19. Filmski Festival Slobodna Zona / 04.11.2023.

04.11.2023., 12:00

19. Filmski Festival Slobodna Zona

12.00
FUTURE IS HERE
Izbor dokumentarnih filmova

Režija: Grupa autora

 

16.30
TIGRICA
Rumunija, Francuska, Grčka, 2023, 80’

Režija: Andrei Tănase

Uloge: Catalina Moga, Paul Ipate, Alex Velea…

Vera je veterinarka iz malog grada u Transilvaniji, čiji brak sa glumcem-rediteljem Tomom prolazi kroz težak period. Jednog dana, dok u zoološki vrt u kojem ona radi dovode novog tigra, Vera saznaje da njen muž nešto krije.

 

 

19.00
SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJA
Dokumentarni film
Hrvatska, Italija, Kosovo*, 2023, 75’

Režija: Tea Vidović Dalipi

Snajka: Dnevnik očekivanja je dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, i njihovom zajedničkom životu razapetom između pritisaka porodica i kompromisa na koje su spremni. Pred njima je izazov balansiranja porodičnog tereta nasleđenog od prošlih generacija. Želeći da pronađu rešenje za nerealna očekivanja svojih porodica, upuštaju se u složenu igru prilagođavanja što se pokazuje kao teg u njihovoj intimi. Izuzetno ličan film otkriva porodične rituale i kulturni rasizam u kojima ovaj par pokušava da nađe meru između ugađanja roditeljima i potrebe da zadrže svoje identitete. Tea i Mirsad pokušavaju da budu istovremeno poslušna deca, ali i slobodoumni mama i tata.

Festivali / Nagrade: Dokufest, Sarajevo filmski festival, Makedoks, Rab filmski festival…

* Posle projekcije biće priređen razgovor publike sa autorom filma

 

DUHOVI NA MOJIM LEĐIMA
Kratki igrani film
Srbija, 2023, 14’

Režija: Nikola Stojanović

Uloge: Anita Ognjanović, Admir Šehović, Jelena Stupljanin…

Tinejdžerka Sara putuje u mali provincijski grad da prisustvuje pomenu svojoj baki. Inače mirno selo sada remeti izgradnja nove pruge. Dok se bori sa svojim strahovima, Sara pronalazi utočište u društvu jednog radnika sa gradilišta.

* Posle projekcije biće priređen razgovor publike sa autorom filma

 

 

 

21.00
MAMULA ALL INCLUSIVE
Dokumentarni film
Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, 2023, 58’

Režija: Aleksandar Reljić

Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, tokom oba svetska rata služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu. Ivo Marković je zatočen u Mamuli 1942. kao osmogodišnjak i dobro se seća kako su italijanski fašisti mučili stotine civila. Odluka Vlade Crne Gore da ostrvo da u koncesiju kako bi se od tvrđave napravio ekskluzivni hotel, duboko ga je povredila i ponizila. Iako predstavnici vlade tvrde da se investitor obavezao na izgradnju “jedinstvenog hotela, sa posebnom memorijalnom sobom”, Ivo Marković zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima protivi se toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

Festivali: Sarajevo filmski festival

* Posle projekcije biće priređen razgovor publike sa autorom filma

 

 

Loading...