YUGOWAVE • Stanko Gagrčin

31.08.2023-23.09.2023, 12:00-20:00

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
31. 8 – 23. 9. 2023.
Otvaranje je u četvrtak, 31. avgusta od 19.00

YUGOWAVE
STANKO GAGRČIN

Kustoskinja: Jovana Trifuljesko

 

Prateći program:
Petak, 1. septembar od 18.00
Razgovor sa umetnikom Petritom Hodžom i predstavljanje rada Yugo: the non-game

Slobodan ulaz • na engleskom jeziku
Više informacija

 

Četvrtak, 14. septembar u 18.00
Predavanje „VIDEO-IGRE KAO NOVOMEDIJSKA UMETNOST”, predavač Manojlo Maravić

Više informacija

 

Yugowave je interaktivna video-instalacija u kojoj se gledalac/učesnik kreće kroz distopijski, napušteni, industrijski virtuelni prostor u kom se nalaze ekrani sa prikazima muzičkih spotova iz osamdesetih godina 20. veka, nastalih u SFR Jugoslaviji. Izložba uključuje motive video-igrica koje transformiše u umetničku praksu, a efekat toga je i transformisanje posmatrača, posetioca i gledaoca u aktivne učesnike. Rad problematizuje kreativni i subverzivni potencijal kulture naspram dominantnih političkih matrica, čiji je cilj proizvođenje konfliktnih situacija i konstantne krize u društvu, na primeru jugoslovenskog nasleđa i ratova devedesetih prošlog veka. Istovemeno, rad aktuelizuje jedno istorijsko iskustvo koje nastoji da dovede u vezu sa savremenim trenutkom, mlađim gejmerskim generacijama kreativnim korišćenjem novih tehnologija i njihovim izmeštanjem u javni, galerijski prostor.

 

Ceo tekst Jovane Trifuljesko možete preuzeti odavde

 

* Stanko Gagrčin je autor više interaktivnih virtuelnih audio-video instalacija: Rad 36 pitanja, Yugowave, Porta. Autor je više kratkometražnih eksperimentalnih filmova koji su prikazivani na Martovskom filmskom festivalu, Mikro FAF-u (Beograd), KC Labu, Firčijevom Studiju, Domu B612, Impuls Festivalu (Novi Sad), LGBT Shorts (SAD), Cinema Underexposed (Holandija).

Diplomirao je Scensku arhitekturu, dizajn i tehnologiju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu 2017. Pohađao školu eksperimentalnog filma u berlinskoj školi film Arche 2019. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama: Nowdays, Florence Contemporary, Firenca; Mood, Artweek 2023, Galerija Ovada, Oksford; Digitalno cvetanje, Kulturni centar LAB, Novi Sad (2023), NFT aukcija, No Concept, Beograd; Festival Lakuna, Kanarska ostrva, Španija; Izložba Gerharda Flekača, Kabinet čuda, Novi Sad; Binar, Vila Nova de Famalikao, Portugal (2022); Kulturni centar Grad Beograd; Kulturni centar Laza Kostić, Sombor, Galeriji Homesession, Barselona.

Radi kao videograf i grafički dizajner za Mrežu kulturnih stanica u Novom Sadu, a od 2021. godine radio je kao scenograf, asistent i menadžer projekta u Fondaciji Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022. Dobitnik je nagrade Fonda princa Klausa 2022. godine za nove umetnike.

Loading...