29. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA / 28.11.2023.

28.11.2023., 14:00

29. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA
25.11-01.12.
Kulturni Centar Beograda

14.00
CRVENI KOFER
Nepal, Šri Lanka, 2023, 87’

Režija: Fidel Devkota

Uloge: Saugat Malla, Bipin Karki, Shristi Shrestha, Prabin Khatiwada…

Vozač kamioneta sa aerodroma u Katamanduu odlazi u dvodnevnu vožnju noseći isporuku koja je iz inostranstva poslata u udaljeno planinsko selo. Glavnim putem kreće se usamljena figura vukući mali crveni kofer prema selu.

16.30
SAVRŠENI DANI
Japan, 2023, 123’

Režija: Wim Wenders

Uloge: Koji Yakusho, Min Tanaka, Arisa Nakano, Tokio Emoto, Tomokazu Miura, Yumi Asô, Aoi Yamada, Sayuri Ishikawa…

Čini se da je Hirajama potpuno zadovoljan svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma strukturirane svakodnevne rutine, uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti. Film predstavlja dirljivo, poetsko razmatranje o pronalaženju lepote u svakodnevnom svetu oko nas.

 

19.00
PUSTI ME DA ODEM
Švajcarska, Francuska, Belgija, 2023, 90’

Režija: Maxime Rappaz

Uloge: Jeanne Balibar, Thomas Sarbacher, Pierre-Antoine Dubey, Véronique Mermoud…

Svakog utorka Klodin odlazi u planinski hotel i nalazi se sa muškarcima koji tu odsedaju. Kada jedan od njih odluči da produži boravak, njena svakodnevica biva poremećena i ona počinje da sanja o drugom životu.

 

21.00
ĆERKE VATRE
Portugalija, 2023, 9’

Režija: Pedro Costa

Uloge: Alice Costa, Elizabeth Pinard, Karyna Gomes…

Tri sestre su razdvojene erupcijom vulkana Fogo. Ali one pevaju. Jednog dana ćemo saznati zbog čega živimo i zbog čega patimo.

ČOVEK U CRNOM
Francuska, SAD, Velika Britanija, 2023, 60’

Režija: Wang Bing

Učestvuje: Xilin Wang

Van Šilin, 86, je jedan od najvažnijih kineskih savremenih klasičnih kompozitora. Film prikazuje telo i dušu čoveka obeleženog životom patnje, “čoveka u crnom” koji je i dalje sposoban za duboko i iskreno saosećanje. Kroz isečke iz njegovih simfonija, on ponovno proživljava neke od strašnih događaja koji i dalje žive u njegovom sećanju, kao svedočanstvo jedne ere koja je doživela dehumanizaciju Kine.

Loading...