Koncert kvarteta flauta „Image“

30.10.2023., 20:00

Namera kvarteta Image je da na svom koncertu pod nazivom Žene u muzici za 4 flaute predstave dela kompozitorki, te da širokoj publici otkriju autorke i da njihov opus sa lokalne scene prenesu na međunarodnu. Kroz vekove, žene su stvarale i komponovale, ostavljajući za sobom tek donekle prezentovanu muzičku literaturu. Imajući to u vidu, članice kvarteta su odabrale poseban repertoar, kako bi predstavile značajna dela iz istorije muzike. Koncertni program su sastavile vodeći računa da budu zastupljene i predstavljene kompozitorke iz različitih istorijskih perioda, kao i iz različitih zemalja. Na taj način moguće je podstaći kod publike razmišljanje o poreklu muzike kao i poređenja sever-jug, istok-zapad, ili istorijsko-savremeno. Tokom koncerta, izvođenje komada je dopunjeno objašnjenjima kako bi se bolje razumeo njihov odabir kompozicija i tumačenje.
Kao gošća će nastupiti violinistkinja Ljubica Jovanović.
Koncert realizujemo u saradnji sa udruženjem Žene u muzici iz Srbije.

Program:
Enrika Šadrone (Italija, 1981)
Gaudete za 4 flaute

Vojna Nešić (Srbija, 1947)
Diptych spiritualis za 4 flaute
Mortem Tuam Domine
Oratio ad Matrem Dei
solistkinja: Ljubica Jovanović, violina

Sonets za solo flautu
andante espressivo-con espressione-concitato non troppo-andante
Vilma Kampiteli, flauta

Edevede Orivo (Nigerija, 1981)
We remember za 4 flaute

Anđela Montemuro (Italija, 1949)
Oltre l’Infinito: Musica per Patricia za 2 flaute
Vilma Kampiteli, flauta
Beatriče Petroki, alt flauta

Silvina Šifman (Argentina, 1973)
La Luna por Callao – Valsecito bailador za 4 flaute

Lin Džob (SAD, 1959)
Shadow’s Pipe za alt flautu
Beatriče Petroki, alt flauta

Olivera Vojna Nešić
Molitva Viteza za solo violinu
Ljubica Jovanović, violina

Džejms Ros Keri (Novi Zeland, 1969)
Jasmine Flower za 4 flaute

Liz Šarma (Engleska, 1951)
2 Danze turche: Cerga – Longa za 4 flaute

Roberta Silvestrini (Italija, 1964)
Autumn wind za 4 flaute

Ivon Deport (Francuska, 1907–1993)
Tarantella za 4 flaute

Kvartet flauta Image
flauta: Beatriče Petroki i Agneze Čingolani
flauta i alt flauta: Ćećilija Troiani
flauta i bas flauta: Vilma Kampiteli

Biografija:
Kvartet flauta Image čine Beatriče Petroki, Agneze Čingolani, Ćećilija Troiani i Vilma Kampiteli.  One su se okupile 2005. godine sa idejom i željom da upoznaju publiku sa obimnim, ali nedovoljno poznatim repertoarom za četiri flaute. Naziv ansambla potiče od čuvenog dela za flautu kompozitora Ežena Boce. Intenzivna koncertna aktivnost kvarteta je od samog početka naišla na veliko odobravanje publike i kritike, zbog čega su im kompozitori posvetili brojna dela, ili poverili premijerna izvođenja. Njihov repertoar obuhvata dela komponovana u svim epohama, od rane muzike do savremenih ostvarenja, uključujući kompozicije evropske baštine, kao i dela drugih kultura, koristeći pri tom sve instrumente iz porodice flauta.
Zahvaljujući saradnji sa fondacijom Adkins Chiti Foundation-Women in Music kvartet je učestvovao u evropskom projektu WIMUST. Cilj projekta bio je unapređenje znanja, saradnja, mobilnost i interkulturalna razmena među muzičarima i kompozitorkama. U okviru projekta nastupale su u prestižnim salama kao što su Sala della Conciliazione u Lateranskoj palati u Rimu i Sali Evropskog parlamenta u Briselu. Kvartet je dobio poziv od World Academy – USA 2017. godine da kao specijalni gosti prisustvuju međunarodnom simpozijumu Give voice to women, koji je održan u Džengdžou u provinciji Henan u Kini na Univerzitetu Sias. Ostvarile su snimke za Radio Vatikan i Radio CEMAT u Rimu, kao i za izdavačke kuće Edipan i Luna Rossa classic u Italiji, i Fabrik Musik u Francuskoj.
Kvartet Image gradi koncertni repertoar kombinujući poznata dela sa malo poznatim kompozicijama, transkripcijama, primenjenom muzikom, a posebnu pažnju posvećuju neobjavljenim delima i ostvarenjima kompozitorki.
Članice kvarteta su angažovane kao izvođači, predavači i istraživači.
Više informacija o kvartetu

Ljubica Jovanović (Kragujevac, 1989) učenje muzike započinje sa šest godina. Završila je Osnovnu i SMŠ Dr Miloje Milojević u Kragujevcu. Diplomirala je violinu na Filološko-umetničkom fakultetu u klasi prof. Ane Kovačević. Master akademske studije završila je na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi dr Mine Mendelson sa najvišim ocenama.
Usavršavala se u zemlji i u inostranstvu. Dobitnik je stipendije Barokne akademije u Beogradu gde se usavršavala i nastupala sa eminentnim profesorima i umetnicima iz celog sveta. Koncertirala je u Srbiji i Evropi kao solista, kamerni izvođač i koncert majstor. Kao solista i kamerni muzičar je nastupala širom zemlje.
Tokom 2022. godine je imala istaknute nastup na festivalu Onde di Note u Ankoni ( Italija). Ove godine je održala sa pijanistkinjom Sanjom Donić izvodeći dela Olivere Vojne Nešić u Luksemburgu, u okviru projekta Les Cencerts du Foyer europeen.
Osvojila je više nagrada na takmičenjima iz violine (Donne in Musica, 2018, 2019). Od 2021. godine aktivna je u Udruženju Žene u muzici kao organizator, član žirija i izvođač.

Loading...