Tri pogleda. Ogled o percepciji • Milena Petronijević, Milan Dobrić i Biljana Dobrić

11.05.2023-17.06.2023, 12:00-20:00

Galerija Artget, Trg Republike 5/1
11. 5 – 17. 6. 2023.
Srđan Veljović, umetnički direktor Galerije Artget za 2023. godinu

 

Tri pogleda. Ogled o percepciji.
Milena Petronijević, Milan Dobrić i Biljana Dobrić

 

Prateći program:
3 – 10. 6. 2023.
Fotografska radionica OGLED O PERCEPCIJI
Radionicu vodi Srđan Veljović
Potrebno je prijavljivanje

 

Troje autora donose sopstvene poglede na svakodnevicu. Smešteni u vremenski razmak od jedne i po generacije pružaju uvide u pojam tako pun značenja da nam je teško i operisati njime.

Pogled u Kosovo.

Fotografije Biljane Dobrić deo su lične fotografske prakse krajem osamdestih i početkom devedesetih godina dvadesetog veka. Uglavnom iz privatnog domena, sa povremenim odmacima ka političkom, vrlo precizno skiciraju vreme pre katastrofe.
Milan Dobrić svojim pogledom obuhvata prostor Kosovske Mitrovice. Beležeći tragove života, sklanjajući pogled ka njegovim ivicama, praveći svet po svojoj meri, pruža nam dvojni uvid: sirovo dokumentarni i kontemplativni.

Milena Petronijević granice svog sveta smestila je u zamućeni pogled kroz prozore svoje sobe u Leposaviću.

„Da bi normalno živeli i opstali, svako je oko sebe morao stvoriti sopstveni mehur, iza kojeg je sve nejasno i neodređeno, baš kao i na ovim fotografijama. Kako verovati u istinu kada postoji toliko njenih verzija. Svakim danom čitamo o različitoj stvarnosti kao zamagljenoj istini i pred njom bivamo paralizovani.” – Milena Petronijević.

Ova tri autora, posredujući sliku i osećaj prostora na kome žive, daju nam uvid u pomeranje ka krajnjoj subjektivnosti i obrazovanje percepcije po sebi.

Milena Petronijević, rođena u Leposaviću 1999. godine, student je završne godine grafičkog dizajna, odsek Grafika knjige na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Tokom studija pronalazi interesovanje i za druge umetničke medije, kao što su grafika i fotografija. Svoj umetnički izraz teži da proširi i u druge umetničke medije. Do sada je izlagala na brojnim grupnim izložbama.

Milan Dobrić (1991.) rođen je u Kosovskoj Mitrovici gde je završio osnovno, srednje i više obrazovanje. Trenutno je student master studija na Odseku za grafički dizajn na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Fotografijom je počeo da se bavi na kraju srednje škole iz
hobija, a delimično i profesionalno, fotografišući uglavnom različite događaje u Kosovskoj Mitrovici i okolini. Dobitnik je više nagrada na fotografskim konkursima i iza sebe ima nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi. Vlasnik je manje privatne kompanije koja se bavi multimedijom (grafičkim i veb dizajnom, fotografijom i video produkcijom). Pored toga, direktor je i jedne lokalne nevladine organizacije koja se bavi preduzetništvom i neformalnom edukacijom mladih na Kosovu.

Biljana Dobrić (1965.) rođena u Kosovskoj Mitrovici. Studirala na Filološkom fakultetu u Beogradu (1983-1987). Radi kao profesor engleskog jezika u Gimnaziji u Kosovskoj Mitrovici od 1987. godine. Majka četvoro dece. Ima razne hobije: peva u crkvenom horu, fotografiše, proučava jezike i kulture Kine i Japana, i primenjuje razne ručne radove (heklanje, pletenje, vez i izrada predmeta od recikliranog materijala). Fotografije izložene u galeriji nastale su uglavnom u periodu tokom i posle studija.

Loading...