YUGOWAVE • Станко Гагрчин

31.08.2023-23.09.2023, 12:00-20:00

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
31. 8 – 23. 9. 2023.
Отварање је у четвртак, 31. августа од 19.00

YUGOWAVE
СТАНКО ГАГРЧИН

Кустоскиња: Јована Трифуљеско

 

Пратећи програм:
Петак, 1. септембар од 18.00
Разговор са уметником Петритом Хоџом и представљање рада Yugo: the non-game

Слободан улаз • на енглеском језику
Више информација

 

Четвртак, 14. септембар у 18.00
Предавање „ВИДЕО-ИГРЕ КАО НОВОМЕДИЈСКА УМЕТНОСТ”, предавач Манојло Маравић

Више информација

 

Yugowave је интерактивна видео-инсталација у којој се гледалац/учесник креће кроз дистопијски, напуштени, индустријски виртуелни простор у ком се налазе екрани са приказима музичких спотова из осамдесетих година 20. века, насталих у СФР Југославији. Изложба укључује мотиве видео-игрица које трансформише у уметничку праксу, а ефекат тога је и трансформисање посматрача, посетиоца и гледаоца у активне учеснике. Рад проблематизује креативни и субверзивни потенцијал културе наспрам доминантних политичких матрица, чији је циљ произвођење конфликтних ситуација и константне кризе у друштву, на примеру југословенског наслеђа и ратова деведесетих прошлог века. Истовемено, рад актуелизује једно историјско искуство које настоји да доведе у везу са савременим тренутком, млађим гејмерским генерацијама креативним коришћењем нових технологија и њиховим измештањем у јавни, галеријски простор.

 

Цео текст Јоване Трифуљеско можете преузети одавде

 

* Станко Гагрчин је аутор више интерактивних виртуелних аудио-видео инсталација: Рад 36 питaња, Yugowave, Портa. Аутор је више краткометражних експерименталних филмова који су приказивани на Мартовском филмском фестивалу, Микро ФАФ-у (Београд), КЦ Лабу, Фирчијевом Студију, Дому Б612, Импулс Фестивалу (Нови Сад), LGBT Shorts (САД), Cinema Underexposed (Холандија).

Дипломирао је Сценску архитектуру, дизајн и технологију на Факултету техничких наука у Новом Саду 2017. Похађао школу експерименталног филма у берлинској школи film Arche 2019. Излагао је на самосталним и групним изложбама: Nowdays, Florence Contemporary, Firenca; Mood, Artweek 2023, Галерија Ovada, Oksford; Дигитално цветање, Културни центар ЛАБ, Нови Сад (2023), НФТ аукција, No Concept, Београд; Фестивал Лакуна, Канарска острва, Шпанија; Изложба Герхарда Флекача, Кабинет чуда, Нови Сад; Бинар, Вила Нова де Фамаликао, Португал (2022); Културни центар Град Београд; Културни центар Лаза Костић, Сомбор, Галерији Homesession, Барселона.

Ради као видеограф и графички дизајнер за Мрежу културних станица у Новом Саду, a од 2021. године радио je као сценограф, асистент и менаџер пројекта у Фондацији Нови Сад Европска престоница културе 2022. Добитник је награде Фонда принца Клауса 2022. године за нове уметнике.

Loading...