Autorski koncert kompozitorke Olivere Vojne Nešić

05.06.2023., 20:00

U okviru 20. izdanja festivala Žene u muzici, violinistkinja Ljubica Jovanović i pijanistkinja Sanja Donić izvešće koncert na kojem će biti predstavljen deo opusa kompozitorke Olivere Vojne Nešić. Ovo je ujedno repriza koncerta održanog u martu 2023. godine u Luksemburgu.

Cilj Udruženja Žene u muzici iz Kragujevca, je afirmacija žena u oblasti stvaralačke i reproduktivne muzike: komponovanje (primarno), izvođaštvo, muzička pedagogija, muzikologija, etnomuzikologija, dirigovanje, istraživanje, mediji, nauka… i svih koji žele afirmisati žene u muzici. Jedna od glavnih aktinovsti udruženja je konkurs Donne in Musica za mlade takmičare (6-30 godina) u disciplinama: klavir, kamerna muzika, klarinet, hor, kompozicija, a kao obavezni program, traži se izvođenje dela kompozitorke.

Program:
Olivera Vojna Nešić
Na kraju leta za violinu i klavir

Fantasy for Sanda za klavir

Sonets za solo violinu (ar. Ljubica Jovanović)

Toccata za klavir

Knight`s prayer za solo violinu

Duhovni diptih za klavir i violinu – premijerno u Srbiji
Smert Tvoju Godpodi
Molitva Bogorodici

In modo barbaresco za violinu i klavir

Biografije:
Olivera Vojna Nešić (Sarajevo, 1947) je srpska kompozitorka i osnivač i predsednik udruženja Žene u muzici, ogranka međunarodnog udruženja Donne in musica. Organizator je i umetnički direktor istoimenog takmičenja. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Zvečanu u penziji.
Diplomirala je kompoziciju na FMU u Beogradu u klasi  Enrika Josifa i zaveršila specijalizaciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi  Vojina Komadine. Vojna Nešić je autorka brojnih kompozicija za različite sastave. Njene kompozicije izvođene su širom bivše Jugoslavije, kao i u Majamiju, Peruđi, Hajdelbergu, Los Anđelesu, Londonu, Bolonji, Minhenu, Bariju i Manhajmu. Ona je jedina kompozitorke sa Balkana čije su dve kompozicije objavljene u nemačkoj enciklopediji Klavirska muzika kompozitorki od 17. do 20. veka. Godine 1994. njena biografija je objavljena u prestižnoj enciklopediji The New Grove Dictionary of Women Composers. Dobitnik je više nagrada za kompoziciju na domaćim i međunarodnim konkursima.
Bila je gostujući predavač na Kalifornijskom državnom univerzitetu Nortridž (SAD).

Ljubica Jovanović je završila nižu i srednju muzičku školu u Kragujevcu. Diplomirala je violinu na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi Ane Boričić. Master studije je završila na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi Mine Mendelson. Usavršavala se u zemlji i inostranstvu. Koncertirala je u Srbiji i nekoliko gradova po Evropi. Zaposlena je u MŠ Petar Krančević u Sremskoj Mitrovici. Na takmičenju Donne in musica (2018, 2019) je osvojila prvu nagradu.

 

 

Sanja Donić (Smederevska Palanka, 1994) je diplomirala u klasi Sanje Vukosavljević Milenić. Sa najvišim ocenama je završila master i specijalističke studije klavira, a trenutno pohađa doktorske akademske studije klavira na FMU, u klasi Dejana Stošića. Dobitnik je stipendije Univerziteta u Kragujevcu, Fondacije za stipendiranje i podsticanje napredovanja najboljih studenata, mladih naučnih radnika i umetnika, kao i stipendije Dositeja, Fonda za mlade talente Republike Srbije. Osvojila je više nagrada na pijanističkim takmičenjima, a kao aktivni solo i kamerni izvođač održala je niz solističkih koncerata. Od 2016. godine je zaposlena kao nastavnik klavira u MŠ dr Miloje Milojević u Kragujevcu. Aktivna je u Udruženju Žene u muzici kao organizator, član žirija i izvođač.

 

Loading...