19. Filmski Festival Slobodna Zona / 02.11.2023.

02.11.2023., 12:00

19. Filmski Festival Slobodna Zona

12.00
U KUĆI PADA KIŠA
Belgija, Francuska, 2023, 82’

Režija: Paloma Sermon-Daï

Uloge: Makenzy Lombet, Purdey Lombet, Donovan Nizet, Amine Hamidou, Louise Manteau…

Usred vrelog i olujnog leta kraj turističkog jezera, sedamnaestogodišnja Purdi i njen mlađi brat Makenzi prolaze kroz put adolescencije, pronalaženja ljubavi i brige o sebi. Dok Purdi radi kao čistačica u hotelu, Makenzi dolazi do nešto novca potkradajući turiste. Prepušteni sami sebi, moraju da nauče da podržavaju jedno drugo na iznenađujuće nežnom putovanju koje beleži ono što izgleda kao poslednje leto njihove mladosti.

Festivali / Nagrade: Kan – Nedelja kritike: French Touch Prize

 

 

 

 

 

 

16.30
PREBROJ MOJA LUTANJA
Nemačka, 2022, 72’

Režija: Dušan Solomun

Uloge: Florian Denk, Selin Kavak, Jelena Bosanac, Vera Maria Kremers…

U crkvi sveštenik prima grupu izbeglica. Na bizaran i preuveličan način, izbeglice se suočavaju sa birokratijom kojom upravljaju nemačke institucije. Crkva predstavlja mešavinu najrazličitijih institucija. Na kraju, radnici u ovom institucionalnom mehanizmu ispostave se kao žrtve aparature. Tim sačinjen od profesionalnih glumaca i neprofesionalaca, političkih i ratnih izbeglica iz Sirije, Turske i bivše Jugoslavije, glume situacije u kojima su lično bili. Na osnovu njihovih iskustava sa vlastima, ali i sopstvenih, reditelj je napravio kafkijanski, nadrealistički i simbolički film sa mnogobrojnim ironičnim i humorističnim detaljima.

 

 

19.00
SIRIN
Crna Gora, 2023, 87’

Režija: Senad Šahmanović

Uloge: Danica Ćurčić, Mej-Linda Kosumović, Jasna Đuričić

Sanela je napustila bivšu Jugoslaviju neposredno po izbijanju rata. Sa svega 18 godina otišla je u SAD i učinila sve da se prilagodi životu u inostranstvu. Želeći da izbriše svoje strano poreklo, promenila je ime i postala Natali. Kao advokatica, preuzela je neobičan slučaj nasledstva koji je nakon 20 godina vraća u otadžbinu. Naime bogata, neudata žena, poreklom iz Crne Gore, zaveštala je pravoslavnoj crkvi svog rodnog grada izvesnu sumu novca, da u njeno ime sagrade kapelu. Natali, rastrzana između svog novog zapadnjačkog identiteta i onog koji je izbrisala, počinje da pronalazi neprijatne paralele između svog života i života pokojnice, dok pravni slučaj postaje njen lični.

Festivali: Sarajevo filmski festival, Herceg Novi filmski festival

 

 

 

 

 

21.00
20.000 VRSTA PČELA
Španija, 2023, 125’

Režija: Estibaliz Urresola Solaguren

Uloge: Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain, Itziar Lazkano…

Film 20.000 vrsta pčela smešten je u prelepe predele baskijskog sela i prirode. Mlada glumica Sofija Otero je za ulogu deteta koje traga za identitetom, u ranoj fazi svog detinjstva, osvojila “Srebrnog medveda”. Sjajno predstavljanje lika u ovom predivnom filmu, potpomognuto je rediteljkinom odlukom da nam tek malo po malo otkriva detetove strahove, nedoumice i pitanja zašto nije kao drugi. Majka joj pomaže da se izbori sa tim, i sâma uhvaćena u ambivalentnosti nasleđa koje je ponela od roditelja. Kao što mnoštvo pčela doprinosi prirodnoj različitosti, ovo većinom žensko okruženje pokazuje mnoštvo načina na koje je moguće da se bude žena.

Festivali / Nagrade: Berlin – “Srebrni medved” za glavnu žensku ulogu, Malaga – najbolji španski film, Sijetl – Velika nagrada žirija

Loading...