Светски дан(и) поезије 2023: Поезија као рад, рад у поезији

21.03.2023-29.03.2023, 18:00

Светски дан(и) поезије 2023: Поезија као рад, рад у поезији

Светски дан поезије УНЕСKО је прогласио пре 20 година – 1999. Две године потом, Културни центар Београда је, ослањајући се на сопствену али и укупну традицију организације песничких програма у Београду, у сарадњи са песникињом Дубравком Ђурић, започео манифестацију посвећену савременој поезији која је врло брзо прерасла у међународни песнички фестивал.
Овим поводом у Србији су до сада гостовали, између осталих, и песници попут Адама Загајевског, Еве Липске, Амира Ора, Увеа Колбеа, Ане Бландијане, Валерија Магрелија, Алеша Дебељака, Џерома Ротенберга, Герхарда Фалкнера и других бројних ауторки и аутора.
Сваке године манифестација носи нови тематски предзнак, а ове године програм самерава према теми односа и прожимања света поезије и света рада. Овогодишње уреднице Светских дана поезије су Јелена Ниџовић и Зорана Ђаковић Minitti.

Кроз трибинске целине и програме остварене са ауторима из Србије и неколико европских земаља, БИТЕФ театром и фондацијом Хартефакт, овогодишњи програм указаће на неколика лица „рада у поезији” – поезију као аутономну уметничку изражајну делатност те последичне читалачке и тржишне „мерне јединице” за такав рад у савременом тренутку, поезију као средство производње у другим уметничким дисциплинама и поезију у њеном перформативно-изражајном аспекту као засебном виду рада у заједници.

 

ПРОГРАМ:

Галерија АРТГЕТ, Трг Републике 5/1
Уторак, 21. март 2023.
18.00 – Трибина: Поезија као рад, рад у поезији

У оквиру овогодишњег програма Светских дан(а) поезије, учесници и учеснице уводне трибине ће следствено свом искуству захватити понешто од безобалне теме саодноса света поезије и света рада, двоплански изложеној у наслову који је трибина понела. Са намером да покушамо да установимо „пресек стања” заједничког тренутка и примере како добрих, тако и пракси које треба испитати у светлу положаја песника, понајпре ћемо указати на то: Како разумети, вредновати и мерити песнички (књижевни језички) рад?; Где престаје имагинативни процес и рад писањем, а почиње поредак разменске вредности песничког текста?; Како песници у својој поезији преносе своја искуства рада и посла или језиком представљају различита искуства света рада и радништва?; Како њихова радна сатница утиче на њихову „четврту смену” – њихово време за писање?
Не изузимајући из вида ни присутно растуће „меркантилно” својство књига поезије, учесници ће изложити и како разумевају себе и своје писање на раскрсници аутономног стварања и логикā света културе, света издаваштва и света „креативних индустрија”.

Учествују: Ален Бешић (Нови Сад), Бојан Васић (Панчево), Ивана Максић (Крагујевац), Радмила Петровић (Београд), Стеван Брадић (Нови Сад)
Модерација: Јелена Ниџовић
Биографије учесника

 

Галерија АРТГЕТ, Трг Републике 5/1
Уторак, 21. март 2023.
21.00 – Трибина: Театар поезије Јелене Шварц

Културни центар Београда у сарадњи са БИТЕФ театром остварује разговор подсећања на поезију Јелене Шварц и освртања на представу „Чудо Лавинија” чији је текстуални предложак има песникињину књигу „Дела и дани монахиње Лавиније”.
„Чудо Лавинија” креће се – доследно пратећи текст песничке књиге – сложеном догађајном историјском матрицом јудеохришћанске цивилизације те су у њој „изнад” стихова Јелене Шварц сударају кулисе различитих философских и религијских догми. Читањем и радом у поезији својственом театру поезије, у њуејџ маниру је од закрпа пачворка којим је прекривена наша стварност направљен рам за слику света судареног у својим противречностима. Поезија Јелене Шварц, како је то режисерка представе истакла, мирише на вечност: страствена је, идеалистичка. Њена музика, ритам стихова мења се заједно са ритмом дисања, због чега ови стихови, не напуштајући силаботонику, постају потпуно слободни, природни, флексибилни, пластични.
Пратећи континуитет присуства њене поезије у нашој културној и језичкој заједници и узимајући у обзир њен одраз и преплет на позорници Мале сцене БИТЕФ театра, учеснице разговора настојаће да изложе потпунију слику ауторкиног лика и дела, истакну читалачке осврте с једне и говоре о искуству рада (са) њеном поезијом с друге стране.
Учествују: Јелена Богавац (режисерка), Јоана Кнежевић (глумица), Злата Коцић (песникиња и преводитељка), Ениса Успенски (русисткиња, преводитељка и редовна професорка на ФДУ)
Модерација: Јелена Ниџовић

 

Среда, 22. март 2023.
20.00 – ПРОГРАМИ САРАДЊЕ: „Чудо Лавинија” у БИТЕФ театру
https://teatar.bitef.rs/Predstave/797/CUDO-LAVINIJA.shtml

 

Дворана Културног центра Београда, Коларчева 6
Среда, 29. март 2023.
Poets of Today – Voices of Tomorrow
(Време одржавања биће накнадно потврђено)

Poets of Today – Voices of Tomorrow (Песници данашњице – Гласови сутрашњице*) пројекат је сарадње фондације Хартефакт са партнерима из четири земље који за циљ има приближавање савремене поезије младима, наставницима и локалним заједницама, као и развој нових перформативних поетских форми. Гласнике таквог методолошког процеса чини песнички колектив који броји пет ауторки и аутора који ће у Дворани Културног центра Београда представити процес рада и потенцијале различитих форми песничког перформанса.
Учесници: Ања Заг Голоб, Малгоржата Лебда, Радмила Петровић, Хари Хертел

 

Loading...