Ауторски концерт композиторке Оливере Војне Нешић

05.06.2023., 20:00

У оквиру 20. издања фестивала Жене у музици, виолинисткиња Љубица Јовановић и пијанисткиња Сања Донић извешће концерт на којем ће бити представљен део опуса композиторке Оливере Војне Нешић. Ово је уједно реприза концерта одржаног у марту 2023. године у Луксембургу.

Циљ Удружења Жене у музици из Крагујевца, је афирмација жена у области стваралачке и репродуктивне музике: компоновање (примарно), извођаштво, музичка педагогија, музикологија, етномузикологија, дириговање, истраживање, медији, наука… и свих који желе афирмисати жене у музици. Једна од главних актиновсти удружења је конкурс Donne in Мusica за младе такмичаре (6-30 година) у дисциплинама: клавир, камерна музика, кларинет, хор, композиција, а као обавезни програм, тражи се извођење дела композиторке.

Програм:
Оливера Војна Нешић
На крају лета за виолину и клавир

Fantasy for Sanda за клавир

Sonets за соло виолину (ар. Љубица Јовановић)

Toccata за клавир

Knight`s prayer за соло виолину

Духовни диптих за клавир и виолину – премијерно у Србији
Смерт Твоју Годподи
Молитва Богородици

In modo barbaresco за виолину и клавир

Биографије:
Оливера Војна Нешић (Сарајево, 1947) је српска композиторка и оснивач и председник удружења Жене у музици, огранка међународног удружења Donne in musica. Организатор је и уметнички директор истоименог такмичења. Добитница је бројних награда и признања у земљи и иностранству. Редовни професор на Факултету уметности у Звечану у пензији.
Дипломирала је композицију на ФМУ у Београду у класи  Енрика Јосифа и завершила специјализацију на Музичкој академији у Сарајеву у класи  Војина Комадине. Војна Нешић је ауторка бројних композиција за различите саставе. Њене композиције извођене су широм бивше Југославије, као и у Мајамију, Перуђи, Хајделбергу, Лос Анђелесу, Лондону, Болоњи, Минхену, Барију и Манхајму. Она је једина композиторке са Балкана чије су две композиције објављене у немачкој енциклопедији Клавирска музика композиторки од 17. до 20. века. Године 1994. њена биографија је објављена у престижној енциклопедији The New Grove Dictionary of Women Composers. Добитник је више награда за композицију на домаћим и међународним конкурсима.
Била је гостујући предавач на Калифорнијском државном универзитету Нортриџ (САД).

Љубицa Јовановић je завршила нижу и средњу музичку школу у Крагујевцу. Дипломирала је виолину на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, у класи Ане Боричић. Мастер студије je завршила на Факултету уметности у Нишу у класи Мине Менделсон. Усавршавала се у земљи и иностранству. Концертирала је у Србији и неколико градова по Европи. Запослена је у МШ Петар Кранчевић у Сремској Митровици. На такмичењу Donne in musica (2018, 2019) је освојила прву награду.

 

 

Сања Донић (Смедеревска Паланка, 1994) je дипломирала у класи Сање Вукосављевић Миленић. Са највишим оценама је завршила мастер и специјалистичке студије клавира, а тренутно похађа докторске академске студије клавира на ФМУ, у класи Дејана Стошића. Добитник је стипендије Универзитета у Крагујевцу, Фондације за стипендирање и подстицање напредовања најбољих студената, младих научних радника и уметника, као и стипендије Доситеја, Фонда за младе таленте Републике Србије. Освојила је више награда на пијанистичким такмичењима, а као активни соло и камерни извођач одржала је низ солистичких концерата. Од 2016. године је запослена као наставник клавира у МШ др Милоје Милојевић у Крагујевцу. Активна је у Удружењу Жене у музици као организатор, члан жирија и извођач.

 

Loading...