BELDOCS 2023. / 15.5.2023.

15.05.2023., 17:30

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS
10 – 17. maj 2023.
Dvorana Kulturnog centra


Cena ulaznica: 300 dinara

⇒ 17:30
Zbogom divljaku

Francuska, Belgija | 2023 | 90′
Kategorija: Međunarodni takmičarski program
Reditelj: Sergio Guataquira Sarmiento

Belci u Kolumbiji misle da Indijanci iz Amazonije ne osećaju ništa zato što nemaju reči kojima izražavaju osećanja. Je li moguće da čitav narod ne oseća ništa i nema reči za ljubav? Reditelj Serhio Gvatakira Sarmijento, i sam potomak gotovo izumrlih starosedelaca kolumbijske zajednice, odlazi da upozna Kakue, da priča o njihovim osećanjima i usamljenosti. Radeći to, povezao se sa sopstvenim precima.

*Posle filma razgovor sa rediteljem

⇒ 19:30
Pejzaž
Nemačka, Jermenija | 2023 | 97′
Kategorija: Međunarodni takmičarski program
Reditelj: Daniel Kötter

Pejzaž skicira psihogeografiju geopolitički opterećenog pejzaža i njegovih stanovnika između ekstraktivizma, rata i premeštanja. U formi putovanja po istočnoj Jermeniji, film prati ljudske i neljudske glumce koji prolaze kroz pejzaž, od jezera Sevan do rudnika zlata Sotk, koji je Azerbejdžan okupirao u ratu za Nagorno-Karabah 2020. godine.

*Posle filma razgovor sa rediteljem

⇒ 21:30
Niko vredan pomena
Nemačka, Srbija| 2022 | 73′
Kategorija: Srpski takmičarski program
Reditelj: Svetislav Dragomirović

Bivši porno-glumac iz Srbije pokušava da, u intimnoj ispovesti, dopre glasom van zidina malteškog zatvora, dok čeka ishod kafkijanskog suđenja, povodom eksponiranja na javnom mestu. Nepovezane i šture slike pejzaža i mračnih enterijera, reflektuju samoću i očajno stanje u kom je bio pre samih događaja, u misterioznoj i jezivo bizarnoj priči.

*Posle filma razgovor sa rediteljem

 

Loading...