19. Filmski Festival Slobodna Zona / 03.11.2023.

03.11.2023., 12:00

19. Filmski Festival Slobodna Zona

12.00
DOM
Turska, 2023, 118’

Režija: Nehir Tuna

Uloge: Doga Karakas, Can Bartu Arslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialti, Orhan Güner, Isilti Su Alyanak…

Godina je 1997, tenzije između verskih i sekularnih Turaka rastu. Njegov nedavno preobraćeni otac šalje četrnaestogodišnjeg Ahmeta u islamski dom, “jurtu”, da nauči muslimanske vrednosti. Ahmet se jako trudi kako bi bio savršen sin, ali ima problema da se uklopi sa grubom decom u jurti, i oseća se izolovano u svojoj dnevnoj sekularnoj školi, gde krije svoj novi dom od drugova iz razreda. Jedina uteha mu je novi prijatelj Hakan, klinac koji ima uličnu pamet i zna kako da pliva u sistemu jurte. Zajedno sanjaju da sami donose odluke.

Festivali / Nagrade: Venecija – Bisato d’Oro za najbolji scenario

 

 

16.30
DRAGA FIONA
Dokumentarni film
Holandija, 2023, 102’

Režija: Fiona Tan

U Muzeju filma u Amsterdamu, Fiona Tan je istraživala nemi, dokumentarni materijal pohranjen tamo pre više od jednog veka. Impresivni arhivski materijali prikazuju svakodnevni život i naporan rad ljudi koji su živeli blizu okeana. Fiona, poreklom Indonežanka iz Australije, u Amsterdam je došla na studije 1988. Tokom tog perioda od oca je dobijala pisma u kojima je opisivao život kod kuće, svog unuka, psa, svetsku političku scenu i ekonomsku trku. Paralelno iščitavanje ovih pisama preko arhivskog materijala je neka vrsta audiovizuelnog toka svesti pojačana veštim zvučnim zapisom koji sugestivno otkriva suptilnu vezu između slike i zvuka, nekada i sada, Holandije i Indonezije, trgovine i kolonijalizma, oca i kćerke.

Festivali: Berlin

 

 

19.00
BORCI
Dokumentarni film
Norveška, 2022, 85’

Režija: Jon Haukeland

Borci je film o odgajanju, zajedništvu i razlici koju jedna osoba može da napravi. Pratimo omladinskog radnika Berata, zaduženog da spasi mladića Mamoa iz kriminalne mreže u Oslu. Njih dvojica razvijaju blizak odnos koji pomaže Mamou u novom pravcu. Kada Berat stane na Mamoovu stranu u policijskom predmetu, policija počne da kopa po Beratovoj prošlosti, prošlosti mladića iz malog grada u planinskoj oblasti Halingdala. Tamo nalaze okolnosti za koje veruju da nisu u skladu sa njegovim položajem omladinskog radnika.

Festivali: CPH: DOX

 

 

 

21.00
IZMEĐU REVOLUCIJA
Dokumentarni film
Rumunija, Katar, Iran, Hrvatska, 2023, 69’

Režija: Vlad Petri

Moćni hibridni film donosi priču o Rumunki Mariji i Iranki Zahri, koje su se upoznale sedamdesetih godina na studijama u Bukureštu, i njihovoj dugogodišnjoj strastvenoj korespondenciji. Dve žene neumorno se dopisuju na razmeđi revolucija, protesta i politički turbulentnih dešavanja koja su poharala njihove zemlje. Intiman, epistolarni dokumentarac, kroz intrigantne i retko viđene arhivske snimke, odmotava klupko kolektivne istorije, razotkriva sve tabue, represiju i položaj žena u zemljama gde su istoriju pisali gotovo isključivo muškarci, nadu i razočaranje koje donose političke transformacije, usput preispitujući društvene.

Festivali i nagrade: Berlin – FIPRESCI nagrada, Zagrebdoks – Specijalno priznanje, Makedoks – najbolji film

 

 

GOLGETER
Kratki igrani film
Srbija, 2023, 18’

Režija: Ivan Stojiljković

Uloge: Pavle Mensur, Dejan Cicmilović, Sena Đorović, Ivan Vučković, Igor Filipović, Aleksandar Đinđić, Vahid Džanković, Luka Maljević…

Nikolin život se okreće naglavačke nakon što je svog fudbalskog trenera javno optužio za seksualno zlostavljanje.

* Posle projekcije biće priređen razgovor publike sa autorom filma

 

 

Loading...