60DKC: program

19.10.2023-22.10.2023, 19:00

IZNENAĐENJA ZA JUBILEJ 60. GODINA DKC-a!

(niže je detaljni program)

Dvorana Kulturnog centra Beograda najstariji je aktivni bioskop u Beogradu. Otvoren je 19. oktobra 1963. godine projekcijama animiranog filma „Solista‟ Nikole Majdaka, pobedničkim filmom na međunarodnom festivalu vazduhoplovnih filmova u Dovilu, „Drugovi” i dugometražnim igranim filmom „Radopolje‟ Stoleta Jankovića, jednog od laureata Festivala u Puli. U tadašnjoj štampi prepoznat je kao „specijalizovana bioskopska dvorana namenjena prvenstveno projekcijama kratkometražnih i dokumentarnih filmova” (Borba i Politika).

Veliki jubilej – 60. godina postojanja, Dvorana Kulturnog centra Beograda, kao najstariji aktivni bioskop u Beogradu, obeležiće pokretanjem novog festivala, dodelom počasnih sedišta odabranim filmskim autorima, digitalnom arhivom ličnih priča iz bioskopa, filmskim maratonom, izložbom u Filmskoj galeriji i novim vizuelnim identitetom, a sve pod sloganima „Bolje je u bioskopu” i „Mesta nosu numerisana, ali su neka rezervisana”.

Najpre će se istaknutim autorima koji su obeležili srpsku i jugoslovensku kinematografiju protekle decenije dodeliti počasna bioskopska sedišta. Ovim gestom, koji planiramo da uvedemo kao praksu, odajemo počast i zahvalnost rediteljima među kojima su Đorđe Kadijević, Zdravko Šotra, Boro Drašković, Miša Radivojević, Želimir Žilnik, Lordan Zafranović, Srđan Karanović, Goran Marković, Slobodan Šijan, Rajko Grlić, Emir Kusturica i Darko Bajić. Ova sedišta će od sada biti obeležena njihovim imenima kako bi uvek imali rezervisano mesto u kultnom bioskopu. Posebno mesto biće dodeljeno i dugogodišnjoj glavnoj urednici programa, Vesni Danilović. Dakle, bolje je u bioskopu, mesta nisu numerisana ali će neka od ove godine biti rezervisana za neke od reditelja koji su ostavili traga i u ovom bioskopu.

Ako je dovoljno dugo u poslu, svaki filmski reditelj ima bar jedan omiljeni projekat na kojem je radio godinama, a koji nikada nije snimio. Inspirisan odeljkom iz knjige Rajka Grlića „Neispričane priče”, Stefan Arsenijević, reditelj, filmski urednik DKC u prethodnom periodu i jedan od glavnih autora koncepcije programa godišnjice, pokreće zajedno sa Kulturnim centrom Beograda festival za koji verujemo da ne postoji nigde u svetu: prvi međunarodni Festival nesnimljenog filma. Biće to jedna potpuno drugačija prilika da upoznate neke od najznačajnijih filmskih autora. Poput nekakve bioskopske poetske pravde, ovi filmovi koji su na to dugo i beznadežno čekali, konačno će imati priliku da se sretnu sa publikom.

Festival nesnimljenog filma otvara reditelj Rajko Grlić (čija je knjiga i bila inspiracija za pokretanje Festivala) zajedno sa piscem, novinarom i scenaristom Antom Tomićem i glumcima Goranom Bogdanom i Ivanom Roščić. Biće predstavljen scenario rađen po Tomićevom bestseler-romanu „Čudo u Poskokovoj Dragi”. Ako spadate u mnogobrojne ljubitelje ovog romana (koji je i u Srbiji imao više izdanja), nikako ne propustite ovaj događaj, jer su kraj romana, kao i brojne dramske linije potpuno promenjene, a i dalje urnebesne.

Drugog dana festivala, u petak 20. oktobra, Goran Marković predstaviće scenario za nesnimljeni film „Doktor D” koji govori o fiktivnom ratnom zločincu koji preuzima lažni identitet nadrilekara. Iako film nikada nije snimljen, nedavno je pretočen u roman. Samo na Festivalu, publika će moći da čuje originalni scenario u izvođenju Tihomira Stanića i Katarine Marković.

