VESNA GOLUBOVIĆ Odakle i Kuda

20.02.2020-07.06.2020, 12:00-20:00

Anica Tucakov_Odakle i Kuda
Anica Tucakov_Where from and Where to
Vesna Golubovic_CV

VESNA GOLUBOVIĆ
Odakle i Kuda
20.2 – 4. 6. 2020.
LIKOVNA GALERIJA – Knez Mihaialova 6
otvaranje, četvrtak, 20. februar, u 19 sati
GALERIJA B2 – Balkanska 2
Otvaranje, subota, 7. mart, u 19 sati

Odakle i Kuda je naziv najnovije izložbe umetnice Vesne Golubović koja će biti predstavljena  u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda i Galeriji B2, a koju čini ambijentalna instalacija i najnoviji slikarski radovi.

Od sirovina vidljivog i nevidljivog postojanja, umetnost gradi svoje znakove i nacrte za jedno novo stvaranje. To je materija koja se nalazi i u fokusu interesovanja Vesne Golubović, i kada je reč o organsko-optičkim nacrtima crteža na zidovima, i kada govorimo o slikama na platnu. Nadahnuta nasleđenim kanonom, iskustvima dugogodišnjeg rada u velikom svetskom umetničkom centru i pokrenuta sopstvenim znanjem i uvidom, umetnica stvara iskonske refleksivne slike neshvatljivog. Krećući se prostorom od fresko slikarstva do konceptualne umetnosti, svedoči o delovima čežnje koji se nalaze između onog Odakle i Kuda. O beskrajnosti onog Oduvek vremena pre sopstvenog postojanja i beskrajnost onog Od sada…

Krećući se između jednostavnosti i složenosti, ozbiljnosti i poetičnosti, od monumentalnih celina, poput projekta na Palati Albanija (2004), do intimnih dimenzija slika na platnu, Vesna Golubović je razvila vizuelnu gramatiku koja odbija autoritet singularnosti u odnosu prema nehijerarhijskom i serijalnom, gde jedna ideja odmah generiše sledeću u nizu. Ta logika se nalazi i u osnovi nove postavke, koja se iz prostora Likovne galerije Kulturnog centra Beograd, odnosno od jedinstvene zidne kompozicije realizovane u ovom prostoru (koja će nakon trajanja izložbe postati deo same osnove zidova, koji će biti prekrečeni, te rad u potpunosti spojiti sa osnovom), kreće prema iskazu na slikama u izložbenom prostoru Galerije B2.

(iz teksta A.Tucakov u katalogu izložbe)

Vesna Golubović (1955) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a od 1981. do 2004,  svoju slikarsku karijeru nastavila u jednom od najzanimljivijih i najvažnijem umetničkom centru– u Njujorku.
Učestvovala je na dvadeset samostalnih izložbi od kojih izdvajamo: Sećanje na sutra, zidna instalacija Galerija Feniks, Beograd (2008); Lik, zidna instalacija, Likovna galerija KCB (2005); Crteži na zidu, 2nd Street Gallery New York City (2002) Zidna instalacija, Galerija Zvono, Beograd (1998); Crtezi na zidu, Felissimo , New York City (1997); Iza nevidljivog, paneli, Galerija Sebastian, Beograd (1994); Crteži, Rockland Comunity College, Suffern, NY; Ritualna mesta, zidna instalacija, John Nichols Gallery, New York City(1990); 1988. Akvareli, Studentski Kulturni Centar, Beograd (1988); 1987  Slike, Bateau Lavoir Gallery, New York City(1987) 1986. Zidna Instalacija, Salon Muzeja Savremene Umetnosti, Beograd (1986); Zidna Instalacija,  Fashion Moda, Bronx, New York (1983); Kolaži, Monsalve Galerija New York City(1982) i brojnim grupnim izložbama.
Realizovala je scenografije za moderan balet (Tel Aviv, Helsinki, Chester Springs, New York City, Jerusalem, Hag, Sidnej…) Godine 2004. rad Fragmenti vremena, monumentalnih dimenzija postavljen je na  palati Albanija u okviru proslave 600. godina Beograda.

Tekst Vesne Golubović preuzmite ovde

Biografiju Vesne Golubović preuzmite ovde

Vesna Golubović english version

 

Loading...