OTKOPAVANJE KOLEKCIJE_UNEARTHING THE COLLECTION

11.05.2023-17.06.2023, 12:00-20:00

Galerija Podroom
11. 5 – 17. 6. 2023.

 

OTKOPAVANJE KOLEKCIJE_UNEARTHING THE COLLECTION

 

Prateći programi:

Četvrtak, 18. maj u 19.00
Vođenje kroz izložbu sa članom kustoskog tima Vladimirom Bjeličićem

Četvrtak, 1. jun u 19.00
Od kabineta do kolekcije i nazad?, predavanje/vođena tura dr Milene Jokanović u čijem fokusu će biti izložbeni postupak inspirisan istorijskim primerima kabineta retkosti

Četvrtak, 8. jun u 19.00
Vođenje kroz izložbu sa članovima kustoskog tima Janom Gligorijević i Vladimirom Bjeličićem

Petak, 16. jun u 17.00
Demontaža izložbe
Javni performativni događaj u prisustvu nekolicine gostiju i kustoskog tima

 

Umetnici
Ana Krstić, Aleksandar Dimitrijević, Vuk Ćosić, Vladan Radovanović, Vlatka Horvat, Dušica Dražić, Dubravka Sekulić, Zoran Popović, Ivana Smiljanić, Juka Korkeila, Karla Mati, Ljubica Sokić, Miša Mladenović, Mladen Bizumić, Nena Skoko, Perica Donkov, Siniša Ilić

 

OTKOPAVANJE KOLEKCIJE predstavlja kustosko-umetnički hibrid proizašao iz saradnje istoričara umetnosti Zorane Đaković Minniti, Jane Gligorijević, Vladimira Bjeličića i umetnika Siniše Ilića sa idejom preispitivanja statusa Kolekcije Oktobarski salon.

Inspirisan istorijskim praksama kabineta retkosti, ovaj hibrid se u velikoj meri naslanja na istraživanje koje su Đaković Minniti i Ilić započeli sa projektom Kolekcija Decenija predstavljenim u Vodnjanu, Pančevu, Užicu i Smederevu, želeći da istraže kako kolekcija utiče na umetničku scenu u svom okruženju, kako je definiše i kako pokreće dalja umetnička razmišljanja i produkciju radova.

Prilika da se pojedini radovi ponovo „otkopaju” i prikažu javnosti pružiće drugačiji pogled na svet jedne kolekcije lišen tereta mitomanije i minulih izlagačkih politika. Upisivanjem razigranog narativa i performativnosti otvoriće se pitanja značenja i značaja jedne kolekcije u širem društvenom i političkom smislu. Na taj način odabrana umetnička dela, ali i cela kolekcija podležu novoj intervenciji i još jednom postaju poligon za proizvodnju znanja o fenomenima savremenosti.

 

O Kolekciji Oktobarski salon
Umetnik Jan Fabr poklonio je 2012. godine svoj rad I am a one-man movement Kulturnom centru Beograda, koji je prethodno bio izložen na 52. Oktobarskom salonu. Njegov gest podstakao je ideju o baštinjenju umetničkih radova izlaganih na ovoj prestižnoj manifestaciji, što je inspirisalo nastanak Kolekcije Oktobarski salon. Sa preko sto pedeset poklonjenih i otkupljenih radova, ova kolekcija odražava jedinstven skup različitih praksi i poetika umetnica i umetnika aktivnih u internacionalnom kontekstu.

Loading...