Дејан Kалудјеровић • Не знам ту реч… још увек

09.12.2022-14.01.2023, 12:00-20:00

Ликовна галерија, Kултурни центар Београда
отварање: петак, 9. децембар, у 19 сати
9. 12. 2022 – 14. 1. 2023.

Петак, 16. децембар у 18.00
Кроз изложбу у Ликовној галерији води Владимир Бјеличић, аутор текста у каталогу

I Don’t Know That Word… Yet [Не знам ту реч… још увек]
Дејан Kалудјеровић

Током последње деценије, Дејан Kалудјеровић ради на истраживачком пројекту Kонверзације изведеном кроз колаборацију са децом узраста од седам до десет година из осам светских градова. До сада је овај пројекат имао више итерација и подразумевао је различите медије (видео/аудио инсталацију, објекат, фотографију, site-specific).

Последње издање Kонверзација своје упориште има у опера-перформансу Conversations: I don’t know that word… yet (Kонверзације: Ја не знам ту реч… још увек) изведеном 2021. године у Грацу у оквиру угледног фестивала Штајерска јесен (Steirischer Herbst) кроз комплексну колаборацију са композиторком Маријом Балубџић, драматуршкињом Тањом Шљивар, редитељем Бојаном Ђорђевим и перформерима Зојом Боровчанин, Лизом Kристели, Kриштофом Герхардусом и Себастијаном Хитијем.

Овом приликом, у Ликовној галерији Kултурног центра Београда, уметник ће представити нови рад – I Don’t Know That Word… Yet (2022), петоканалну амбијенталну аудио-видео инсталацију базирану на изградњи дијалога између звука, дигитално генерисане слике и физичког присуства посматрача. Јукстапозицијом два плана, променљиве позадине сачињене од кадрова које је уметник снимио специјално за овај рад, и низа од четири екрана са појединачним пројекцијама перформера ствара се имерзиван амбијент.

Поставка у галеријском простору може се посматрати и као кулиса у оквиру које се уз помоћ гласова деце отеловљених кроз ликове перформера и појединих објеката попут реквизита изнова гради јединствен ефемерни поредак кроз интеракцију публике са затеченим призором.

Дејан Калудјеровић
I Don’t Know That Word… Yet [Не знам ту реч… још увек] (2022)
петоканални HD видео, петоканална звучна инсталација, дрво, акрилна боја, 53 мин 3 с

*видео се базира на опери Conversations: I Don’t Know That Word… Yet [Конверзације: Не знам ту реч… још увек] (2021) и направљен је у сарадњи са Маријом Балубџић, Бојаном Ђорђев и Тањом Шљивар, по наруџбини фестивала steirischer herbst ‘21

Извођачи: Зоја Боровчанин, Лиза Кристели, Кристоф Герхардус, Себастиjан Хити
Концепција и визуелна креација: Дејан Калудјеровић
Режија: Дејан Калудјеровић
Монтажа: Дејан Калудјеровић, Флавиа Мудесто
Музика: Марија Балубџић
Либрето: Тања Шјивар, према сценарију Дејана Калудјеровића, насталом из његових интервјуа са децом из Бакуа, Београда, Граца, Јерусалима, Љубљане, Техерана, Беча и Владикавказа, коришћенима у раду Conversations који се изводи од 2013. године
Костими:Весна Крацановић
Звук: Студији Аудиотопе (Андреас Капфер и Стефан Конигхофер)

Уз љубазну подршку Аустријског културног форума Београд, Савезне канцеларије Аустрије и Града Беча
Града Београда и Министартва културе и информисања Републике Србије

Дејан Калудјеровић (1972, Београд, Србија) дипломирао је и магистрирао на Факултету ликовних уметности у Београду, a специјалистичке студије завршио је на Академији примењених уметности у Бечу. Године 2010. аустријска влада доделила му је почасно држављанство за заслужне уметнике/грађане. Године 2017. Калудјеровић је био један од оснивача организације за уметност и културу Verein K. са седиштем у Бечу.
Кроз свој рад, Калудјеровић најчешће пропитује одговорност и манипулацију, као и начин на који масовни медији, едукативни системи или породични контексти утичу на друштво. Фокус његовог рада често је истраживање доминантне централне слике Западног друштва, које је опседнуто насиљем, као и структуре и механизми капитализма. Његови радови део су многих приватних и јавних колекција; излагао је на бројним самосталним и групним изложбама у Европи, Америци, Аустралији и Азији. Живи и ради у Београду и Бечу. Више информација на dejankaludjerovic.net

Одавде можете да преузмете пратеће текстове о раду Дејана Калудјеровића:

Loading...