Ka simbiocenu: O (ne)mogućnostima reciklaže

12.04.2023., 18:00

Ka simbiocenu
U potrazi za novim pravcima razmišljanja i delovanja
serija predavanja, razgovora i interaktivnih programa (uživo i onlajn)

 

Sreda, 12. april, 18.00
Galerija Artget, Trg Republike 5/1 + onlajn

Onlajn pristup putem platforme Zum (Zoom):
https://us06web.zoom.us/j/86455614159?pwd=V0hPcDI5NjBPazVOQXJtRUlWZUlLdz09
Meeting ID: 864 5561 4159
Passcode: 122333

 

O (ne)mogućnostima reciklaže

Milja Vuković i Milica Lukić

 

Kada se govori o otpadu najčešća tema je – reciklaža. Tokom ovog susreta prvo ćemo ukratko predstaviti šta u praksi zaista može da se reciklira, a šta ne (ovi podaci se odnose na reciklažne prakse u celom našem regionu). Potom ćemo preći na razgovor o limitima reciklaže i tome kako nas razumevanje ove tematike vodi pravo ka uvidu da akcenat u stvari treba da stavimo na prevenciju stvaranja svakog otpada – i organskog (bacanje hrane) i mešanog reciklabilnog otpada (koji završava na deponijama ili u spalionicama) i reciklabilnog (čija obrada ima čitav niz izazova). Kada se okrenemo prevenciji stvaranja otpada dovodimo u pitanje vladajući ekonomski, društveni i ekološki sistem, zakoračujemo u građenje drugačije orijentisanog društva, počinjemo da stvaramo alternativu društvu i ekonomiji konstantnog rasta čiji su uslov potrošnja ogromnih količina energije i neumerena i nekontrolisana i proizvodnja i potrošnja. Možemo li zajedno da zamislimo i stvaramo alternativu zahuktalim industrijskim praksama?

 

Milja Vuković
Platforma Plavo i zeleno
Istoričarka umetnosti. Ekološka aktivistkinja. Vodi inicijative Za manje smeća i više sreće (Zero&Low waste Serbia) i Divlji Beograd – ujedinjene u okviru platforme Plavo i zeleno. Traga za tačnim načinima komunikacije ekološke krize i inspirativnim pravcima transformacije društva.

Milica Lukić
dipl. prostorna planerka, istraživačica – saradnica na Geografskom fakultetu u Beogradu
Biografija: Milica Lukić je dipl. prostorna planerka i doktorantkinja na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je zaposlena kao istraživačica – saradnica. U sferi naučnog i stručnog rada bavi se zaštitom životne sredine, upravljanjem otpadom, kao i urbanom bioklimatologijom. Takođe, bavi se i ekološkim aktivizmom, te aktivno saradjuje sa civilnim sektorom. Promoviše život sa manje otpada, a uz to zalaže se za održivost, ekološku i socijalnu pravdu.

 


Više informacija o celom serijalu KA SIMBIOCENU

Loading...