19. Filmski Festival Slobodna Zona / 05.11.2023.

05.11.2023., 16:30

19. Filmski Festival Slobodna Zona

16.30
HLEB I SO
Poljska, 2022, 100’

Režija: Damian Kocur

Uloge: Tymoteusz Bies, Jacek Bies, Dawid Piejko, Nikola Raczko, Nadim Suleiman, Nadeem Shalave…

Timek je mladi pijanista koji studira na Univerzitetu za muziku “Frederik Šopen” u Varšavi. Vraća se u svoj rodni grad da provede letnji raspust sa svojom majkom, bratom i prijateljima iz kraja. Na mestu okupljanja lokalne omladine, u novootvorenom kebab baru u susedstvu, Timek je svedok rastućih tenzija između njegovih prijatelja i radnika Arapa, što dovodi do tragičnog finala. Film je inspirisan istinitim događajima, a uloge su poverene glumcima-amaterima.

Festivali / Nagrade: Venecija – Horizonti – Specijalna nagrada žirija, Antalija Golden oranž – najbolji reditelj, Kairo – Bronzana piramida za najbolji prvi ili drugi film, Kotbus – Specijalna nagrada za najboljeg reditelja

 

 

19.00
MEKANI BRODOVI
Dokumentarni film
Hrvatska, 2022, 89’

Režija: Željko Zorica-Šiš

Mekani brodovi je dokumentarni film o pozorišnoj grupi “Kugla glumište” koja je bila najvažnija avangardna pozorišna, multimedijalna i interdisciplinarna umetnička grupa u Hrvatskoj i SFRJ sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. veka. Umesto tradicionalnog pozorišta, “Kugla” je zamišljala teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju. Narušavala je teatar kao “kocku”, u kojoj se unapred znalo mesto za gledaoce, već je uspostavljala teatar kao “Kuglu”, kao ne-dramski teatar, totalni teatar preklopljen sa životom. Grupi je bilo važno da uspostavi novi način organizacije rada u proizvodnji pozorišta.

 

 

21.00
DOM
Turska, 2023, 118’

Režija: Nehir Tuna

Uloge: Doga Karakas, Can Bartu Arslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialti, Orhan Güner, Isilti Su Alyanak…

Godina je 1997, tenzije između verskih i sekularnih Turaka rastu. Njegov nedavno preobraćeni otac šalje četrnaestogodišnjeg Ahmeta u islamski dom, “jurtu”, da nauči muslimanske vrednosti. Ahmet se jako trudi kako bi bio savršen sin, ali ima problema da se uklopi sa grubom decom u jurti, i oseća se izolovano u svojoj dnevnoj sekularnoj školi, gde krije svoj novi dom od drugova iz razreda. Jedina uteha mu je novi prijatelj Hakan, klinac koji ima uličnu pamet i zna kako da pliva u sistemu jurte. Zajedno sanjaju da sami donose odluke.

Festivali / Nagrade: Venecija – Bisato d’Oro za najbolji scenario

Loading...