20. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“ – KJARA KATANI

29.10.2023., 20:00

Italijanska čembalistkinja Kjara Katanije otvoriće jubilarno, 20. izdanje međunarodnog festivala Čembalo, živa umetnost, u nedelju, 29. oktobra u Galeriji Artget. Kjara Katani predaje čembalo na Konzervatorijumu u Kozenci i na Konzervatorijumu u Bolonji. Koncert realizujemo u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Program:
Đuzepe Sarti (1729–1802)
Sonata u Ge–duru
Preludio
Allegro
Allegro

Luiđi Kerubini (1760–1842)
Sonata br. 3 u Be–duru
Allegro comodo
Andantino – Rondò

Johan Adolf Hase (1699–1783)
Sonata br. 2 u Es–duru
Allegro
Andante
Allegro assai

Karl Filip Emanuel Bah (1714–1788)
Virtemberška sonata br. 1 u a–molu, H. 30
Moderato
Andante
Allegro assai

Biografija:
Kjara Katani (1985) je diplomirala klavir, čembalo, horsko dirigovanje i kompoziciju, kamernu muziku i istorijski klavir, i završila postdiplomske studije na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu. Pohađala je časove klavira kod D. Zardija, P. B. Masija i K. Bogina, čembalo kod S. Rambaldi, L. F. Taljavinija i F. Birsaka, i istorijski klavir kod. S. Fjucija.
Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima. Kao solista (čembalo i fotepijano) i članica kamernih ansambala i orkestara je nastupala širom Evrope, u Izraelu, Palestini i Japanu. Ističe saradnju sa violinistom Robertom Noferinijem sa kojim nastupa od 2009. godine. Snimila je preko 20 kompakt diskova za različite izdavačke kuće (Sony, Dynamic, Cpo, Brilliant…). Izdvaja izdanje koje je posvećeno italijanskoj produkciji muzike za čembalo J. A. Hasea.
Predaje čembalo na Konzervatorijumu u Kozenci i na Konzervatorijumu u Bolonji. Radi i kao korepetitor na odseku za baroknu muzikku na Konzervatorijumu u Bolcanu.
Bila je pomoćnik dirigenta, kontinuo izvođač na čembalu, hamerklaviru i orguljama na Festivalskoj nedelji Inzbruk orkestra. Sarađivala je sa ansamblom Accademia Bizantina, Frajburškim baroknim orkestrom, orkestrom Academia Montis Regalis, kao i sa orkestrima prestižnih evropskih teatara, kao što su državne opere Hamburga i Berlina, Simfonijski orkestar Odensea i Pozorište u Bazelu. Nastupala je na značajnim festivalima kao što su Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, Hendlov festival u Haleu, Festival u Baden-Badenu i drugi.
Godine 2022. je debitovala kao umetnički vođa na koncertu finalista takmičenja Česti u okviru Nedelje rane muzike u Inzbruku, a na istom festivalu je nedavno bila umetnički vođa Vivaldijeve opere La Fida Ninfa za šta je dobila veoma pozitivne kritike.
Kjara je umetnički direktor letnjeg muzičkog majstorskog kursa Marco Allegri u Faenci.

 

Loading...