Trećeg dana festivala, u subotu 21. oktobra, Srđan Karanović će predstaviti projekat na kojem je radio više od 30 godina: „Tramontanu”, neočekivanu ljubavnu priču sa elementima bajke koja se proteže kroz više decenija i više generacija. U razgovoru će pored Stefana Arsenijevića, učestvovati i producent Majk Dauni.

U nedelju, 22. oktobra, program jubileja završavamo filmskim maratonom pod nazivom „Non-stop bioskop” kao omaž programu koji je osmislila prva filmska urednica DKC-a, Marija Marinčić Majdak. Od jedanaest do jedanaest sati (11–23) prikazivaćemo aktuelne, evropske filmove po popularnoj ceni od 200 dinara. Prva dva termina u nedelju od 11 i 13 sati rezervisana su za crtane filmove kao što je bila praksa šezdesetih, dok u terminu od 15 sati pružamo još jednu priliku da u bioskopu pogledate višestruko nagrađivan film „Leto kada sam naučila da letim”. Kao ekskluzivna poslastica, pre projekcija koje počinju od 15/17/19/21 i 23 sata biće prikazivani filmski žurnali iz oktobra i novembra 1963. godine ljubaznošću Filmskih novosti.

U Filmskoj galeriji dočekaće vas hronologija najznačajnijih datuma iz rada Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Bolje je u bioskopu! Dobro došli u kultni bioskop dobrog filma!

 


Više informacija o istorijatu Dvorane Kulturnog centra Beograda: https://www.kcb.org.rs/2023/10/60dkc/

Priče o bioskopu renomiranih reditelja, novinara, teoretičara filma i saradnika DKC: https://www.kcb.org.rs/2023/10/60dkc-price-iz-bioskopa/

 

Isečak iz novina Borba, oktobar 1963. Ljubaznošću Arhive Borbe

60 GODINA DVORANE KULTURNOG CENTRA BEOGRADA
PROGRAM

Četvrtak, 19. oktobar
19.00      Otvaranje i svečanost dodele počasnih mesta istaknutim rediteljima

FESTIVAL NESNIMLJENOG FILMA
19.30      „ČUDO U POSKOKOVOJ DRAGI”
Gosti:
Rajko Grlić, reditelj i scenarista
Ante Tomić, scenarista
Goran Bogdan, glumac
Ivana Roščić, glumica

Moderator: Stefan Arsenijević

Adaptacija istoimenog hit romana Anta Tomića je po rečima Rajka Grlića, najbolji scenario koji su Tomić i on zajedno napisali.
Sedam kilometara uzbrdo od Smiljeva nalazi se Poskokova Draga, krševit zaselak iz kojeg je pobegao svako ko je imao kud. Ostao je samo Jozo Poskok s četvoricom zamomčenih sinova kada je i njegova nevoljena žena Zora ispustila dušu, izgovorivši na samrti svom zadrtom mužu: govno jedno… Ova hajdučka družina živi po svom zakonu, ne dajući državi ništa, a uzimajući od nje sve što zatreba – od struje pa do robovske radne snage u vidu zarobljenih radnika elektrodistribucije, zabasalih u Poskokovu Dragu s nadobudnom namerom da Poskocima isključe struju samo zato što je ne plaćaju već nekoliko decenija.
Jozin svet počinje da se urušava kada njegov najstariji sin Krešimir dođe na avangardnu ideju da siđe u Split i pronađe ženu, i to ne bilo koju, nego svoju staru ljubav koju je upoznao kada je jedini put bio izvan svoje zabiti.
Napomena za ljubitelje romana: scenario se znatno se razlikuje od knjige, pa tako između ostalog, važnu ulogu igra majka policajca Kapulice, kao i pesme čuvenog splitskog benda TBF.

21.30      Prateći program: USTAV REPUBLIKE HRVATSKE (2016, 93’), režija: Rajko Grlić

Ulaz slobodan.

