„U vremenu koje nestaje – Sergej Rahmanjinov“

30.03.2023-01.04.2023, .

U okviru ciklusa „Jubileji kompozitora“ kojim muzički program Kulturnog centra Beograda obeležava godišnjice najznačajnijih muzičkih stvaralaca, sa idejom da skrene pažnju beogradske publike i na manje poznata dela kompozitora čiji jubilej obeležavamo. U 2023. godini koncertima i predavanjima u Galeriji Artget i Ruskom domu, osmotrićemo život i delo ruskog kompozitora, pijaniste i dirigenta Sergeja Rahmanjinova (1873–1943) čiji jubilej 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti obeležava čitav svet.

Sergej Vasiljevič Rahmanjinov je poslednji predstavnik ruskog poznog romantizma koji je duh ovog vremena preneo duboko u 20. vek. Zahvaljujući dramatičnim ličnim iskustvima i turbulentim istorijskim okolnostima u kojima je živeo, Rahmanjinov je na poseban način odnegovao „muzički vrt“ koji je nasledio od svojih uzora velikana ruske muzike Čajkovskog, Glinke i Rimskog-Korsakova.
Rahmanjinov je bio svedok nestajanja jednog društvenog uređenja, a uprkos svemu, istrajno je kroz svoj rad branio vrednosti epohe koja je pred njim bledela ili bila rušena. Otuda ovaj program nosi naziv „U vremenu koje nestaje – Sergej Rahmanjinov“.

Njegova simfonijska muzika, koncerti za klavir i horska dela deo su repertoara ansambala širom sveta, a tokom trodnevnog programa imaćemo priliku da slušamo njegovu kamernu muziku, solo pesme i izbor iz bogatog opusa za klavir u izvođenju mladih muzičara i renomiranih pijansita. O njegovim kompozicijama i životu govoriće pijanista Milivoje Veljić i muzikolog Stefan Cvetković.


Četvrtak, 30. mart 2023.
PRVI DAN
Kamerna muzika Sergeja Rahmanjinova

Kamerni opus Rahmanjinova je možda i najmanje poznat široj pubici. Komponovao je svega nekoliko dela kamernog žanra, uglavnom u periodu devedesetih godina devetnaestog veka, od kojih su neka nažalost delimično sačuvana ili nedovršena.

Galerija Artget, Trg republike 5/I
19.45
Uvodna reč

20.00
Kamerna muzika Sergeja Rahmanjinova
Klavirski trio P Piccolo (STEFAN PETROVIĆ, PAVLE RAKOČEVIĆ, IVA VUKOVIĆ)
Duo DUŠICA MLADENOVIĆ i KOSTA KNEŽEVIĆ
Gudački kvartet Onyx (KATARINA VASILJEVIĆ, JELISAVETA ZORIĆ, JOVANA KOVAČEVIĆ, JELISAVETA ČAČIĆ)
Klavirski duo VooDoo

Petak, 31. mart 2023.
DRUGI DAN – Sergej Rahmanjinov – pijanista kompozitor

Klavirska dela dominiraju opusom Sergeja Rahmanjninova koji nastavlja tradiciju čuvenih pijanista kompozitora Franca Lista i Frederika Šopena. Njegove savršene pijanistkičke interpretacije svrstale su ga među najbolje pijaniste svog vremena, ali i među najznačajnije pijaniste ikada. Drugi dan programa posvećen njegovom opusu za klavir.

Galerija Artget, Trg republike 5/I
17.00
Rahmanjinov i klavirski duo – kada dve ruke nisu dovoljne, predavanje
MILIVOJE VELJIĆ, pijanista

Svečana sala Ruskog doma, Kraljice Natalije 33
18.00
Koncert mladih pijanista učenika muzičkih škola Mokranjac i Kosta Manojlović

20.00
Stopama romantičarskog pijaniste
VALENTINA NENAŠEVA
KOSTA KNEŽEVIĆ
DARIJE SEBIĆ
IRIS KOBAL VUKOBRATOVIĆ
MINA RUSCHÉ KRAJNOVIĆ


Subota, 1. april 2023.

TREĆI DAN – Pesme Sergeja Rahmanjinova
Treći dan programa održaće se 1. aprila, na rođendan Sergeja Rahmanjinova. Ovo finale programa koji smo posvetili poslednjem predstavniku ruskog poznog romantizma biće u znaku ruske solo pesme.

Galerija Artget, Trg republike 5/I
19.00
U vremenu koje nestaje, predavanje
STEFAN CVETKOVIĆ, muzikolog

20.00
April! Prolećni praznični dan – kamerno-vokalna muzika S. Rahmanjinova
STUDENTI KATEDRE KAMERNE MUZIKE FMU IZ KLASE RED. PROF. LJUDMILE POPOVIĆ
Ana Gvozdenović, Isidora Bogdanović, Danijela Kondić, Kristina Martać, Olivera Krivokuća, Anđela Simić, Mina Nikolić, Andrea Simonović, Ivan Golubović, Đorđe Kuzmović, Rastko Pavlović, Jovan Marinković, Uroš Miletić, Miljan Stanišić

ULAZ SLOBODAN

Loading...