Prateći program • Razgovor sa Petritom Hodžom i Yugo: the non-game

01.09.2023-01.09.2023, 18:00
Prateći program izložbe YUGOWAVE Stanka Gagrčina u Likovnoj galeriji KCB

 

Petak, 1. septembar od 18.00

Razgovor sa umetnikom Petritom Hodžom (Petrit Hoxsha), Kosovo
i predstavljanje rada Yugo: the non-game

 

– razgovor će biti održan na engleskom jeziku –

Yugo: the non-game je virtuelni prostor gde možete da vozite auto, slušate radio i pozivate ljude da razgovaraju i podelite iskustvo sa njima. To je prostor koji omogućava duge razgovore i druženja do kojih je često teže doći kada komunicirate digitalno.

Kada igrač započne sesiju, on je vozač automobila, a svaka osoba koja se pridruži sedi na jednom od ostala tri putnička sedišta. Igrači se automatski povezuju putem glasovnog ćaskanja. Radio stanice su stvarni internet radio strimovi i nekoliko njih je dostupno u svetu igara.

Okruženje, iako je apstraktno i bez konteksta, ipak sadrži elemente određenog vremena i regiona. Serpentinski putevi u igri su inspirisani planinskim putevima koji vode od Kosova do Crne Gore. Automobil je napravljen po uzoru na Jugo, kultni automobil proizveden u Jugoslaviji 1980-tih. Doba dana podseća na sumrak na Kosovu, najviše zbog sveprisutnosti vrana i zvukova koje ispuštaju uveče leteći u svoja gnezda za noć. Slično na taj region podsećaju i monolitni objekti na vrhovima brda, inspirisani jugoslovenskim spomenicima iz socijalističkog doba na Kosovu i ostatku bivše Jugoslavije. Pored značaja koji imaju za područje i ljude tamo, oni imaju upečatljiv vizuelni izgled koji zamagljuje percepciju vremena i mesta.

Detaljniji opis Yugo: the non-game

 

Loading...