Koncert Prvog studentskog festivala CLAVIER MUSIC u Beogradu

27.10.2023., 20:00

Prvi studentski festival muzike za klavijaturne instrumente u Beogradu otvoriće zajednički domaći i ruski muzičari Karolina Beter, Jovana Topalov, Aleksandar Ozericki i Aleksandr Kazakov. Festival će trajati od 27. do 31. oktobra, a koncerti će se osim u Galeriji „Artget“ održati i u MŠ „Josip Slavenski“, Katedrali Blažene Djevice Marije i Adventističkoj crkvi u Beogradu.

Karolina Beter, traverzo flauta
Jovana Topalov, čembalo
Aleksandar Ozericki, flauta
Aleksandar Kazakov, čembali i klavir

Program:
Žak Difli
Uvertira iz III Knjige

Mišel Blave
Sonata u de–molu La Vibray za flautu i kontinuo
Andante – Allemanda – Gavotta – Sarabande – Allegro

Luj Kupren
Preludijum i Čakona iz Svite za čembalo u de–molu

Fransoa Kupren
Les Barricades Mystérieuses iz Druge knjige komada za čembalo

Johan Filip Krinberger
Sonata VIII za traverzo flautu i kontinuo
Adagio-Allegro-Allegro

Andreja Andrić
Koral VI iz Knjige korala

Antonio Soler
Koncert br. 1 u Ce–duru za dva klavijaturna instrumenta
Andante-Minuet

Džon Rater
Tri stava iz Antičke svite za flautu i klavir
Ostinato – Aria – Waltz

Biografije:
Posle studija blok-flaute i traverzo flaute u Holandiji Karolina Beter se specijalizovala za izvođenje kamerne muzike na istorijskim instrumentima. Dobitnica je nagrada na takmičenju Deutscher Musikwettbewerb i Penderecki takmičenju, i osvojila je četvrto mesto na međunarodnom takmičenju Gaudeamus. Kao član ansambala MAE i The Roentgen Connection, Studio 6, New Trinity Baroque Karolina nastupa na koncertnim podijumima i festivalima širom Evrope, Rusije i SAD-a i učestvuje u radio-televizijskim produkcijama, kao i za izdavačke kuće Lindoro, unsounds i konkurrent. Od 2007. do 2014. godine je učestvovala u pozorišnim predstavama sa holandskim ansamblima De Veenfabriek, Het Veemtheater i Andcompany. Kao solista je gostovala sa Ansamblom Renesans, Zagrebačkim solistima, New Trinity Baroque, Holland Baroque i Filharmonijom Skoplja. Redovno svira u orkestrima koji izvode baroknu muziku, kao što su elbipolis Hamburg, Neues Barockorchester Berlin, Märkisch Barock, Potsdamer Kantorei, Berlin Baroque, Aris&Aulis, Concerto Brandenburg, Camerata Allegra i Ensemble Fritz. Na poziv Beogradske barokne akademije, France Baroque i FMU u Beogradu je držala majstorske kurseve na istorijskim flautama.

Jovana Topalov je diplomirala na odsecima za čembalo i klavir na FMU u Beogradu, nakon čega je završila master studije u oblasti rane muzike i čembala na UIUC, School of Music (SAD). Doktorske akademske studije na FMU u Beogradu uspešno je zaokružila 2018. godine, odbranom doktorskog umetničkog projekta Narativni potencijal čembala: Elementi improvizacije i muzička retorika u interpretaciji alemandi sa programskim nazivima i lamentacija Johana Jakoba Frobergera.
Učestvovala je na brojnim majstorskim kursevima i festivalima, susrećući se sa vodećim muzičarima barokne muzičke scene, poput Žorija Vinikura, Sigberta Rampea, Davita Moronija, Blondin Ranu, Frederika Hasa, Rubena Dubrovskog i Aline Zilberajh. Više godina je bila stipendista Austrijske barokne akademije, u okviru koje joj je 2011. godine dodeljena nagrada Special Award for Excellence.
Aktivno nastupa kao solista i baso kontinuo saradnik. Stalni je član ansambla Beogradski barok. Od 2022. godine predaje čembalo i zajedničko muziciranje na Odseku za ranu muziku u MŠ Josip Slavenski u Beogradu.

Aleksandar Ozericki je rođen u Moskvi. Godine 1998.  je završio Specijalnu muzičku školu Gnjesin u Moskvi i upisao Rusku muzičku akademiju Gnjesin u klasi vanrednog profesora Vladimira Kudrija. Tokom školovanja na akademiji postao je laureat takmičenja Virtuozi 21. veka i započeo je profesionalnu karijeru kao orkestarski muzičar u Moskovskom simfonijskom orkestru pod upravom Vladimira Žive. Nakon diplomiranja na Akademiji 2003. godine, upisao je postdiplomske studije na Moskovskom državnom konzervatorijumu P. I. Čajkovskog u klasi počasnog umetnika RSFSR, profesora Aleksandra Goliševa. Nastupao je kao solista sa različitim moskovskim ansamblima. Učestvovao je 2005. godine na turneji Rusko-američkog omladinskog orkestra kao solista. Godine 2006, primljen je u grupu flauta Nacionalne filharmonije Rusije pod upravom narodnog umetnika SSSR Vladimira Spivakova. Od 2012. do 2022. godine radio je kao solista i vođa grupe flauta Boljšoj simfonijskog orkestra Marinskog teatra. Ozericki je Yamaha Artist.

Aleksandr Kazakov je muzičar, kompozitor, predavač i organizator. Laureat je međunarodnih i sveruskih takmičenja na raznim muzičkim instrumentima (orgulje, čembalo, klavir, harmonika). Učesnik je festivala i majstorskih kursevameđu kojima su i Ars vivendi clavicembalum i Dani orgulja u Beogradu i Međunarodni omladinski festival u Aberdinu, Škotska. Učestvovao je u realizaciji projekata udruženja Minnus Trelligh, Vysoko i Kandinski orkestar. Kazakov je snivač i umetnički direktor ansambla Lucis Art Ensemble. Aktivan je kao irganizator i umetnički direktor udruženja Cinema//Theater, kao i prvog međunarodnog studentskog festivala CLAVIER MUSIC u Beogradu.

Kompletan program Prvog studentskog festivala muzike CLAVIER MUSIC u Beogradu

Petak, 27. oktobar u 20.00
Galerija Artget
Otvaranje
Karolina Beter
Jovana Topalov
Aleksandar Ozeritski
Aleksandar Kazakov

Nedelja, 29. oktobar u 20.00
Galerija Artget
Kjara Katani
*koncert 20. međunarodnog festivala Ars vivendi clavicembalum – Čembalo, živa umetnost

Ponedeljak, 30. oktobar u 17.00
Hrišćanska adventistička crkva
Predavanje Danijela Zareckog
The History of Organ Culture in Russia (na engleskom)

Ponedeljak, 30. oktobar u 19.00
Sala MŠ Slavenski
Učenici i studenti čembala i Kjara Katani

Utorak, 31. oktobar u 19.00
Katedrala Blažene Djevice Marije
Gala
Učenici i studenti orgulja i Danijel Zarecki
sa gostima

 

Loading...