На прагу невидљивог:  Светлосни експерименти и разговор о ArtScience праксама

01.07.2023-01.07.2023, 19:00
-

Астрономска опсерваторија у Београду, Волгина 7
Субота, 1. jул, 19.00
* окупљање у 18.45 испред главног улаза

 

На прагу невидљивог: 

Светлосни експерименти и разговор о ArtScience праксама

пратећи програм изложбе „Огледи о нули” у галерији Podroom КЦБ

 

У оквиру пратећег програма самосталне изложбе Катарине Петровић која се организује у Културном центру Београда, десиће се јединствен догађај у Астрономској опсерваторији у Београду, на Звездари, који ће укључити вођену туру кроз комплекс, разговор о експерименталним уметничким праксама на међи науке и уметности, као и изведбу два рада Катарине Петровић и Хрвоја Хиршла у згради Великог рефрактора.

Поред уметника, у разговору ће учествовати и Ненад Миловановић (астрофизичар, Астрономска опсерваторија), Мајда Смоле (астрофизичарка, Астрономска опсерваторија), Петар Лаушевић (art+science програм, Центар за промоцију науке), а разговор ће модерирати Владимир Бјеличић (кустос, Културни центар Београда). Вођену туру кроз комплекс Астрономске опсерваторије реализоваће Весна Мијатовић (кустос, Астрономска опсерваторија). Након разговора уследиће презентација светлосних инсталација.

Катарина Петровић ће представити своје најновије истраживање дифракције светлости кроз тзв. precision pinhole, рупицу димензије 100μм која ствара Airy Disc шаблон дифракције – врло чест феномен и метод опсервације у астрономији. Хрвоје Хиршл представиће светлосну инсталацију Изузетна точка базиран на квантној оптици и флуктуацијама које описују промене у систему и фазне транзиције.

Биографије уметника:   

Катарина Петровић (1986), уметница и истраживачица која ради на раскрсници уметности, науке и технологије. Фокусирајући се на генеративне процесе у језику и природи, ствара радове у форми модуларних инсталација у онлајн и офлајн простору, користећи медије као што су генеративни текст, поезија, звук, софтвер и перформанс. Добитница је Мангелос награде за 2019. годину.
https://katarinapetrovic.net/

Хрвоје Хиршл (1982), хрватски концептуални уметник који континуирано истражује однос између природног и технолошког света тестирајући границе људског искуства. Користећи различите медије, као што су роботска имерзивна окружења, квантна оптика, звучне инсталације, слике/цртеже и текстове, он позива публику да се укључи, те истражи и преиспита однос између науке и уметности. Хиршл је овогодишњи добитник ARTeCHÓ (Art, Economy & Technology) стипендије за пројекат истраживања квантних технологија.
https://hrvojehirsl.com

◆ Изложбу „Огледи о нули” и пратећи програм подржали су Фондација Илија & Мангелос и платформа art+science Центра за промоцију науке у оквиру пројекта Програма Креативна Европа – EU Digital Deal.

◆ Рад Хрвоја Хиршла реализован је уз великодушну потпору CALT Центра за напредне ласерске технике, Институт за физику, Загреб

Loading...