Predstavljanje kompakt-diska „Za klavir: For the Piano“ Nine Platiše

13.05.2024., 19:00

Nina Platiša će u Galeriji Artget izvesti izbor komada sa njenog debitantskog albuma za solo klavir koji nosi naziv Za Klavir: For the Piano. Ovaj album čine originalne kompozicije za klavir solo u kojima Nina spaja elemente minimalizma, savremeno-klasične i balkanske narodne muzike. Takođe, ovom prilikom predstaviće i izbor novih klavirskih komada.

Kompakt disk Za Klavir: For the Piano podržali su Kanadski savet za umetnost i Umetnički savet Ontarija. Objavljen je 21. aprila 2023. godine i pozitivno ocenjen od strane kritike koja ističe album kao suštinski i koncizan, kao i da budi želju za integralnim slušanjem. Britanski sajt The Arts Desk hvali Platišino neusiljeno sviranje [koje] savršeno odgovara muzici, a bliska, intimna ravnoteža je ono što je ovim komadima potrebno. Drugim rečima, divno.

Pijanistkinja Nina Platiša je rođena u Beogradu, a živi u Kanadi. Stvara dinamičnu, emotivnu i introspektivnu muziku koja obuhvata različite muzičke žanrove: od muzike za klavir do elektro-akustičnog soula. Godine 2021. je bila dobitnica Career Catalyst: Project Grants for New Generation Artists koji je predstavio Umetnički savet Ontarija. Iste godine je učestvovala u mentorskom programu Emerging Artist, tokom kojeg je bila mentor kompozitora i muzičara Džefa Birda, a 2022. godine učestvovala je u projektu razmene umetnika Undecimals. Nina je komponovala za nekoliko kratkih i dva dugometražna filma. Diplomirala je na Metropolitan univerzitetu u Torontu (Performance: Production BFA), kao i student Koledža za muziku Berkli. Drži časove klavira, muzičke teorije i kompozicije.

Loading...