19. Filmski Festival Slobodna Zona / 01.11.2023.

01.11.2023., 12:00

19. Filmski Festival Slobodna Zona

 

12.00
SOKOLOVO JEZERO
Francuska, Kanada, 2022, 100’

Režija: Charlotte Le Bon

Uloge: Joseph Engel, Sara Montpetit, Monia Chokri…

Bastijen i Kloi provode letnji raspust sa svojim porodicama na jezeru u Kvebeku. Stidljivi trinaestogodišnji Bastijen i njegova porodica odsedaju u kućici na jezeru, gde Bastijen upoznaje odvažnu šesnaestogodišnju Kloi. Ona je ljubiteljka folklora i lokalnih legendi i govori Bastijenu da duh opseda obližnje jezero. Uprkos jazu u godinama, dvoje tinejdžera stvaraju čvrstu vezu. Kako je spreman da prevaziđe svoje najgore strahove da bi zaslužio mesto u Kloinom srcu, raspust postaje buran ključni trenutak za mladog dečaka.

Festivali / Nagrade: Čikago – “Zlatni Hjugo” u programu Novi reditelji, Deauville Film Festival – Prix d’Ornano-Valenti, Vankuver – Emerging Canadian Director, Bukurešt – Gran-pri

 

 

16.30
DO KRAJA NOĆI
Nemačka, 2023, 120’

Režija: Christoph Hochhäusler

Uloge: Timocin Ziegler, Thea Ehre, Michael Sideris…

Kako bi stekao poverenje dilera droge Viktora, Robert – policajac na tajnom zadatku – mora da se pretvara da je ljubavnik Leni, transrodne osobe. Policija se nada da će njeno poznanstvo sa kriminalcem pomoći Robertu da se uvuče u organizaciju. Međutim, iako se ovaj deo plana odvija relativno glatko, njihova sada lažna veza je nekada, pre Lenine tranzicije, bila stvarna i emotivna. Ironija leži u tome što je Viktor taj koji će naterati Roberta da se suoči sa svojim konfliktnim ljubavnim osećanjima.

Festivali / nagrade: Berlin – “Srebrni medzved” za najbolju sporednu ulogu (Thea Ehre)

 

 

19.00
ŠTO DA SE RADI?
Dokumentarni film
Hrvatska, 2023, 79’

Reditelj: Goran Dević

Željko je predsednik sindikata u fabrici vagona “Gredelj” i bori se protiv odluke vlade da tu fabriku odvede u bankrot. Usled pritisaka, njegov zamenik Mladen izvršava samoubistvo, i to u Željku budi jak osećaj krivice s kojim mora da se nosi dok i dalje zastupa prava i interese radnika. Što da se radi? je paradigma evropskih post-komunističkih država i predstavlja hroniku života radnika koji su postali gubitnici tranzicije. Dok su aktivno radili na urušavanju komunističkog uređenja, mnogi nisu uspeli da se prilagode na tržišna pravila novog poretka. Dokumentarni deo filma je sniman punih deset godina.

Festival: Sarajevo filmski festival

* Posle projekcije biće priređen razgovor publike sa autorom filma

 

 

21.00
BEZ PRAVILA
Dokumentarni film
Švedska, Holandija, Norveška, Švajcarska, Finska, 2023, 93’

Režija: Fredrik Gertten

Sva društva su zasnovana na ideji društvenog ugovora: ako vredno radimo, tretiramo druge s poštovanjem i igramo po pravilima – bićemo nagrađeni. Međutim, postoje oni koji krše pravila, oni koji koriste poreske rajeve i ubiru profit, a ne uzvraćaju društvu. Bez pravila se bavi globalnim obrascima kleptokratije i ekstraktivizma, poput ubijene istraživačke novinarke na Malti ili reke bez vode u Čileu. Kada ljudi dostignu prelomnu tačku, počinju da protestuju. Videćemo ih kako se već bore na prvim linijama društvenih pobuna širom sveta. Bez pravila istražuje mogućnosti prevazilaženja nepravde i korupcije.

Festivali: CPH:DOX, Dokufest

* Posle projekcije biće priređen razgovor publike sa autorom filma

 

Loading...