Nakon osvojene Zlatne arene na festivalu u Puli Nesvrstani i Filmske gerile ponovo u Beogradu

31.08.2023-05.09.2023, 18:00 i 20.00

Nakon što je dugometražni dokumentarni diptihNon-Aligned” i „Ciné-guerrillas: Scene iz fonda Labudović (Nesvrstani i Filmske gerile) rediteljke Mile Turajlić osvojio Zlatnu arenu za najbolji film u kategoriji manjinskih koprodukcija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, ali i brojnih gostovanja na drugim festivalima, kao i velikog interesovanja publike, dokumentarni diptih biće ponovo na repertoaru Dvorane Kulturnog centra od 31. avgusta do 5. septembra u terminima od 18 i 20 sati.

Povodom 62. godišnjice održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, u petak 1. septembra biće održan i razgovor sa rediteljkom posle emitovanja prvog filma.

Dokumentarni diptih se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, tadašnji snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsednika Tita trideset godina.

Svetska premijera filma „Nesvrstani/Non-Aligned” održana je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA, dok su „Filmske gerile/Ciné-guerrillas” premijerno prikazani na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), a srpska premijera diptiha održana na 28. Festivalu autorskog filma. „Nesvrstani” su osvojili Gran Pri festivala angažovanog filma u Alžiru, i tokom septembra predstoji i američka premijera filma na festivalu u Kamdenu.

Loading...