Vođenje kroz izložbe u Kulturnom centru Beograda

16.06.2018., 13:00

Subota, 16. jun
13:00–13:45 Kustosko-umetničko vođenje kroz izložbu „1 NA 1 – drugi deo“, 7 – 28. 6. 2018.
Kustosi : Umetnici
Miroslav Karić : Jelena Nikolić
Jelena Matić : Imrana Kapetanović
Andrea Palašti : Ivana Čavić
Ana Panić : Marijan Crtalić
Slađana Petrović Varagić : Milica Đorđević
Kustos projekta: Ivan Manojlović

Kroz izložbu  vode: Slađana Petrović Varagić, Milica Đorđević, Jelena Matić, Ana Panić, Miroslav Karić, Jelena Nikolić, Andrea Palašti i Ivan Manojlović.

Povodom izložbe fotografija 1 NA 1 –  drugo deo, u subotu, 16. juna sa početkom u 13.00 časova u Galeriji Artget, biće održano stručno vođenje kroz izložbu. Posetioci će imati priliku da tokom razgovora sa kustosima i umetnicima saznaju koji društveni događaji pokreću umetnike na akciju, kako se u svakodnevici pronalaze motivi za nastanak umetničkih dela, kao i o tome da li fotografija pored dokumentovanja ima snagu i da izaziva društvena dešavanja.

Više o izložbi i autorima ovde.

Subota, 16. jun
13:45–14:15 Kustosko vođenje kroz izložbe u Likovnoj galeriji i Galeriji Podroom: istoričarka umetnosti Katarina Kostandinović

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
SLAVOLJUB CAJA RADOJČIĆ
O HEROJIMA I ANTIHEROJIMA
skulpture i crteži
7 – 28. 6. 2018.

Više od pola veka nepretenciozno ali principijelno provokativno Slavoljub Radojčić pristupa oblikovanju predmetnih formi, modeluje ih i konstruiše, ponavlja i dekonstruiše, defragmentira i rekontekstualizuje u skladu sa onim što bi najjednostavnije odgovaralo konceptu razoružavajuće zavodljivosti igre idejama i asocijacijama.U osnovi svega je koncentrisanost ka materijalu i formi, osećaj telesnosti (Merlo-Ponti) razvijan na modernističkim uzorima, bilo da se ideja razvija iz apstraktnog, asocijativno organskog ili figurativno profilisanog jezgra, što je Kadijević još krajem sedamdesetih godina jasno postavio u format geometrizovane antropomorfnosti, definišući to trojstvom u jedinstvu (ili jedinstvom u trojstvu) geometrijskog, organičkog i antropomorfnog, kaže, pored ostalog, u svom uvodnom tekstu dobar poznavalac opusa umetnika, istoričarka umetnosti Gordana Stanišić.

Na aktuelnoj izložbi u Likovnoj galeriji KCB-a predstavljeno je petnaestak skulptura malog formata, uglavnom bronzi memorijalnog karaktera iz periodu 2011–2018. koje do sad nisu izlagane u Beogradu. Među njima su: makete za spomenik Nikoli Tesli u Budimpešti, spomenik NATO-bombardovanju, Trubaču, memorijali posvećeni književniku Brani Petrovići, U čast Mocarta, skulpture Planeta sreće i radosti, Komunista, Kaćuša, Papuče za moju dragu itd. Na izložbi je takođe biti izloženo i deset crteža rađenih kombinovanom tehnikom (akvarel, pastel, akrilik) na papiru, koji su nastajali u isto vreme kad i skulpture, a rađeni su u stilu Cajine prepoznatljive figuracije i tematski su bazirani na ironiji, anegdoti i dosetki.

Više o izložbi i autoru ovde.

 

Galerija Podroom, Trg republike 5
PETROVIĆ / PETROVIĆ / AJDUKOVIĆ
7 – 28. 6. 2018.

Troje umetnika koji nikada nisu izlagali zajedno, a koriste iste ili slične medije, ukrštaju svoje poetike, narative, iskustva i želju da izlažu zajedno.

Ajduković, Aleksandrija diplomirala na Akademiji umetnosti “BK” u Beogradu na Odseku za fotografiju. Master studije završila u Novom Sadu, a dobitnica Henkel nagrade za mladog umetnika za 2005. i nagrade 45. Oktobarskog salona. Kroz portretisanje slučajnih prolaznika, naturščika-modela na elaboriran i duhovit način beleži fenomene vezane za savremeni život i njegove svakodnevne refleksije u domenu mode, pop kulture i života (ne)urbanih sredina. Njen projekat Ibar Highway je fotografsko istraživanje Ibarske magistrale započeto 2007. godine.

Petrović, Dragan foto i video umetnik. Samostalno istražuje fotografiju 35 godina. Autor je udžbenika Fotografija izdanje iz 2000. godine. Od 1998. do 2003. radio je kao asistent na Akademiji umetnosti “BK” u Beogradu. Tokom fotografske karijere fotografiše na temu Obični ljudi. Na izložbi će predstaviti tri video rada: Muva, Ferrari Red, Marš u crnim čarapama. Sva tri video rada su nastala na narodnim veseljima koja umetnik posećuje.

Petrović, Ivan je diplomirao 2002. godine na Odseku za fotografiju, na Akademiji umetnosti “BK” u Beogradu. Koosnivač je i urednik Centra za fotografiju (2011). Inicijator je i urednik Foto-foruma (2010–2011). Autor je i priređivač knjige Foto-forum, razgovori o fotografiji (2016). Dobitnik je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ (2008). Na izložbi će biti prikazati tri rada. Intermeca (2018) predstavljaju omnibus film dokumentarističke forme u trajanju od 46 minuta. Vodič kroz galerije i muzeje (foto-knjiga, 2018), sadrži fotografije sa otvaranja izložbi u Beogradu u periodu od 2010. do 2014. godine. Artefakt umetnika (2013–), serija fotografija na kojima su prikazani predmeti, objekti ili efekti rada koji su u neposrednoj vezi sa kreativnom praksom umetnika.

……………………………..

Radno vreme galerija

svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno
Program galerija podržavaju Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Loading...