Na pragu nevidljivog:  Svetlosni eksperimenti i razgovor o ArtScience praksama

01.07.2023-01.07.2023, 19:00
-

Astronomska opservatorija u Beogradu, Volgina 7
Subota, 1. jul, 19.00
* okupljanje u 18.45 ispred glavnog ulaza

 

Na pragu nevidljivog: 

Svetlosni eksperimenti i razgovor o ArtScience praksama

prateći program izložbe „Ogledi o nuli” u galeriji Podroom KCB

 

U okviru pratećeg programa samostalne izložbe Katarine Petrović koja se organizuje u Kulturnom centru Beograda, desiće se jedinstven događaj u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, na Zvezdari, koji će uključiti vođenu turu kroz kompleks, razgovor o eksperimentalnim umetničkim praksama na međi nauke i umetnosti, kao i izvedbu dva rada Katarine Petrović i Hrvoja Hiršla u zgradi Velikog refraktora.

Pored umetnika, u razgovoru će učestvovati i Nenad Milovanović (astrofizičar, Astronomska opservatorija), Majda Smole (astrofizičarka, Astronomska opservatorija), Petar Laušević (art+science program, Centar za promociju nauke), a razgovor će moderirati Vladimir Bjeličić (kustos, Kulturni centar Beograda). Vođenu turu kroz kompleks Astronomske opservatorije realizovaće Vesna Mijatović (kustos, Astronomska opservatorija). Nakon razgovora uslediće prezentacija svetlosnih instalacija.

Katarina Petrović će predstaviti svoje najnovije istraživanje difrakcije svetlosti kroz tzv. precision pinhole, rupicu dimenzije 100μm koja stvara Airy Disc šablon difrakcije – vrlo čest fenomen i metod opservacije u astronomiji. Hrvoje Hiršl predstaviće svetlosnu instalaciju Izuzetna točka baziran na kvantnoj optici i fluktuacijama koje opisuju promene u sistemu i fazne tranzicije.

Biografije umetnika:   

Katarina Petrović (1986), umetnica i istraživačica koja radi na raskrsnici umetnosti, nauke i tehnologije. Fokusirajući se na generativne procese u jeziku i prirodi, stvara radove u formi modularnih instalacija u onlajn i oflajn prostoru, koristeći medije kao što su generativni tekst, poezija, zvuk, softver i performans. Dobitnica je Mangelos nagrade za 2019. godinu.
https://katarinapetrovic.net/

Hrvoje Hiršl (1982), hrvatski konceptualni umetnik koji kontinuirano istražuje odnos između prirodnog i tehnološkog sveta testirajući granice ljudskog iskustva. Koristeći različite medije, kao što su robotska imerzivna okruženja, kvantna optika, zvučne instalacije, slike/crteže i tekstove, on poziva publiku da se uključi, te istraži i preispita odnos između nauke i umetnosti. Hiršl je ovogodišnji dobitnik ARTeCHÓ (Art, Economy & Technology) stipendije za projekat istraživanja kvantnih tehnologija.
https://hrvojehirsl.com

◆ Izložbu „Ogledi o nuli” i prateći program podržali su Fondacija Ilija & Mangelos i platforma art+science Centra za promociju nauke u okviru projekta Programa Kreativna Evropa – EU Digital Deal.

◆ Rad Hrvoja Hiršla realizovan je uz velikodušnu potporu CALT Centra za napredne laserske tehnike, Institut za fiziku, Zagreb

Loading...