Deana Petrović ▪︎ Livnica pesama

18.04.2024-18.05.2024, 12:00-20:00

Autorka koncepta:
Deana Petrović

Kompozitorka:
Svetlana Maraš

Korišćeni arhivski materijali:
Radio-televizija Srbije (Odeljenje za istoriografiju i programska šema Trezor), Arhiv Filmske novosti i Muzej Jugoslavije

————————————-

Prateći program:

Četvrtak, 25. april, 18.00
3/3 VOĐENJA
Istoričari umetnosti i saradnici Likovnog programa KCB Senka Ristivojević i Vladimir Bjeličić vode posetioce kroz tri izložbe u tri galerije KCB.

————————————-

Livnica pesama je imerzivna audio-vizuelna instalacija napravljena od video projekcija i višekanalnog zvuka bazirana na video snimcima jugoslovenskih fabrika, gradilišta i omladinskih radnih akcija preuzetih iz televizijskih, muzejskih i filmskih arhiva. Glavni akteri tih snimaka su radnici-pesnici čije se poezija bavi dubokim egzistencijalističkim pitanjima života radničke klase i položajem radnika kao pojedinaca u proizvodnom lancu.

Reč je o delu doktorskog projekta Interdisciplinarnih studija digitalne umetnosti beogradskog univerziteta koji je incijalno predstavljen 2017. godine u prostoru hangara Luke Beograd. Iako zamišljena za velike, napuštene industrijske prostore, ovom prilikom Livnica pesama će biti predstavljena u novom izdanju preformulisanom u odnosu galerijski kontekst.

———————————————–

Deana Petrović je završila interdisciplinarne doktorske studije Digitalnih umetnosti na Univerzitetu u Beogradu 2018 godine. Višegodišnje iskustvo u pedagoškom radu na Akademiji umetnosti u Beogradu na Katedri za fotografiju i dizajn. Izlagala umetničke radove na brojnim festivalima i izložbama u zemlji i inostranstvu. U svom doktorskom radu izučavala je hibridnost prostora kroz mapirane imersivne projekcije u napuštenom industrijkom prostoru.

 

Loading...