Koncert violončeliste Srđana Sretenovića i pijanistkinje Nede Hofman-Sretenović

03.04.2023., 21:00

Violončelista Srđan Sretenović i pijanistkinja Neda Hofman-Sretenović izvešće dela Bokerinija, Štrausa i Pjacole. Zaposleni su na Katedri za gudačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Njihov nastup je prvobitno bio planiran u martu, ali je zbog bolesti izvođača pomeren za ponedeljak, 3. april u 21.00.

Program:
Luiđi Bokerini
Sonata u Ge–duru za violončelo i klavir
Largo
Alla militare
Minuetto

Rihard Štraus
Sonata u Ef–duru za violončelo i klavir, op. 6
Allegro con brio
Andante ma non troppo
Allegro vivo

Astor Pjacola
Le Grand Tango za violončelo i klavir

Biografije:
Srđan Sretenović (Bor, 1976) je učio da svira violončelo u Školi za muzičke talente u Ćupriji u klasi Relje Ćetkovića. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Sandre Belić. Učestvuje u radu raznovrsnih kamernih sastava, izvodeći dela od baroka do savremene muzike. Član je Ansambla za novu muziku Gradilište, u čijem je i umetničkom veću.
Nastupao je kao solista sa orkestrom RTS-a, Orkestrom Vojske Srbije, Crnogorskim simfonijskim orkestrom i sa horom Collegium musicum. Sarađivao je sa dirigentima Darinkom Matić Marović, Predragom Gostom, Jordanom Dafovim; violinistima Stefanom Milenkovićem, Gordanom Nikolićem i Vesnom Stanković; flautistom Ljubišom Jovanovićem, i drugima. Preko petnaest godina je bio solo violončelista kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa. Bio je vođa grupe violončela u Simfonijskom orkestru Crne Gore. Godine 2005. bio je finalista takmičenja Muzičke omladine u Beogradu.
Redovno nastupa na domaćim festivalima kao što su Čelo fest, BEMUS, NOMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani i Međunarodna tribina kompozitora. Snimao je za Radio i Televiziju Beograd, kao i za CD produkciju Muzičkog informativnog centra, Ansambla za novu muziku Gradilište, i za Muzikološko društvo Srbije. Zaposlen je kao vanredni profesor na Katedri za gudačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Neda Hofman-Sretenović (Beograd, 1977) je diplomirala u klasi Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U istoj klasi završila je i studije na Visokoj školi za muziku u Kelnu (2002), kao stipendista DAAD-a (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Magistrirala je u klasi Rite Kinke na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Godine 2015. doktorirala je kamernu muziku u klasi Zorice Ćetković na FMU u Beogradu, na temu Problemi interpretacije i tehničke realizacije elektroakustičkih dela.
Bavi se izvođenjem savremene muzike. Godine 2011. osnovala je Ansambl za novu muziku Gradilište, s kojim je od njegovog nastanka do danas održala preko trideset koncerata u zemlji i inostranstvu (Litvanija, Crna Gora, Hrvatska, Izrael). Kao solista i kamerni muzičar, nastupala je u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Makedoniji, Južnoafričkoj Republici, Namibiji i Bocvani.
Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Kamernim orkestrom Gudači sv. Đorđa, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Gudačkim orkestrom Camerata Academia, kao i sa ženskim akademskim horom Collegium musicum. Snimala je sa Simfonijskim orkestrom Radio Beograda, za produkciju Muzičkog informativnog centra, produkciju Ansambla za novu muziku Gradilište, i za Muzikološko društvo Srbije. Dobitnica je nagrade Aleksandar Pavlović za promociju srpske muzike u zemlji i inostranstvu, koju dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije (2017, 2020).
Zaposlena je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Loading...