24. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: LORENCO GIJELMI i Hor UA „Stanislav Binički“

26.06.2024., 20:00

Na svečanom otvaranju 24. izdanja Dana orgulja nastupiće italijanski orguljaš Lorenco Gijelmi i Mešoviti hor Umetničkog ansambla Stanislav Binički, pod upravom dirigenta Stefana Zekića. Program čine koralni preludijumi Johana Sebastijana Baha i čuveni Magnifikat i Salve Regina Arva Perta, a tema koncerta, koja će se provlačiti kroz program čitavog festivala, je odnos zvuka ljudskog glasa i orgulja.
Koncert organizujemo u saradnji sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane i uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Preludijum u ce–molu, BWV 546/1

An Wasserflüssen Babylon, BWV 653
Schmücke dich o liebe Seele, BWV 654
Trio super Herr Jesu Christ, dich zu uns wend, BWV 655

Arvo Pert (1935)
Trivijum za orgulje

Magnifikat za hor

Annum per annum za orgulje
Kyrie -Gloria – Credo – Sanctus – Agnus Dei

Salve Regina za hor i orgulje

Johan Sebastijan Bah
Komm Gott Schöpfer, Heilger Geist, BWV 667

Biografije:
Lorenco Gijelmi posvetio se proučavanju i izvođenju muzike renesanse i baroka. Jedan je od najuspešnijih interpretatora Bahovih dela za orgulje i čembalo. Koncertira širom Evrope, Rusije, Japana, Koreje, Severne i Južne Amerike i načinio je brojne radio-snimke. Njegovu obimnu diskografiju izdale su kuće Passacaille, Winter & Winter, Harmonia Mundi i Teldec. Objavio je knjigu o Nikolausu Brunsu, radove i studije o izgradnji orgulja u 16. i 17. veku, kao i o interpretaciji dela J. S. Baha i drugih kompozitora baroknog perioda.
Predaje orgulje, čembalo i kamernu muziku na Institutu za staru muziku Civica Scuola di Musica di Milano. Od 2006. do 2015. godine bio je profesor orgulja u Skoli kantorum u Bazelu.
Gijelmi je titularni orguljaš Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu, gde se nalaze orgulje Jirgena Arenda, na kojima je izveo kompletan Bahov orguljski opus. Član je žirija brojnih međunarodnih takmičenja. Održao je predavanja i majstorske kurseve u značajnim muzičkim institucijama. Pod njegovim nadzorom konstruisano je više novih orgulja, uključujući i veliki instrument u Katedrali u Tokiju.
Godine 1985. bio je jedan od osnivača ansambla Il Giardino Armonico. Godine 2005. osnovao je ansambl La Divina Armonia sa kojim je koncertirao na mnogim evropskim i japanskim festivalima.

Naš slavni kompozitor, dirigent i pedagog Stanislav Binički osnovao je Beogradski vojni orkestar 26. septembra 1899. godine. Bio je to prvi orkestar koncertnog tipa u Srbiji, čiju tradiciju čuva Umetnički ansambl Ministarstva odbrane. Od kraja četrdesetih godina dvadesetog veka, u sastavu ansambla nalaze se Simfonijski orkestar, Mali zabavni orkestar i Mešoviti hor. Kao jedan od najreprezentativnijih vokalni sastava tadašnje Jugoslavije, Mešoviti hor UA Stanislav Binički nastupao je na festivalima širom zemlje i u inostranstvu. Hor je privremeno prestao sa radom 2008. godine, ali od 2021. godine, na radost velikog broja poklonika horskog pevanja i muzike uopšte, hor je ponovo u sastavu Ansambla. Danas, stalni sastav ovog hora čini šesnaest pevača, među kojima je i nekoliko solista, a nastavljajući svoju bogatu istoriju, beleži značajne uspehe na domaćoj muzičkoj sceni, kao i izvan granica Srbije. Kao i sam Umetnički ansambl Stanislav Binički, Mešoviti hor ovog Ansambla odlikuje se širokim repertoarom i žanrovskom raznovrsnošću.

Stefan Zekić (Beograd, 1983) je docent na Katedri za dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i dirigent u Narodnom pozorištu. Studirao je na FMU na odsecima za dirigovanje i solo pevanje, a usavršavao se na seminarima i majstorskim radionicama. Kao šef dirigent mešovitog hora Braća Baruh redovno osvaja nagrade i priznanja na prestižnim međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Od 2009. godine angažovan je u Narodnom pozorištu u Beogradu na pripremanju i dirigovanju redovnog operskog repertoara. Takođe je uključen u rad Operskog studija, a 2014. godine postao je član umetničkog rukovodstva i dirigent. Stalni je član žirija međunarodnog konkursa za kompozitore Portreti i sećanja, predavač i dirigent na Međunarodnom majstorskom kursu i takmičenju IMVAJ (Izrael) i Majstorskom kursu i takmičenju Neustadter Meistersingerkurs (Nemačka). Kao gostujući dirigent, ostvario je zapažene koncerte sa mnogim ansamblima, među kojima su Madrigalski hor FMU u Beogradu, vokalni ansambli Oktoih, Marienhain (Nemačka) i Musica (Slovenija), Kraljevski gudači Svetog Đorđa, Crnogorski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar MO Stanislav Binički i Simfonijski orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu. Osnivač je i umetnički rukovodilac ansambla za ranu muziku Canticum Novum, stalni dirigent Jevrejskog kamernog orkestra od njegovog osnivanja, i direktor međunarodnog festivala klasične muzike Rossi fest.

Loading...