Koncert pijaniste Zlatana Božute

08.05.2023., 20:00

Bosanskohercegovački pijanista Zlatan Božuta je viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Beogradskoj publici će se predstaviti delima Mocarta i Rahmanjinova.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Varijacije Da ti kažem, mama, K. 265

Sergej Rahmanjinov
Muzički momenti, op. 16
Andantino u be–molu
Allegretto u es–molu
Andante cantabile u ha–molu
Presto u e–molu
Adagio sostenuto u Des–duru
Maestoso u Ce–duru

Biografija:
Pijanista Zlatan Božuta (Sarajevo, 1991) je muzičko obrazovanje stekao u klasi Draženke Čanković-Janković u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi Novo Sarajevo. U Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu školovao se u klasama Milorada Jovanovića i Mirjane Jovanović. Diplomirao je i završio master studije na Odseku za klavir Muzičke akademije u Sarajevu u klasi Dragana Opančića. Specijalizovao se u u programu Talent Music Master Courses u Italiji, u klasi Rubena Dalibaltayana. Zaposlen je u zvanju višeg asistenta na Odseku za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.
Kroz školovanje je izgradio poziciju istaknutog mladog pijaniste kroz redovno koncertiranje, kao i uspehe na nizu pijanističkih takmičenja. Pohađao je majstorske radionice istaknutih pijanista.
Koncertirao je u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji. Redovno nastupa samostalno, ali i u kamernim sastavima. Kao solista je nastupao sa Sarajevskom filharmonijom, i sa Simfonijskim i gudačkim orkestrom Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Negujući poseban interes za interpretaciju savremene muzike, izveo je niz dela iz repertoara muzike 20. i 21. veka, te učestvovao u nizu premijernih izvođenja dela savremenih kompozitora (Sijarić, Rešidbegović, Nikodijević…). Kao izvođač je sarađivao sa Vinkom Globokarom i Hajnerom Gebelsom izvodeći bosanskohercegovačke premijere njihovih već etabliranih kompozicija.
Kao kompozitor aktivno deluje u savremenim teatarskim produkcijama, gde je s rediteljem Alešom Kurtom sarađivao u više predstava.

Loading...