20. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“ – SMILJKA ISAKOVIĆ

07.11.2023., 20:00

Na 20. festivalu proslavljamo još jedan jubilej zajedno sa Smiljkom Isaković – 40 godina sa čembalom. Toliko je prošlo od njenog prvog nastupa na čembalu u Zadru 1983. godine. Ovom prilikom u Etnografskom muzeju Smiljka Isaković će nastupiti zajedno sa perkusionistom Andrijom Sagićem i izvešće program pod nazivom Evropa igra.

Program:

ENGLESKA
Vilijam Berd (1543–1623)
Wolsey’s Wilde, MB 37
La Volta, FVB 155

Henri Persl (1659–1695)
Graund

Anonimni autor (XVI)
My Lady Carey’s Dompe

ITALIJA
Anonimni autor (XVI)
Fusi Pavana Piana, Saltarello

Antonio Valente (1520–1590)
La Romanesca

Domeniko Skarlati (1685–1757)
Fandango

FRANCUSKA
Žan Filip Ramo (1683–1764)
Sarabanda
Mizeta u obliku ronda
Tamburin

ŠPANIJA

Anonimni autor (XVII)
La folija
Espanjoleta
Čakona

Federiko Garsija Lorka (1898–1936)
Nana de Sevilla
El cafe de chinitas

GRČKA
Dimitris Themelis (1931–2017)
Mali preludij i hasapiko

Mikis Teodorakis (1925–2021)
Majski dan

Stavros Ksarhakos (1939)
Ipomoni

Biografije:
Smiljka Isaković koju inostrana i naša stručna kritika naziva Kraljicom čembala i Prvom Damom čembala, je magistrirala dva instrumenta: klavir na FMU u Beogradu i na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, i čembalo na Kraljevskom Konzervatorijumu u Madridu. Nastupala je širom Evrope, u SAD, Južnoj Americi, na Islandu i na Kubi, uvek sa odličnim kritikama. U bivšoj Jugoslaviji je redovno svirala na svom instrumentu na svim značajnim festivalima, a sada i širom Srbije. Snimila je nekoliko nosača zvuka za izdavačke kuće u zemlji i SAD, a njeni snimci nalaze se u medijskim kućama u zemlji i inostranstvu. Doktorirala je na primeni menadžmenta u muzičko-scenskim umetnostima. Za različite medije piše tekstove, od kojih su do sada objavljene četiri knjige.
Uvršćena je u International Who is Who in Music – međunarodnu enciklopediju poznatih muzičara koja preko 40 godina izlazi u Kembridžu, a od strane Američkog biografskog instituta (ABI) ušla je u 5000 ličnosti sveta kao Prva Dama čembala. Njeno ime je navedeno u leksikonu Ko je ko u Srbiji, kao i u međunarodnoj Enciklopediji čembalista i orguljaša (Sankt Peterburg).
Nosilac je prestižne međunarodne Masarikove nagrade za umetnost, koju je pre nje za muziku dobio Lučiano Pavaroti. Priznanje Međunarodni muzičar 2003. je dobila u Kembridžu. Godine 2005. je dobila Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture. Dobitnica je nagrade Grada Beograda za koncert Osu se nebo zvezdama (2014), posvećen Stevanu Mokranjcu i Velikom ratu, kao i godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za koncert posvećen Ćirilu i Metodiju (2016). Vukovu nagradu je dobila 2018. godine, kao i Nagradu za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije 2019.

Andrija Sagić je multiinstrumentalista i kompozitor. Diplomirao je filozofiju u Beogradu, specijalizirajući estetiku i filozofiju srednjeg veka. Istražuje različite tehnike sviranja srednjovekovnih i orijentalnih perkusija (tombak, rik, bendir…). Posebnu pažnju posvećuje vokalnoj praksi srednjeg veka u Pitagorinom muzičkom sistemu. Ovo interesovanje proširuje na istraživanje mikrotonalne muzike od antike do savremene muzike. Sarađivao je sa Ateljeom 212, Narodnim pozorištem i Pozorištem na Terazijama. Osnivač je i umetnički rukovodilac srednjovekovnog ansambla Ludus Musicus i ansambla za eksperimentalnu muziku Roj trešanja. Sa čembalistkinjom Smiljkom Isaković, kroz brojne nastupe, obnavlja izvođačku praksu starih kamernih sastava. Član je UMUS-a.

Loading...