 

Petak, 20. oktobar
FESTIVAL NESNIMLJENOG FILMA
19.00     „DOKTOR D”
Gosti:
Goran Marković, reditelj i scenarista
Tihomir Stanić, glumac i producent
Katarina Marković, glumica

Moderatorka: Maja Medić

K. je jedan od osumnjičenih za ratne zločine i skriva se najpre po zabitima i nedostupnim terenima, a kasnije u glavnom gradu gde počinje da gradi savršeni identitet nove ličnosti koja se predstavlja kao doktor D. Njegov novi lik može slobodno da se kreće, učestvuje u društvenom životu, drži predavanja i obavlja neku vrstu lekarske, preciznije isceliteljske prakse.
Njegova transformacija nije samo fizička, već i suštinska – promenio je ponašanje, način govora, donekle i svoju prirodu. Doktor D. je veoma upadljiv kao bioenergetičar, a kasnije i neka vrsta iscelitelja natprirodnih moći, toliko upadljiv da niko živi ne može posumnjati da će neko ko se krije izabrati baš identitet osobe koja toliko upada u oči. K. sve više počinje da veruje da je neko drugi…
Provokativni projekat Gorana Markovića koji je uzburkao duhove.

21.00      Prateći program: DELIRIJUM TREMENS (2019, 112’), režija: Goran Marković

Ulaz slobodan.

 

Subota, 21. oktobar
FESTIVAL NESNIMLJENOG FILMA
19.00      „TRAMONTANA”
Gosti:
Srđan Karanović, reditelj i scenarista
Majk Dauni (Mike Downey), producent

Delove scenarija čita: Miloš Milovanović

Moderator: Stefan Arsenijević

U malom mestu na usamljenom ostrvu, stari kapetan rekonstruiše svoj život u obliku pozorišne predstave koja se u nastavcima odvija iz večeri u veče. Poput mađioničara, isključivo sopstvenom logikom, stari kapetan priča priču o svojoj neizmernoj ljubavi prema devojci koju je prepustio svom najboljem prijatelju, koji je takođe bio u nju zaljubljen. Uz pomoć mladih, unajmljenih glumaca sa kopna i jednog dela meštana, uz puno naivnog dekora i amaterskih “specijanih efekata”, on razvija sopstvenu nadrealnu i sentimentalnu verziju svog života, kako bi u njoj promenio sudbonosni događaj i tako zadovoljan umro.
Maštovita i neobična ljubavna priča, inspirisana motivima priče Borisa Piljnjaka, film je koji je Karanović razvijao od studentskih dana, tokom više od trideset godina.

21.00      Prateći program: MIRIS POLJSKOG CVEĆA (1977, 106’), režija: Srđan Karanović

Ulaz je slobodan na sve programe Festivala nesnimljenog filma.

 

Nedelja, 22. oktobar
NON-STOP BIOSKOP

Inspirisani prvim programom NON-STOP BIOSKOP koji je pre šest decenija u DKC-u postavila Marija Marinčić Majdak, povodom jubileja našoj vernoj publici poklanjamo filmski maraton po popularnoj ceni ulaznice od 200 dinara.

Pre projekcija koje počinju od 15/17/19/21/23 sata biće prikazivani filmski žurnali iz oktobra i novembra 1963. godine ljubaznošću Filmskih novosti.

Dobrodošli u bioskop dobrog filma!

 

Nedelja, 22. oktobar

11:00 Princeza Late i magični vodeni kamen
Animirani film, sinhronizovan na srpski jezik, 82’
Reditelj sinhronizacije: Zoran Stojić
Glasove pozajmili: Sofia Trifunović, Mia Trifunović, Predrag Damnjanović, Jugoslava Drašković, Jovana Cavnić, Sandra Janković, Branislav Platiša…
Nedavna suša primorala je šumsku družinu da čuva vodu pažljivije nego inače. Jedini način da šuma ponovo dobije vodu jeste da se vrati magični vodeni kamen koji je ukrao Kralj medveda. Princeza Late, preuzima na sebe tu odgovornost.

