Promocija knjige Ivana Ivković facing Morocco

24.03.2023., 12:00-20:00

Likovna galerija KCB – Knez Mihailova 6
Petak, 24. mart u 19 sati

Promocija knjige Ivana Ivković facing Morocco, Bazel – Beograd, 2023.

 

U razgovoru učestvuju autori tekstova Jelena Spaić i Miroslav Karić, autorka i urednica knjige i edicije Facing Dragana Radivojević i Ivana Ivković.

Knjiga Ivana Ivković facing Morocco izdata je u saradnji izdavačke kuće dsbooks iz Bazela i Kulturnog centra Beograda. Knjigu je priredila autorka i urednica edicije Facing Dragana Radivojević.

 

Edicija Facing nastala je kao rezultat saradnje mlade izdavačke kuće iz Bazela dsbooks i umetnice Ivane Ivković. Pokrenuta je s idejom i željom da se kroz poseban serijal knjiga za čitaoce (i gledaoce) predstavi, prenese i u drugačijim saznajnim perspektivama otvori slika našeg sveta. Već deceniju i po Ivanina umetnička praksa razvija se na putovanjima i unutar rezidencijalnih programa širom sveta. Obiman privatni arhivski materijal sakupljan godinama (fotografije, dnevnici, prozne i poetske beleške, memorabilije i sl.) poslužio je kao polazišna tačka za koncept edicije Facing, čiji naziv sugeriše složene procese suočavanja i uodnošavanja. Ivanina arhivska građa pruža dragocen uvid u geoemotivna istraživanja, u prostor liminalnog, prostor između, unutar koga se odvijaju suptilni procesi samorazvoja, preispitivanja sopstvenog identiteta. Tako se pored mogućnosti da se iskusi samo putovanje omogućava skoro pa voajerski uvid u stvaralačke procese. (Edicija Facing, Miroslav Karić)

Ivana Ivković facing Morocco je, zapravo, bioskopska knjiga; sučeljavanje koje počinje filmskim citatom. Njena radnja oscilira od ‘Zatočenice pustinje‘ do ‘Prisile kraljice pustinje‘ i čežnje joj nisu strane. Ova on the road knjiga više se gleda nego čita, a najviše oseća. To je zbirka ljubavnih priča sa sobom, Marokom, drugima, jer uvek je zaljubljeni taj koji se odvaja. Kompleksna kao i film, knjiga je strukturalno višemedijska, a njene linije naracije kreću od vidljivih tragova anatomije bekstva do ličnih rezova i šavova koji kriju bolna odsustva. Ona je ujedno i zbir nomadskih iskustava unutar vizuelne semantike, poput znakovnih uputstava za upotrebu, uz upozorenje da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima namerna.” (Tri boje za četiri koraka, Jelena Spaić).

 

U okviru promocije, knjiga Ivana Ivković facing Morocco biće dostupna po promotivnoj ceni.

Rad Ivane Ivković deo je tekuće izložbe OMNIBUS: IZOLACIJA, više informacija naći ćete ovde.

Loading...