„У времену које нестаје – Сергеј Рахмањинов“

30.03.2023-01.04.2023, .

У оквиру циклуса „Јубилеји композиторa“ којим музички програм Културног центра Београда обележава годишњице најзначајнијих музичких стваралаца, са идејом да скрене пажњу београдске публике и на мање позната дела композитора чији јубилеј обележавамо. У 2023. години концертима и предавањима у Галерији Артгет и Руском дому, осмотрићемо живот и дело руског композитора, пијанисте и диригента Сергеја Рахмањинова (1873–1943) чији јубилеј 150 година од рођења и 80 година од смрти обележава читав свет.

Сергеј Васиљевич Рахмањинов је последњи представник руског позног романтизма који је дух овог времена пренео дубоко у 20. век. Захваљујући драматичним личним искуствима и турбулентим историјским околностима у којима је живео, Рахмањинов је на посебан начин однеговао „музички врт“ који је наследио од својих узора великана руске музике Чајковског, Глинке и Римског-Корсакова.
Рахмањинов је био сведок нестајања једног друштвеног уређења, а упркос свему, истрајно је кроз свој рад бранио вредности епохе која је пред њим бледела или била рушена. Отуда овај програм носи назив „У времену које нестаје – Сергеј Рахмањинов“.

Његова симфонијска музика, концерти за клавир и хорска дела део су репертоара ансамбала широм света, а током тродневног програма имаћемо прилику да слушамо његову камерну музику, соло песме и избор из богатог опуса за клавир у извођењу младих музичара и реномираних пијансита. О његовим композицијама и животу говориће пијаниста Миливоје Вељић и музиколог Стефан Цветковић.


Четвртак, 30. март 2023.
ПРВИ ДАН
Камерна музика Сергеја Рахмањинова

Камерни опус Рахмањинова је можда и најмање познат широј пубици. Компоновао је свега неколико дела камерног жанра, углавном у периоду деведесетих година деветнаестог века, од којих су нека нажалост делимично сачувана или недовршена.

Галерија Артгет, Трг републике 5/I
19.45
Уводна реч

20.00
Камерна музика Сергеја Рахмањинова
Клавирски трио P Piccolo (СТЕФАН ПЕТРОВИЋ, ПАВЛЕ РАКОЧЕВИЋ, ИВА ВУКОВИЋ)
Дуо ДУШИЦА МЛАДЕНОВИЋ и КОСТА КНЕЖЕВИЋ
Гудачки квартет Onyx (КАТАРИНА ВАСИЉЕВИЋ, JEЛИСАВЕТА ЗОРИЋ, ЈОВАНА КОВАЧЕВИЋ, ЈЕЛИСАВЕТА ЧАЧИЋ)
Клавирски дуо VooDoo

Петак, 31. март 2023.
ДРУГИ ДАН – Сергеј Рахмањинов – пијаниста композитор

Клавирска дела доминирају опусом Сергеја Рахмањнинова који наставља традицију чувених пијаниста композитора Франца Листа и Фредерика Шопена. Његове савршене пијанисткичке интерпретације сврстале су га међу најбоље пијанисте свог времена, али и међу најзначајније пијанисте икада. Други дан програма посвећен његовом опусу за клавир.

Галерија Артгет, Трг републике 5/I
17.00
Рахмањинов и клавирски дуо – када две руке нису довољне, предавање
МИЛИВОЈЕ ВЕЉИЋ, пијаниста

Свечана сала Руског дома, Краљице Наталије 33
18.00
Концерт младих пијаниста ученика музичких школа Мокрањац и Коста Манојловић

20.00
Стопама романтичарског пијанисте
ВАЛЕНТИНА НЕНАШЕВА
КОСТА КНЕЖЕВИЋ
ДАРИЈЕ СЕБИЋ
ИРИС КОБАЛ ВУКОБРАТОВИЋ
МИНА RUSCHÉ КРАЈНОВИЋ


Субота, 1. април 2023.

ТРЕЋИ ДАН – Песме Сергеја Рахмањинова
Трећи дан програма одржаће се 1. априла, на рођендан Сергеја Рахмањинова. Ово финале програма који смо посветили последњем представнику руског позног романтизма биће у знаку руске соло песме.

Галерија Артгет, Трг републике 5/I
19.00
У времену које нестаје, предавање
СТЕФАН ЦВЕТКОВИЋ, музиколог

20.00
Април! Пролећни празнични дан – камерно-вокална музика С. Рахмањинова
СТУДЕНТИ КАТЕДРЕ КАМЕРНЕ МУЗИКЕ ФМУ ИЗ КЛАСЕ РЕД. ПРОФ. ЉУДМИЛЕ ПОПОВИЋ
Ана Гвозденовић, Исидора Богдановић, Данијела Кондић, Кристина Мартаћ, Оливера Кривокућа, Анђела Симић, Мина Николић, Андреа Симоновић, Иван Голубовић, Ђорђе Кузмовић, Растко Павловић, Јован Маринковић, Урош Милетић, Миљан Станишић

УЛАЗ СЛОБОДАН

Loading...