MUZIKA TRGA: Milan Savić i Uki Ovaskainen

07.10.2020., 12:00

Ciklus koncerata Muzika Trga će zatvoriti saksofonista Milan Savić i pijanista Uki Ovaskainen. Koncert je deo 7. međunarodnog festivala saksofona Belgrade SAXperience i realizujemo ga u saradnji sa Udruženjem saksofonista Srbije.

Program:
Erol Garner
Misty

Feliks Antonini
Divertissement Tzigane

Mihail Petrenko
Valcer

Ežen Boza
Menuet Des Pages

Erl Hejgen
Harlem Nocturne

Žerom Nole
Petite suite latine

Mišel Mariot
Preludijum i divertisman

Marsel Peran
Berseza

Ežen Boza
Arija

Andre Šaju
Andante i Alegro

Žan Avinjon
Spiritual et danse exotique

Andre Žan Dervo
Petite suite en saxe

Žanine Ruef
Chanson et passepied

Klod Anri Žuber
Barroco

Deni Žoli
Kantilena i ples

Biografije:
Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i klarinet na FMU u Beogradu. Tokom muzičkog razvoja, pohađao je mnoge škole i seminare kod priznatih profesora u inostranstvu. Od 2006. godine radi u MŠ Josip Slavenski kao profesor klarineta i saksofona, a njegovi učenici su dobitnici mnogih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Nastupao je kao solista na Mokranjčevim danima i drugim festivalima širom Srbije. Održao je majstorske kurseve sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom u zemlji i inostranstvu – Alpen Klasika Fest (Italija), Olimpik Saks Festival (Grčka), a takođe je održao i koncertnu turneju u Francuskoj. Kao solista je nastupao na Kolarcu sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, kamernim orkestrom Metamorfozis i Velikim kamernim orkestrom. Snimao je za Radio Beograd i premijerno izvodio kompozicije Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Ante Grgina, Aleksandra Sedlara i drugih. Kao orkestarski muzičar je angažovan u orkestru Beogradske filharmonije i Simfonijskom orkestru RTS, sa kojima je nastupao na koncertima i turnejama u zemlji i inostranstvu. Milan Savić je direktor međunarodnog festivala saksofona Belgrade Saxperience. Dobitnik je francuskog ordena Vitez umetnosti (2017), koje dodeljuje Ministarstvo kulture i književnosti Francuske.

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom danskom konzervatorijumu tokom jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.
Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija.
Svirao je kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u Koncerthausu u Beču, kao i na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra. Radio je kao korepetitor Opere Faber u Portugaliji, svirao u okviru profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenta sa horom Tapiola. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj. Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima Muzičke omladine u Beogradu. Osim angažovanja kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente na FMU, redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim muzičarima.

Loading...