MARTOVSKE IZLOŽBE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA

11.03.2021-15.04.2021, 12:00-20:00

ALEKSANDAR KELIĆ predstavlja ALEKSANDRU LEKOVIĆ i LAZARA LEKOVIĆA sa izložbom DRUGI POGLED
Galerija Artget | 20. godina, Trg republike 5/I
11. mart – 15. april 2021.

U 20. sezoni fotografske  Galerije Artget, u kojoj umetnički direktori i direktorke Galerije u prethodnoj deceniji po jednom selektovanom izložbom re-mapiraju domaću scenu, Aleksandar Kelić predstavlja dvoje umetnika koji u zajedničkom projektu portretu pristupaju s naizgled nepomirljivo suprotstavljenih pozicija.

Pristup Aleksandre Leković je dokumentaristički. Njeni iskreni portreti nastaju u prostorijama Saveza za slepe i slabovide u trenucima dok članovi uče da savlađuju prostor i obavljaju osnovne životne radnje, prevazilazeći svoja ograničenja.

Modeli na portretima Lazara Lekovića su vizuelni umetnici i fotografi, koje snima analognom tehnikom i specifičnom intervencijom na radovima (uklanjanjem dela portreta na kojima se nalaze oči, deo nosa i čela) posmatraču oduzima „prvu zonu interesa“ – oči portretisanog, ali mu dodatno otkriva okruženje u kome se portetisani nalazi.

Odsustvo pogleda portretisane osobe je jedna od vezivnih tačaka njihovog rada, što kod posmatrača u prvom trenutku izaziva nelagodu, zato što se uobičajena percepcija portreta, kao i pri realnom susretu, zasniva na pokušaju da do željenih informacija o osobi dopremo pogledom u njene oči.

Više o izložbi i autorima možete pročitati ovde.

 

PULSAR
DANJA TEKIĆ, MILAN KULIĆ I VAŠTAG VENDEL
ambijentalna instalacija
Likovna galerija, Knez Mihailova 6
11. mart – 15. april 2021.

…Kaleidoskop čulnih iskušenja, svetlosti i materijalnosti, izdvaja se u naslućenom i definisanom pojmu monade kao agregata harmonije. Osnove ispitane fizičke realnosti jesu i izražajni modaliteti koji za svakog od troje umetnika dopiru iz grafičke umetnosti, iz skulpture kao i iz slikarstva. Zaustavljenost pojmovnih entiteta njihovih dela sačinjava pravce zamišljaja naučno samerljivih rotacija i elektromagnetizma kosmičkih pulsara.

Ogledalska osnova kompaktno unesenih obojenih površina čini viseći predmet izdeljenih kvadrata i trouglova (Danja Tekić) koji je po silikatu prenosno blizak petrifikaciji geološkog uzorka nalik masivnom kamenu (Milan Kulić), ali i modelu – fantazmatski sferičnoj površini viseće kugle – posredujućoj sugestiji kože (Vaštag Vendel). Međuodnos geometrijskih konstanti (stena, kvadrat/ trougao i kugla) odaje vitalistički pristup arhepojmovima i potenciranje fizičkog i biološkog domašaja, jednako u svojstvima teksture upotrebljenih materijala i statičkih zahteva.

Značenjski merni sistem celine Pulsar, doziva kosmičku nepoznanicu i astrofizičko osmatranje neutronskih čestica. Novonastala ars combinatoria naglašava realnu bačenost u granice sveopštih življenja pod rotacijom i gravitacionim održivostima…
(iz teksta Nikole Šuice, Strukturni spektakl)

Više o izložbi pročitajte ovde.

 

IZMEĐU PLOČA
Samostalna izložba MIKE TANILE
Kustosi: Aleksandra Sekulić, Dejan Vasić
Galerija Podroom, Trg Republike 5/-I
11. mart – 15. april 2021.

Samostalna izložba „Između ploča” Mike Tanile pružiće uvid u korpus dela koja se susreću i prožimaju u polju vizuelnih i zvučnih istraživanja, od statusa i izmeštanja medijske slike, do oponašanja medijskog okruženja čovekovog života, njegove povezanosti i raspršenosti. U prostoru između „ploča”, ograničenom neistraženim odnosima i snagom slika, pokretom i zvukom, odjekom i asocijacijama, nalazi se prva samostalna izložba Mike Tanile u Beogradu.

Više o izložbi pročitajte ovde.

Loading...