13:00 Detektiv Cvrle i Zlatna košnica
Animirani film, sinhronizovan na srpski jezik, 85’
U bajkovitom gradiću smeštenom između jezera i šume, Medenom brdu, stanovnici se pripremaju za za svoj omiljeni praznik – Dan grada. Toga dana svi građani imaju priliku da se dive jedinstvenoj Zlatnoj košnici, zaštitnici grada. Uoči praznika, Košnica je pokradena!

15:00 Leto kad sam naučila da letim
Srbija, Hrvatska, Bugarska, Slovačka, 2022, 87’
Režija: Radivoje Andrić
Uloge: Olga Odanović, Žarko Laušević, Klara Hrvanović, Snježana Sinovčić
Film o odrastanju i pomirenju. Dvanaestogodišnja Sofija mašta o kampovanju sa društvom i prvom poljupcu. Ipak, primorana je da letovanje provede u trošnoj porodičnoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom i luckastom baba-tetkom Luce.

17:00 Tuđa deca
Francuska, 2023, 103’
Režija: Rebecca Zlotowski
Uloge: Virginie Efira, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni, Callie Ferreira-Gonclaves…
Rejčel ima 40 godina i nema decu. Voli život, prijatelje, bivšeg, časove gitare… Kada se zaljubi u Alija, vezuje se i za Lejlu, njegovu četvorogodišnju ćerku. Uspavljuje je, brine o njoj, voli je kao svoju. Ali voleti tuđu decu je rizično.

19:00 Madam di Bari
Francuska, Velika Britanija, Belgija, 2023, 113’
Režija: Maïwenn
Uloge: Maïwenn, Johnny Depp, Pierre Richard…
Film prikazuje život Žane Beku koja je rođena 1743. kao vanbračna ćerka siromašne krojačice, da bi slavu stekla kao dvorska dama i kao kontesa Di Bari, poslednja ljubavnica Luja Petnaestog.
Film otvaranja Kanskog festivala 2023.

21:00 Sveti pauk
Danska, Nemačka, Švedska, Francuska, 2022, 119’
Režija: Ali Abasi
Uloge: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Sara Fazilat, Araš Aštijani, Foruzan Džamšidnedžad, Sina Parvaneh…
Serija nerešenih ubistava prostitutki uzdrmala je sveti grad Madžad u Iranu: serijski ubica dobija nadimak “Ubica-pauk”. Novinarka Rahimi dobija zadatak u redakciji da istraži ovaj slučaj.
Nagrada za najbolju žensku ulogu u Kanu 2023.

23:00 Sent Omer
Francuska, 2023, 122’
Režija: Alice Diop
Uloge: Kayije Kagame, Guslagie Malanda, Valérie Dréville, Aurélia Petit
Književnik Rama prisustvuje suđenju mladoj ženi optuženoj za ubistvo petnaestomesečne ćerke, na severu Francuske. Tokom suđenja, svedočenja optužene i svedoka poljuljaće Ramina uverenja i dovesti u pitanje njegovu moć rasuđivanja.
Gran pri Venecijanskog festivala 2022.

 

Cena ulaznice: 200 din.

 

 


Autorski i organizacioni tim:
Stefan Arsenijević, Vesna Danilović
Zorana Đaković Minniti, Ivan Aranđelović, Danica Jovović Prodanović, Bojana Aleksijević, Jasmina Petković
Vizuelni identitet:
Nenad Radojčić/Braća burazeri
Odnosi sa javnošću: Mirjana Boba Stojadinović
Društvene mreže: Anđelka Tomašević

 

Zahvaljujemo se:
Rajku Grliću, Srđanu Karanoviću, Goranu Markoviću, Đorđu Kadijeviću, Zdravku Šotri, Boru Draškoviću, Miši Radivojeviću, Želimiru Žilniku, Lordanu Zafranoviću, Slobodanu Šijanu, Emiru Kusturici, Darku Bajiću
Svim autorima priča iz bioskopa
Radio televiziji Srbije, Filmskim novostima i Goranu Tomčiću
Borisu Miljkoviću, Goranki Matić
Nenadu Radijčiću, Zdenki Milanović

Loading...