Пратећи програм • Разговор са Петритом Хоџом и Yugo: the non-game

01.09.2023-01.09.2023, 18:00
Пратећи програм изложбе YUGOWAVE Станка Гагрчина у Ликовној галерији КЦБ

 

Петак, 1. септембар од 18.00

Разговор са уметником Петритом Хоџом (Petrit Hoxsha), Косово
и представљање рада Yugo: the non-game

 

– разговор ће бити одржан на енглеском језику –

Yugo: the non-game је виртуелни простор где можете да возите ауто, слушате радио и позивате људе да разговарају и поделите искуство са њима. То је простор који омогућава дуге разговоре и дружења до којих је често теже доћи када комуницирате дигитално.

Када играч започне сесију, он је возач аутомобила, а свака особа која се придружи седи на једном од остала три путничка седишта. Играчи се аутоматски повезују путем гласовног ћаскања. Радио станице су стварни интернет радио стримови и неколико њих је доступно у свету игара.

Окружење, иако је апстрактно и без контекста, ипак садржи елементе одређеног времена и региона. Серпентински путеви у игри су инспирисани планинским путевима који воде од Косова до Црне Горе. Аутомобил је направљен по узору на Југо, култни аутомобил произведен у Југославији 1980-тих. Доба дана подсећа на сумрак на Косову, највише због свеприсутности врана и звукова које испуштају увече летећи у своја гнезда за ноћ. Слично на тај регион подсећају и монолитни објекти на врховима брда, инспирисани југословенским споменицима из социјалистичког доба на Косову и остатку бивше Југославије. Поред значаја који имају за подручје и људе тамо, они имају упечатљив визуелни изглед који замагљује перцепцију времена и места.

Детаљнији опис Yugo: the non-game

 

Loading...