22. Međunarodni festival „DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM“

28.06.2022-07.07.2022, -

Ovogodišnje 22. izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja / Dies organorum održaće se od 28. juna do 7. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru (Hadži Milentijeva 75), a u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Ove godine će se festival održati u smanjenom obimu usled izostanka finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja čija je podrška bila osnov za planiranje programa Festivala već dugi niz godina. Uprkos tome, ove godine ćemo imati priliku da slušamo četiri izvanredna orguljaša iz Italije, Nemačke, Slovenije i SAD. Raznolike programske koncepcije koje su orguljaši pripremili i bogatstvo zvuka i mogućnosti velikog instrumenta graditeljske kuće Zanin koji se nalazi u beogradskoj katedrali, pružiće nam priliku da uživamo u muzici za orgulje. Festival se realizuje uz podršku Grada Beograda i Beogradske nadbiskupije, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Goethe-institut u Beogradu i Ambasade Švajcarske u Srbiji.

PROGRAM FESTIVALA:
Utorak, 28. jun u 20.00
Stopama Johana Sebastijana Baha
LORENCO GIJELMI (Italija)

Ponedeljak, 4. jul u 12.00
Koncert za decu Upoznajte orgulje (za predškolski i školski uzrast)
Karmen Jauh, orgulje, Martin Ros, alpska horna i Ana Stanković, aplska horna

Utorak, 5. jul u 20.00
Sjaj zvuka za dve alpske horne i orgulje
Trio ANA STANKOVIĆ, alpska horna, MARTIN ROS, alpska horna i KARMEN JAUH, orgulje (Nemačka/Švajcarska/Srbija)

Sreda, 6. jul u 20.00
DALIBOR MIKLAVČIČ (Slovenija)

Četvrtak, 7. jul u 20.00
NEJTAN LAUBE (SAD)

Otvaranje ovogodišnjeg izdanja u utorak, 28. juna u 20 časova, biće koncert posvećen stvaralaštvu Johana Sebastijana Baha. Program je osmislio i izvodi ga italijanski orguljaš i muzikolog Lorenco Gijelmi. Koncert nosi naziv Stopama Johana Sebastijana Baha i rezultat je Gijelmijevog bogatog muzikološkog i izvođačkog iskustva. Sadrži, između ostalih, nedovršene kompozicija čuvenog baroknog kompozitora koje je sam izvođač dovršio ili rekonstruisao. Gijelmi je orguljaš Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu. Profesor je na Institut za staru muziku Civica Scuola di Musica di Milano. Dolazak gospodina Gijelmija podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Koncert nesvakidašnjeg trija, koji čine dve alpske horne i orgulje, biće prilika da naša publika upozna još jedan neobičan instrument u utorak, 5. jula. Velika cev alpske horne je bliska cevima orgulja, a njena zvučna boja je izuzetno komplementarna sa orguljskim zvukom. Muzičari koji će nas voditi kroz ovaj novi, raskošni zvučni svet su hornisti Ana Stanković (Srbija/Nemačka) i Martin Ros (Švajcarska), kao i orguljašica Karmen Jauh (Nemačka). U njihovom nastupu je posebno zanimljiv način na koji koriste akustičke specifičnosti svakog individualnog koncertnog prostora menjajući položaj sa koga sviraju tokom koncerta. Program objedinjen pod nazivom Sjaj zvuka za dve alpske horne i orgulje čine dela savremenih švajcarskih autora, i kompozitora kao što su Gunar Idenstam, Žan Giju, Vili Žak, Robert Prajzman, koji u svojim delima tragaju za novim zvučnim bojama i specifičnom meditativnom atmosferom.
Trio je poseban program pripremio za najmlađu publiku i ovaj koncert će biti održan u ponedeljak, 4. jula u 12 časova. Ovo će biti retka prilika za upoznavanje sa instrumentima kao što su orgulje i alpska horna. Koncert je namenjen deci predškolskog i ranog školskog uzrasta. Gostovanje ovog trija podržao je Goethe-institut u Beogradu i Ambasada Švajcarske u Beogradu.

Dolazak Dalibora Miklavčiča koji je dugi niz godina bio jedan od članova umetničkog tima i selektor programa Festivala, uvek predstavlja priliku da sa radošću uživamo u muziciranju ovog slovenačkog majstora na orguljama, ali i u zanimljivim programima koje vešto koncipira. Ovog puta njegov program činiće dela slovenačkih kompozitora kao i improvizacije na zadate teme, a publici će ga predstaviti u sredu, 6. jula.

Čast da zatvori festival, u četvrtak 7. jula, pripala je jednom od najtraženijih orguljaša na svetskoj orguljaškoj sceni danas, Nejtanu Laubeu iz Sjedinjenih Američkih Država. Laube je 2021. godine zamenio svog menotra Ludgera Lomana na mestu profesora na Visokoj školi za muziku u Štutgartu, jednoj od najvažnijih orguljaških škola u svetu. Poznat je po briljantnom sviranju i kreativnom koncipiranju širokog repertoara, uključujući i njegove virtuozne transkripcije poznatih dela, kao što je Listova Sonata za klavir u ha-molu koju ćemo slušati ovom prilikom.

Ulaz na koncerte je slobodan i dostupan svim zainteresovanim građanima. Večernji koncerti počinju u 20 časova.

Edukativni deo festivala, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, ovog puta će sadržati majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša. Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima.

Važno je napomenuti da se Festival održava zahvaljujući ljubaznosti Beogradske nadbiskupije i župnika Katedrale Blažene Djevice Marije u čijem su vlasništvu raskošne orgulje graditeljske kuće Zanin iz Italije, na koje smo, kao građani Beograda, toliko ponosni.

 

Loading...