Svetski dan muzike u KCB-u

21.06.2020., 12:00

Festival muzike (Fête de la musique) obeležava se na simboličan datum, 21. jun, dan letnjeg solsticija. Ovaj događaj koji okuplja sve muzičare, amatere ili profesionalce, slavi muziku i ističe širinu i raznolikost muzičkih praksi, kao i brojne muzičke žanrove. Koncerti se ovog dana održavaju na ulicama, trgovima, parkovima, dvorištima, hodnicima… Otkako je Ministarstvo kulture Francuske uspostavilo ovaj praznik 1982. godine, Fête de la musique  postao je amblematičan međunarodni muzički događaj koji se slavi u 120 zemalja kao Svetski dan muzike.

Kulturni centar Beograda pridružuje se ovom slavlju i ujedno započinje letnji ciklus koncerata Muzika trga, organizujući koncert Klasiku volim! Hora Dečijeg kulturnog centra Beograda, u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije i DKCB. Koncert će se održati na platou ispred Kulturnog centra Beograda (kod fontane).

Nedelja, 21. jun u 12.00
Plato ispred KCB-a

Klasiku volim!

Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd
dirigent: Nevena Ivanović
klavirski saradnik: Ivana Šljivić

Program:
Žorž Bize
Marš uličnih dečaka iz opere Karmen
Maja Jovanović, flauta

Petar Iljič Čajkovski
Iz snova te znam, tema iz baleta Uspavana lepotica

Sezar Frank
Panis angelikus

Astor Pijacola
Libertango

Ludvig van Betoven
Oda radosti iz Devete simfonije

Đoakino Rosini
Duet mačaka

Frederik Šopen
Kroz noć i dan, Etida u E-duru, op.25/5

Petar Konjović
Fatiše kolo vranjske devojke, iz opere Koštana

Gitara: Vladeta Simić
Flauta: Maja Jovanović
Violine: Vera i Nikola Marinković
Violončelo: Trifun Marinković
Perkusije: Dunja Brstina

Koncert organizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije i Dečijim kulturnim centrom Beograd.

Biografije:
Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd okuplja talentovanu decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, koja u oblasti pevanja pokazuju posebnu nadarenost, kreativnost i ljubav prema muzici. Ovaj hor poznat je po dobroj vokalnoj tehnici, čistoj intonaciji, ujednačenoj boji i, što je najvažnije, muzikalnosti mladih izvođača. Repertoar hora je bogat i obuhvata razne muzičke žanrove od dečije, filmske, klasične, narodne i starogradske, do duhovne muzike, kako domaćih, tako i stranih autora.
Brojni su nastupi ovog hora na različitim manifestacijama, predstavama i koncertima (Dečiji sajam, Radost Evrope, Vaskršnji koncert u Hramu Svetog Save, Ulica otvorenog srca, Trka Deda Mrazeva, Nastavi tradiciju, Frankofonija; predstave Astronauti u DKCB i Krstarenje sa Marinom u Raši Plaović…) kao i gostovanja u raznim TV emisijama.
Od samostalnih koncerata ovog ansambla izdvajaju se koncerti povodom Svetskog dana muzike ispred Kulturnog centar Beograda (2011-2014), koncerti u Paviljonu Cvjeta Zuzorić u okviru Kalemegdanskih sutona Muzičke omladine, koncert povodom Dana Beograda (2012), Novogodišnji koncert Pesme sveta u Kolarčevoj zadužbini, koncert Da igrame, da pevame na Festivalu Muzika klasika na Kalemegdanu (2013), Koncert prijateljstva sa horom Mitnica u KC Kudinovo, Rusija (2014), Frankofoni koncert prijateljstva, koncert sa Horom mladih iz ateljea, Francuska (2014), koncert Srpska muzika deci u Velikoj Sali DKCB (2017), kao i serija koncerata povodom 100 godina od smrti St. St. Morkanjca Kako se sluša Mokranjac u Beogradu, Lazarevcu i Valjevu (2015).
Hor DKCB je dobitnik brojnih nagrada: Prve nagrade Vojislav Ilić za najbolje izvođenje duhovne muzike na festivalu Horovi među freskama 2012. godine, nagrada na Republičkom festivalu horova dece i mladih FEDEHO od 2012. do 2018. godine, nagrade na festivalima Zvuci Moskve i irilo i Metodije u Moskvi 2014. godine, Gran prix na Međunarodnom festivalu dečije muzike u Mrkonjić gradu, 2014. godine, Druge nagrade na Međunarodnom festivalu mladih horova u Nerpeltu, Belgija, 2016. godine, Druge nagrade na Festivalu Aleksandar Nevski u Pereslavlu Zaleskom, Rusija, 2016. godine, Specijalne nagrade na Međunarodnom festival Deca balkana sa duhovnošću u Evropi, Haskovo, Bugarska, 2017, 2018. i 2019. godine. Ovaj ansambl je poslednjih godina ostvario gostovanja u Evropi i to u Parizu, Pečuju, Banja Luci, Lozani, Bernu i Temišvaru.
Svoj prvi album pod nazivom Pesme sveta, Hor je objavio 2013. godine. Usledili su album Kako se sluša Mokranjac, 2015. godine i Mjuzikli, 2018. godine.
Dirigent i umetnički rukovodilac hora je magistar dirigovanja Nevena Ivanović.

Nevena Ivanović je diplomirala i magistrirala dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Tokom školovanja je pohađala kurseva kod dirigenata kao što su Luc Keler, Genadij Dmitrijak i Uroš Lajovic. Radila je kao predavač i dirigent u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, sa čijim dečjim horom je osvojila 2 specijalne nagrade na republičkim takmičenjima 2005. i 2006. godine. Kao dirigent hora Cantates, imala je zapažene koncerte u Italiji na festivalima u Fanu i Peskari 2006. godine i u Rusiji na festivalu u Petrogradu 2007. godine. Bila je dirigent dečijeg hora RTS-a Kolibri od 2007. do 2011. godine sa kojim je imala mnogobrojne koncerte, nastupe i snimanja. U toku studija bila je članica hora Fakulteta muzičke umetnosti Collegium musicum sa kojim je nastupala širom sveta. Dobitnik je nagrade za najboljeg dirigenta republičkog festivala dečjih horova Fedeho 2012. godine.
Koordinator je i muzički urednik Republičkog festivala dečjih horova Fedeho, u organizaviji Dečjeg kulturnog centra Beograd. Diriguje i horom crkve Pokrova Presvete Bogorodice, sa kojim osim nastupa na redovnim bogosluženjima, takođe i koncertira. Dirigent je i umetnički rukovodilac hora Dečijeg kulturnog centra Beograd od njegovog obnavljanja 2011. godine. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2010. godine.

Ivana Šljivić, diplomirani muzički pedagog Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Trenutno radi kao nastavnik muzičke kulture u Gimnaziji u Obrenovcu, ujedno je i dirigent crkvenog mešovitog hora Mozaik, nastavnik muzičke umetnosti u Prvoj privatnoj ugostiteljskoj školi, muzički saradnik u vrtićima i povremeni asistent dirigenta i klavirski saradnik hora Dečijeg kulturnog centra u Beogradu.

 

 

 

 

Loading...