Koncert saksofoniste Vuka Petrovića i pijaniste Luke Petrovića

11.09.2023., 20:00

Duo Take Two čine braća Vuk i Luka Petrović. Održali su nastupe u eminentim salama u Novom Sadu, a ovom prilikom će se beogradskoj publici predstaviti delima Bramsa, Pjacole i Laube, kao i autorskim kompozicijama.
Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem Royal Art  Studio.

Program:
Sergej Rahmanjinov
Adagio sostenuto u Des–duru iz Muzičkih momenata, op. 16

Astor Pjacola
Histoire du Tango za saksofon i klavir
Bordel 1900
Cafe 1930
Night Club 1960
Concert d’ d’aujourd’hui

Oblivion za saksofon i klavir

Luka Petrović
Fantazija The piece of destiny za klavir (izbor)
I The dream of the bells

Kristijan Lauba
Đavolji reg za saksofon i klavir

Biografije:
Vuk Petrović (Novi Sad, 2004) je završio OMŠ Isidor Bajić u klasi Zorana Kmicikevića i SMŠ Isidor Bajić u klasi Zorana Kmicikevića. Usavršavao se kod Gabora Bunforda, Dejana Prešičeka, Uve Plata, Gregorija Gejnera i drugih. Postigao je izuzetne rezultate na republičkim i internacionalnim takmičenjima, a izdvajaju se prve nagrade na takmičenjima kao što su Međunarodno muzičko takmičenje u Moskvi (2020), Danubia Talents (2020), Republičko takmičenje Beogradu (2020, 2021, 2022) i Muzičko proleće u Smederevu (2021), kao i nagrade na takmičenjima Online Saxiana International competition u Parizu (2021) i London classical music competition (2022). Dobitnik je Vidovdanske nagrade.
Nastupa sa bratom, Lukom, kao član dua Take Two. Izdvajaju se njihovi nastupi u Svečanoj sali Matice srpske i Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, kao i na Festivalu kamerne muzike (Novi Sad) i Dortmund festivalu džez muzike (Novi Sad). Takođe, sarađuje sa horom Bajićevci slavuji, kao i sa Gudačkim kvartetom i Orkestrom SMŠ Isidor Bajić.
Nastupa na koncertima u dobrotvorne svrhe. Često nastupa u televizijskim emisijama RTV-a,RTS-a, N1 i sarađuje sa festivalima kao što su Zmajeve dečije igre, Internacionalni festival uličnih svirača i Aplauz fest.
Osim sa bratom, često nastupa sa korepetitorkom Jelenom Bajić. Dobitnik je godišnje nagrade Ninoslav Svijić. Ove godine je kao solista nastupio sa novosadskom Kameratom pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića.

Pijanista Luka Petrović je student treće godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke dr um. Biljane Gorunović. Dobitnik je prestižnih nagrada na takmičenjima kao što su Festival Isidor Bajić (Novi Sad, 2016), Takmičenje mladih pijanista (Zrenjanin, 2018), Međunarodno takmičenje mladih pijanista (Šabac, 2019), Smotra talenata Srbije (Sremski Karlovci, 2019), Republičko takmičenje (Beograd, 2019), Festival slovenske muzike (Beograd, 2020) i Međunarodno takmičenje mladih pijanista Vladimir V. Selivohin (Beograd, 2020). Za osvojene prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kamerni izvođač, dobio je nagradu Fondacije Dragice Nikolić. Takođe, dobitnik je dve Vidovdanske nagrade grada Novog Sada i stipendije Melanije Bugarinović. Učestvovao je na majstorskim kursevima izuzetnih izvođača, poput Morisija Martina, Rasela Hršfilda, Mikilja Sinkeviča, Vladimira Mlinarića i Mareka Šlezera.
Kao solistički izvođač je nastupao u eminentnim salama u Novom Sadu i Beogradu. Učestvovao je na projektu Novi Sad – Evropska prestonica kulture, na festivalu FENOK (Kikinda), festivalu Dunavski dijalozi – Festival savremene umetnosti u Galeriji likovnih umetnosti Rajka Mamuzića (Novi Sad) i na festivalu Dani Đure Jakšića – Liparske večeri (Srpska Crnja). Kao klavirski saradnik prati eminentne operske umetnike. Nastupa sa bratom kao član dua Take Two. Redovno gostuje na televiziji RTS, RTV i N1 televiziji.

 

 

Loading...