ПЕПА И ТАЧКА! НИКОЛА ВЕЛИЦКИ

03.03.2022-07.04.2022, 12:00-20:00

ПЕПА И ТАЧКА!
НИКОЛА ВЕЛИЦКИ
Ликовна галерија КЦБ, Кнез Михаилова 6
3.3 – 7.4.2022.
Отварање: четвртак, 3. март у 19 сати

Текст Данијеле Пурешевић презумите овде.

… Велицки се за мотив Пепе Прасета определио интуитивно, неоптерећен значењским учитавањима и ишчитавањима, али допуштајући да се она слободно и спонтано плету. Пепа се указала као погодан полигон за стиске вежбе, оквир који му је омогућио да се зналачки поиграва, пре свега, различитим графичким и цртачким поступцима. Наиме, овде можемо да пратимо на који се начин једна истакнута фигура дечијег света, еманципује од свог домицилног оквира, настављајући свој живот у широј културолошкој сфери, постајући поп-икона, знак времена.

Без обзира на технику изведбе, Велицки је увек опредељен за широк, снажан потез, експресиван гест, плошност, за монументални формат, што јесу доминантне одлике његовог свеукупног опуса. С једне стране, своје узоре и сродан сензибилитет он препознаје у сведености, знаковности и непатворености уметности праисторије, старих и далеких цивилизација, једном речју, прауметности, али и у дечијем цртежу, затим, арт брут-у, све до графита, уличне уметности, стрипа. Њему су блиски и инспиративни Дебифе, Ворхол, Херинг, Баскијат, Пенк, Грејсон Пери, Миомир Грујић Флека. Своје графичке циклусе посветио је, између осталог, Абориџинима, крајпуташима, авионима.

Његово целокупно стваралаштво, као и циклус надахнут Пепом Прасетом, одликује освешћена инфантилност, игра, хумор, познавање и поштовање традиционалних графичких и ликовних техника и вештина, отвореност ка експерименту, као и стваралачки дух којег би могли да означимо као урбани примитивизам.

Никола Велицки рођен је 1983. године у Нишу. Дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду 2008. године код професора Миодрага Млађовића. Докторирао 2017. године на Факултету ликовних уметности у Београду код професора Владимира Вељашевића. Члан је УЛУС-а од 2009. године. Запослен на Факултету ликовних уметности, као асистент на графичком одсеку. Приредио је 20 самосталних изложби и преко 90 групних изложби у земљи и иностранству.

 

Loading...