Ka simbiocenu: Ekološke imaginacije-Kako stvarati neponuđene svetove?

15.04.2023., 11:00

Ka simbiocenu
U potrazi za novim pravcima razmišljanja i delovanja
serija predavanja, razgovora i interaktivnih programa (uživo i onlajn)

Subota, 15. april 2023. od 11.00
Šumski univerzitet, Fruška Gora + onlajn
Onlajn pristup putem platforme Zum (Zoom):
https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159
Passcode: 122333

Zbog neočekivanog zahlađenja, kao i kišne prognoze, susret „Ekološke imaginacije: kako stvarati neponuđene svetove?” pomeren je sa 8. aprila na narednu subotu 15. aprila.

 

Ekološke imaginacije: Kako stvarati neponuđene svetove?

Višnja Kisić i Goran Tomka

 

Savremeni neokolonijalni kapitalizam nudi pregršt gotovih rešenja za stanovanje, putovanje, ishranu, rad, znanje, druženje, roditeljstvo, osećaj sebe, aktivizam, alternative… U tim ponuđenim svetovima – univerzalizujućim, eksploatišućim, specijalizovanim, antropocentričnim, energetski zahtevnim, menadžerisanim i otuđenim – živeti znači biti marljiv potrošač prefabrikovanih izbora. Ponuđeni svetovi su normalniji, dostupniji i podržaniji od svih drugih mogućih, neponuđenih svetova – svetova koji su zaboravljeni, skrajnuti ili u nastajanju, svetova u kojima se rađaju i žive drugačiji odnosi, svetova koji su komunalni, brižni i druželjubivi, u kojima se preispituju hijerarhije bića, u kojima život nije izdeljen i istrasiran. Neponuđeni svetovi su uvek u pluralu. Neki od njih mogu, ali ne moraju ikad postati. Njihovo klijanje zavisi od naših kolektivnih kapaciteta da ih sadimo, dogovaramo, živimo i negujemo.

U toku predavanja i razgovora koji sledi, razmišljaćemo i osećati gravitacionu silu ponuđenih svetova i prizivati estetike, politike, ekonomije i kulture neponuđenih. Kako da žuljanje i nelagoda „svetom u ponudi” naprave procepe iz kojih niču neponuđeni svetovi?

–––

Šumski univerzitet nalazi se na 10km od Novog Sada, na granici Nacionalnog parka Fruška Gora. Prevoz nije organizovan, ali ćemo dati jasne smernice za dolazak i javnim prevozom i sopstvenim vozilom. Pozivamo sve koji su zainteresovani da susretu prisustvuju uživo da, zbog organizacionih razloga, popune upitnik u nastavku (do 5. aprila 2023).

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd38G-EwirR-enAechAwRBtyFUILEWouWdt9SvOkM5a1O3jKA/viewform

Za sve vas koji ćete biti sa nama sa drugih mesta (putem zoom linka), pozivamo vas da odaberete neko vama drago mesto koje vas izmešta iz uobičajenog prostora i poziva na promišljanja i povezivanja.

Program:
10–11.00 okupljanje i smeštanje
11–13.00 predavanje uz razgovor (uz Zoom učešće)

A ko ne želi da ode 🙂 od 13.00 do 15.00 lagan šumski piknik i šetnja

 

Goran Tomka i Višnja Kisić, Šumski univerzitet

Mi smo Višnja i Goran. Kulturolozi, edukatori, istraživači i stvaraoci, koji istovremeno žive ne-urbanim životom, punim DIT akcija i propitivanja naviknutih načina organizovanja i odnošenja sa svetom. Radimo na nekoliko fakulteta, u nekoliko organizacija u polju kulture, nasleđa i kulturnih politika – a tragamo za nečim što je manje kulturno, produktivističko i ekstraktivističko.

Šumski univerzitet za nas predstavlja jednu od tih potraga, nastalu kao odgovor na interesovanja i stremljenja koja su se otvorila našim odlaskom iz grada. Kroz nju nastojimo da nađemo mesto i vreme za teme i načine za koje nema mesta drugde. Kao Šumski univerzitet eksperimentišemo sa prodrmavanjem ustaljenih poimanja obrazovanja, kulture i prirode, te stvaramo prostor za drugačije ekološke, a istovremeno i društveno-političke imaginacije i delanja.

 


Više informacija o celom serijalu KA SIMBIOCENU

Loading...