Svetski dan muzike u KCB-u – Beogradski džez kvratet

21.06.2023., 11:00

Dana 21. juna (dan letnjeg solsticija) širom sveta se obeležava Festival muzike (Fête de la musique). Tom prilikom se okupljaju muzičari, amateri ili profesionalci, koji slave muziku i ističu širinu i raznolikost muzičkih praksi. Koncerti se ovog dana održavaju na ulicama, trgovima, parkovima, dvorištima, hodnicima… Otkako je Ministarstvo kulture Francuske uspostavilo ovaj praznik 1982. godine, Fête de la musique je postao amblematičan međunarodni muzički događaj koji se slavi u 120 zemalja kao Svetski dan muzike.

Kulturni centar Beograda pridružuje se i ove godine ovom slavlju koncertom Beogradskog džez kvrateta koji čine: Strahinja Banović, truba, Miroslav Šarbanović, kontrabas, Ivan Ilić, klavijatura i Miodrag Đino Maljoković, bubnjevi.

Koncert će se održati na platou ispred Kulturnog centra Beograda (kod fontane).

Biografije:
Strahinja Banović (1983), truba i fliglhorna, je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Izudina Čavrkovića. Studirao je trubu na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu. Bio je član Big benda Peter Herbolchajmer, a nastupao je sa mnogim poznatim muzičarima kao što su Bora Roković, Duško Gojković, John Ruocco, Jim Snidero, Nat Reeves i Benny Golson. Trenutno je član ansambla Emir Kusturica And No Smoking Orchestera.

Ivan Ilić (Beograd, 1972), kompozitor, aranžer, dirigent, trombonista je završio Osnovnu i SMŠ Mokranjac. Sa 20 godina je diplomirao aranžiranje sa najvišim ocenama na Berkli koledžu u Bostonu, a sa istim uspehom je završio specijalističke studije dirigovanja, i master akademske studije džez trombona na FMU u Beogradu. Zvanje doktora umetnosti je stekao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na programu za Višemedijsku umetnost (2020). Od 2018. godine godine je Docent na FMU u Beogradu, na Odseku za džez i popularnu muziku.
Bio je dirigent Big benda RTS-a. Kao aktivan izvođač je nastupao na svim značajnim domaćim muzičkim festivalima kao i na mnogim festivalima širom sveta. Sarađivao je sa brojnim domaćim i stranim eminentnim muzičarima. Komponuje muziku za pozorište, video produkciju, mjuzikle i film. Diriguje orkestrima na snimanju muzike za filmove i televiziju, i to za najznačajnije produkcijske kuće kao što su The Walt Disney Company, Worner i Sony Entertainment.
Predsednik je Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije – Reprezentativnog udruženja u kulturi, kao i Skupštine Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora Srbije – PI.  Predsednik je UO CEBEF-a i član UO Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobitnik je nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju Oktobarska nagrada Grada Beograda, Zlatna značka i Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Nosilac je statusa Istaknutog umetnika od 2005. godine.

Miodrag Maljoković je jedan od doajena jugoslovenske pop rok i džez muzike. Po završetku Gimnazije odlazi u inostranstvo gde je nastavio obrazovanje i svirao sa poznatim džez muzičarima tog vremena kao što su Volker Krigel, Gunter Lentz, Drugi Hofman i drugi. Po povratku u Beograd, postaje bubnjar u revijskom orkestru RTB-a i u Big Bendu RTS-a. Učesnik je prve jugoslovenske gitarijade, održane na Beogradskom sajmu 1965. godine. Od 2004. godine je generalni promoter jedne od najvećih svetskih muzičkih kompanija Zildjian&CO. Trenutno nastupa na festivalima sa svojim kvartetom, i aktivan je kao član ansambla Jovan Maljoković balkan salsa bend.

Loading...