NAMENJENO – ZAMENJENO • Vladimir Perić

23.11.2023-14.01.2024, 12:00-20:00

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Otvaranje u četvrtak 23. novembra u 19 sati
23. 11. 2023. – 14. 1. 2024.

Vladimir Perić
NAMENJENO – ZAMENJENO

 

Prateći program:
Četvrtak, 30. novembar, 16:30
Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnikom
Učestvuju: Maja Stanković, autorka teksta u katalogu i Vladimir Perić, umetnik

Dugi niz godina, čak decenija, Vladimir Perić Talent gradi svoje vizuelne iskaze od nađenih, starih, odbačenih predmeta koji su izgubili svoju upotrebnu funkciju, čija je i sentimentalna vrednost zatrpana naslagama novih tehnoloških pomagala, potrošačkih navika i potrošenih života. Pronalazi ih na buvljim pijacama i otpadima, sakuplja ih i čuva, povezuje, proučava i izlaže. U visokorazvijenom tehnološkom univerzumu digitalne kulture, na pragu AI civilizacije, ovi predmeti se vraćaju u život i vraćaju nas u neko prošlo, zaboravljeno vreme ispunjeno fragmentima nepovezanih, lagodnih, gotovo utopističkih sećanja, kada je svet bio naseljen albumima sa sličicama, Miki Mausima, školskim priborom, lektirama, fotografijama na papiru i kasicama (Muzej detinjstva, 2006–2016, work in progress).

…Izložba Namenjeno–zamenjeno sastoji se od dve serije radova u formi poruka upozorenja–podsećanja–zabrana. Tekst tih poruka ilustrovan je jednostavnim crtežima, najčešće svedenih na znak. Jednu grupu radova čine sigurnosna upozorenja namenjena–preuzeta iz fabrika i industrijskog konteksta. U pitanju su aluminijumske ploče na kojima su grafički – povezivanjem slike i teksta – predstavljena upozorenja koja, direktno i neposredno, prenose poruke o potencijalnim izvorima opasnosti…. Posebnu celinu čine radovi iz oblasti filumenije (sakupljanja kutija šibica). Šibice, takođe, pripadaju nekoj dalekoj epohi. Na malim površinama kartonskih kutijica nalazile su se, kao i kod sigurnosnih tabli, u kombinaciji slike i teksta, poruke: Trezvenost na radu, garancija sigurnosti na radu, Ne loži vatru u šumi, Ne zagađujte vazduh i vodu, Ne idite putem, opasno po život… Tu su ona poznata, i danas, upozorenja koja se tiču lične, ali i kolektivne sigurnosti kao što su: Zabranjeno pušenje, Opasnost od požara, Opasnost od električne energije, Zabranjen ulaz, Zaštiti telo pri radu… Ima, međutim, i složenijih rešenja. Neka od njih uključuju i određeni ideološki okvir – Drugovi, zaštita na radu je vaše pravo, obaveza, odgovornost; ili imperativ – Pušenje nije samo štetno, već i opasno; ili određene društvene vrednosti – Čuvajući sebe, čuvaš i porodicu. Može se naći i po koji poetski iskaz – Ništa nije manje od iskre, veće od požara, skuplje od života; ali i sasvim eksplicitna opomena – Ne ubija struja, već tvoj NEMAR… ( iz teksta M. Stanković, Druga šansa)

Ceo tekst Maje Stanković možete preuzeti odavde.

 

Vladimir Perić (1962) je multimedijalni umetnik prisutan na savremenoj umetničkoj sceni već četiri decenije. Studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna Univerziteta umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije kao i Art Directors Club-a Srbije.

Radove je predstavljao pod pseudonimom Talent od 1986. do 1996. godine, zatim osniva i izlaže u okviru grupe Talent Factory do 2006. godine kada se posvećuje projektu: „Muzej detinjstva” i drugim radovima koje izlaže pod svojim imenom. Izlagao je na više od 80 samostalnih i više od 200 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Radovi su mu objavljivani u mnogim uglednim publikacijama poput: 2nd Sight, Graphic Design After the End of Print Dejvida Karsona, časopisima: Domus, How, Graphics International, Blue, European Photography, Kvadart, Eterna, Reč, New Moment, Remont Art Magazin. Perićeva autorska tipografija, font FeO₂ (2001) uvrštena je u pregled najznačajnijih dostignuća grafičkog dizajna 20. veka u okviru publikacije „Icons of Graphic Design“ Stivena Helera i Mirka Ilića. Dobitnik je Politikine nagrade za likovnu umetnost iz fonda Vladislav Ribnikar za izložbu „Made in Yugoslavia” (2006). Bio je predstavnik Republike Srbije na 55. Bijenalu likovnih umetnosti u Veneciji (2013). Za rad „Karantin za ptice“ (2020) dobija nagradu Galerije Nadežda Petrović u okviru 30. Memorijala u Čačku.

Katalog izložbe NAMENJENO – ZAMENJENO • Vladimir Perić, možete preuzeti odavde.

 

Loading...