Koncert violiniste Luke Faulisija i pijanistkinje Bjanke Faulisi

22.05.2023., 21:00

Koncert Aria i predstavljanje istoimenog albuma Luke Faulisija.

Kompakt disk Aria je debi album mladog violiniste srpsko-italijansko-francuskog porekla Luke Faulisija koji je u martu 2023. godine objavila izdavačka kuća Sony Classical. Ovo izdanje predstavlja arije i operske scene koje su za violinu i klavir aranžirali neki od najpoznatijih violinista-kompozitora, ali i sam Faulisi. Među operskim draguljima koji su ovde sabrani nalaze se virtuozno koncertno delo Karmen fantazija Franca Vaksmana (delo koje je proslavio Jaša Hajfec), Fantazije na teme iz opere Faust Šarla Gunoa Henrika Vijenjavskog, Arija Lenskog iz opere Evgenij Onjegin P. I. Čajkovskog koju je za violinu aranžirao violinista Leopold Auer, kao i aranžman Luke Faulisija blistave arije Violete iz opere Travijata Đuzepa Verdija.

Program:
Nikolaj Rimski-Korsakov / Fric Krajsler
Himna suncu, arija Šemahanske carice iz opere Zlatni petlić

Đuzepe Verdi / Luka Faulisi
Sempre libera, teme iz opere Travijata

Karol Šimanovski / Pavel Kohanjski
Roksanina pesma iz opere Kralj Rožer

Žorž Bize / Franc Vaksman
Karmen fantazija, teme iz opere Karmen

Žil Masne
Meditacija iz opere Tais

Petar Iljič Čajkovski / Leopold Auer
Arija Lenskog iz opere Evgenij Onjegin

Džordž Geršvin / Jaša Hajfec
It ain’t necessarily so iz opere Porgi i Bes

Biografije:
Sa „zvukom od milion dolara“ (Pinhas Cukerman), dvadesetogodišnji Luka Faulisi jedan je od najperspektivnijih violinista svoje generacije. Počeo je da svira violinu sa tri godine. Bio je student Borisa Belkina na Konzervatorijumu u Mastrihtu u Holandiji, a trenutno je student Pavela Bermana na Akademiji Lorenco Perozi u Bjeli, Italija. Tokom godina, kroz lično mentorstvo, nekoliko istaknutih umetnika je uticalo na Lukino muzičko formiranje. Pavel Berman za njega kaže da je neverovatno nadaren virtuozni violinista, flautista Emanuel Pai hvali Luku kao veoma talentovanog mladića sa raskošnim instrumentalnim veštinama i snažnim muzičkim izrazom, a prema Žan-Žaku Kantorovu, Luka poseduje neverovatne mogućnosti. Od nedavnih nastupa izdvajaju se oni sa ansamblima Nacionalni orkestar Kapitol iz Tuluza i Vilsonom Ngom u La Halle aux Grains u Tuluzu, Solisti kamerate Akademije Menjuhin u Koncertnoj dvorani kulturno-kongresnog centra Lucerna (KKL), Simfonijski orkestar Radio Televizije Srbije u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, Ščećinska filharmonija pod vođstvom Kazea Skaljonea. Od važnih koncerata koji mu prestoje izdvajamo njegov italijanski debi sa Filharmonijskim orkestrom Torina pod dirigentskom palicom Đampaola Preta, resital u Parizu u koncertnoj sali Salle Colonne i njegov debi na 30. izdanju Festivala kamerne muzike u Salon de Provansu ovog leta. Lukin debi album Arija objavio je Sony Classical International 3. marta 2023. godine.

Pijanistkinja Bjanka Faulisi (Pariz,1999) je rođena u porodici muzičara. Muzičko obrazovanje je počela sa četiri godine. Učila je u klasi Igora Laska na konzervatorijumu Schola Cantorum de Paris, zatim u klasi Romana Palotinija na Regionalnom konzervatorijumu (CRR) u Sen Moru. Bjanka je tokom školovanja osvajala prve nagrade na brojnim takmičenjima kao što su: Skrjabin, Nikolaj Rubinštajn u Parizu, Berlinsko međunarodno takmičenje Sforzando, Stejnvej, Klod Kan (zahvaljujući tome je mogla da nastupi u čuvenoj Sali Gavo) i FLAME. Sa samo šesnaest godina, Bjanka je primljena na Pariski konzervatorijum (CNSM), nominovana jednoglasnom odlukom žirija, gde od septembra 2016. godine studira kod Kler Dezert i Romana Palotinija. Kao pobednica konkursa Mladi i uspešni Radio-televizije Srbije, Bjanka je imala priliku da u dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu izvede Listov Prvi klavirski koncert u pratnji Simfonijskog orkestra RTS pod dirigentskom palicom Amosa Talmona. Godine 2015. diplomirala je (DEM) na Regionalnom konzervatorijumu u Sen Moru, i dobila specijalnu nagradu koja joj je donela nastup sa orkestrom na Gala koncertu Konzervatorijuma u oktobru iste godine. Bjanka je takođe radila sa Lilijom Zilbeštajn na prestižnoj Accademia Musicale Chigiana u Sijeni, i usavršavala se kod Tatjane Zelikman i Rubena Dalibaltajana. Bjanka je nastupala u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji i Kini. Kao kamerni muzičar nastupa sa bratom Lukom Faulisijem, sa kojim je u julu 2020. otvorila festival Festival d’été de Gargilesse i nastupila u Beogradu u Kolarčevoj zadužbini. Nastupala je na brojnim dobrotvornim koncertima udruženja Coline en Ré –  Les Virtuoses du Coeur (Virtuozi od srca), i u domovima i ustanovama za penzionere grada Pariza, što joj je posebno drago.

Loading...