Критичари су изабрали, 2024: Четвртак

25.01.2024-24.02.2024, 12:00-20:00

Ликовна галерија Културног центра Београда
25. 1 ─ 24. 2. 2024.
Ауторке и аутори концепта изложбе:
Ефемерне Конфесије (Марија Балубџић, Владимир Бјеличић, Зоја Боровчанин, Зое Гудовић, Илија Милошевић и Андреј Острошки) & Симона Огњановић

Излагачице и излагачи:
Ефемерне Конфесије

Архитектура изложбе:
Јелена Кесић

Графичко обликовање:
Бојана Алексијевић

Пратећи програм изложбе:

Субота, 27. јануар, у 12 сати
Вођење кроз изложбу

Четвртак, 8. фебруар, у 19 сати
Перформанс

Субота, 24. фебруар, у 13 сати
Вођење кроз изложбу

Дрег колектив Ефемерне Конфесије „наступа“ у Ликовној галерији Културног центра Београда у оквиру своје прве самосталне „дрег изложбе“ под називом Четвртак. Концепт и структура изложбе настали су као резултат једногодишњег заједничког рада у којем су учествовали чланице и чланови колектива Марија Балубџић, Владимир Бјеличић, Зоја Боровчанин, Зое Гудовић, Илија Милошевић и Андреј Острошки, као и кустоскиња Симона Огњановић. Сходно договору који је успостављен одмах на почетку процеса, непрестано је долазило до „инверзија“ свих улога и позиција, што је омогућило да ова изложба у великој мери буде „аутокурирана“.

Како би представили изузетно специфичну форму извођачке праксе коју развијају од 2015. године, чланице и чланови колектива циљано су се упустили у системско промишљање свог досадашњег рада, истовремено тражећи начине да перформативно искуство музичко-сценског дрег извођења преведу у изложбени формат. То је наравно подразумевало упуштање у процес активног стварања, односно изумевања другачијег (дрег) језика, што је најзад укључивало и својеврсни уметнички експеримент. Тим трагом, материјални трагови перформанса попут фотографских, звучних и видео записа или различитих реквизита и артефаката потпуно су рефункционализовани и уграђени у нове уметничке форме (видео, колаж, просторно-звучна инсталација).

Поред просторног оквира сценографског типа, драматургију целе поставке и кретање посетиоца у великој мери организује наменски осмишљен сценарио који је за потребе ове изложбе и „изведен“. У односу на претходне сценарије, овај је утолико специфичан јер синтетизује све проблеме око којих је колектив у досадашњој пракси гравитирао, при чему их актуелизује у контексту тренутка и места у којем настаје. Тим трагом, кроз један могући четвртак (у народу познатијем као мали петак) и истоимену изложбу, провешће вас сугестивни гласови и духовита и проницљива казивања фантомских дрег карактера Маркизе де Сада, Декаденце, Јохане Хелмут Кол, Дарлина Бранда, Фрица Клајна, Зед Зелдића Зеда, Сестре Млаћенице као и церемонијалног мајстора иллиллиллиллилл. На тај начин, ова изложба производи једно могуће искуство дрега-другим-средствима, пружајући увид у поетички и критички апарат Ефемерних Конфесија којим од почетка свог рада тумаче, како кажу, „друштвено-политичко кисело тесто” у којем се, као и сви, подоста „гуше”, али у коме, иако ефемерно, активно и трансформативно делују.

Изложба је посвећена шармантној и талентованој Ксенији Латиновић, без које колектив Ефемерне Конфесије никада неће бити исти.

Текст о изложби „Четвртак“ ауторке Симоне Огњановић можете наћи ОВДЕ.
Биографије колектива Ефемерне конфесије можете наћи ОВДЕ.
Kaталог изложбе „Четвртак“ можете да преузмете ОВДЕ.

 

 

Loading...