20. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“ – STEFAN BEŠI

09.11.2023., 18:00

Francuski čembalista i orguljaš Stefan Beši, dobro poznat publici festivala Čembalo, živa umetnost, uveličaće jubilarno izdanje festivala svojim koncertom Francusko zlatno doba muzike za čembalo na kojem će izvesti dela Danglbera, Ramoa i Diflija. 

Program:
Žan-Anri Danglber (1629–1691)
Svita u ge–molu (izbor) iz Komada za čembalo
Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Gigue
Les sourdines d’Armide de Mr de Lully
Passacaille d’Armide de Mr de Lully

Žan-Filip Ramo (1683–1764)
Nove svite komada za čembalo (izbor)
Allemande
Courante
Sarabande
Les Sauvages
L’enharmonique
L’Egyptienne

Žak Difli (1715–1789)
Četvrta knjiga komada za čembalo
La de Juigné
La de Sartine
La De Drummond
La De Vaucanson
La Pothouïn
La Du Buq

Biografija:
Stefan Beši (1963) je studirao orgulje u klasi Renea Bretoma i Mari Kler Alen, a čembalo u klasi Olivijea Bomona i Davit Morneja. Održao je resitale u Francuskoj, Austriji, Republici Češkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Srbiji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Južnoj Koreji, Rusiji, Bugarskoj, Jermeniji, Švajcarskoj i Holandiji. Držao je majstorske kurseve o ranoj muzici na Konzervatorijumu u Roterdamu i na majstorkoj radionici na Univerzitetu Northwestern u Čikagu, FMU u Beogradu, Konzervatorijumu u Pragu, Univerzitetu u Seulu i na Univerzitetu u Ljubljani.
Njegova diskografija obuhvata snimke dela Baha, Mocarta, Mendelsona, Alena, Sen Sansa, Lista, Kuprena, Diflija, Daženkura i Dandrijea, kao i dve mise Mišela Koreta sa ansamblom Amusemens du Parnasse čiji je osniivač.
Beši je jedan od retkih izvođača koji su koncertno izveli kompletna dela za orgulje J. S. Baha (17 resitala u Parizu, 2001-2002). Nakon mesta orguljaša u Katedrali u Soasonu i pariskoj crkvi Saint-Ferdinand des Ternes, bio je titularni orguljaš velikih istorijskih orgulja (Clicquot, Cavaillé-Coll, Gonzalez) u prestižnoj crkvi Sen-Meri u Parizu, u kojoj su, između ostalih orguljaši bili čuveni kompozitori i orguljaši Nikola Lebeg, Žan Fransoa Dandrije i Kamij Sen-Sans.
Beši je umetnički direktor festivala rane muzike La Dive Musique u Sujiu, i direktor Konzervatorijuma u Turu. Bio je profesor čembala na Konzervatorijumu u Kanu. Predsedavao je brojnim odborima Nacionalnog konzervatorijuma muzike i igre u Parizu i bio član žirija na mnogim međunardonim takmičenjima.
Stefan Beši je vitez francuskog nacionalnog Ordena za oblast – umetnost i književnost.

Loading...