SLOBODNA ZONA NA BIS / 06.11.2023.

06.11.2023., 15:00

15:00
CRVENO NEBO
Nemačka, 2023, 103’
Režija: Christian Petzold

Uloge: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs…

U kući blizu obale, Leon završava svoju knjigu a Feliks umetnički portfolio, dok im se primiče šumski požar. Planove im remete Nađa i Devid, par koji se zatekao na istom mestu. Leon uporno pokušava da bude profesionalan, prikrivajući svoju nedruštvenost i kipteći od besa zbog dobrog raspoloženja i smeha ostalih ukućana. Dolazak Leonovog izdavača unosi dodatni nemir i sve to u trenutku kada nebo postaje zažareno crveno i na njih počne da izručuje pepeo sagorele okolne šume. Crveno nebo, drugi deo Pecoldove trilogije započete filmom Undine (2020), govori o mogućnosti da budete deo sveta, a opet dopustite životu da vam isklizne iz ruku.

Festivali / Nagrade: Berlin – Veliko priznanje žirija, Palić – najbolji film, FIPRESCI nagrada

 

 

17:00
DŽOAN BAEZ: JA SAM BUKA
Dokumentarni film
SAD, 2023, 113’

Režija: Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

Muzičarka, borkinja za građanska prava i aktivistkinja Džoan Baez je na sceni više od 60 godina. Za sada 82-godišnjakinju, lično je oduvek bilo i političko, a prijateljstvo sa Martinom Luterom Kingom i njen pacifizam, oblikovali su njenu posvećenost. U ovoj biografiji koja počinje njenom oproštajnom turnejom, Baez se na nepoštedni način suočava sa ponekad bolnim uspomenama. Ona ne samo da deli svoje uspehe već i otvoreno govori o dugogodišnjim psihološkim problemima i terapijama, o porodici, drogama, starenju i pitanjima krivice i opraštanja. Film prepliće dnevničke beleške i obilje donekle neviđenog arhivskog materijala sa opsežnim razgovorima sa Džoan, kao i trenucima iz bekstejdža sa turneje.

Festival: Berlin

19.00
FLAŠAROŠI
Dokumentarni film
Srbija, Slovenija, 2023, 84’

Režija: Nemanja Vojinović

Na periferiji srpske prestonice, Beograda, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Nekada arheološko nalazište neolitske kulture u Evropi, ovo toksično mesto, podložno požarima, predstavlja radno mesto zajednici sakupljača plastičnih flaša – flašarošima. U ovom dokumentarnom vesternu pratimo poslednje dane te zajednice pre nego što će njihovi poslovi zastareti, dok fokus prebacujemo na borbu jednog boksera mekog srca, Janike, da postane vođa u tom haotičnom sistemu.

Festivali / Nagrade: Sarajevo filmski festival – “Srce sarajeva” za najbolji dokumentarni film

 

 

21.00
ZLO NE POSTOJI
Japan, 2023, 106’

Režija: Ryûsuke Hamaguchi

Uloge: Hitoshi Omika, Ryo Nishikawa, Ryuji Kosaka, Ayaka Shibutani…

Takumi sa ćerkom Hanom živi u selu Mizubiki, blizu Tokija. Kao i generacije pre njih, i oni žive skromno, u skladu sa prirodom i ciklusima u njoj. Jednog dana stanovnici sela saznaju za plan da se izgradi glemping blizu Takumijeve kuće, koji bi stanovnicima grada ponudio udoban “beg” u prirodu. Kada dvoje predstavnika kompanije iz Tokija stignu u selo da bi održali sastanak, postaje jasno da će ta izgradnja zagaditi lokalno izvorište vode i to izaziva nemire među lokalnim stanovništvom. Namere kompanije ugrožavaju ekološki balans mesta i način života seljana, i ostavljaju duboke posledice na Takumijev život.

Festivali / Nagrade: Venecija – Veliko priznanje žirija, FIPRESCI nagrada

Loading...