20. Међународни фестивал „ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM“

11.10.2020-18.10.2020, 20:00

20. Међународни фестивал ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM
11–18. oктобар 2020.
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75 (улаз из Интернационалних бригада 66)
YouTube канал Културног центра Београда

– улаз на све концерте је слободан, а због ограниченог броја места потребно је унапред резервисати место-

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА у КАТЕДРАЛИ:
Недеља, 11. октобар у 20.00
Катедрала Блажене Дјевице Марије
Свечано отварање – ДАЛИБОР МИКЛАВЧИЧ (Словенија), оргуље
суделује хор фестивала VOX ORGANALIS
програм: Хофхајмер, Коруа, Бах, Дирифле, Ален

Четвртак, 15. октобар у 20.00
Катедрала Блажене Дјевице Марије
ПАВЕЛ КОХОУТ (Чешка), оргуље
програм: Бах, Букстехуде, Валтер, Кличка, Вјерн, Франк

Недеља, 18. октобар у 13.00
Катедрала Блажене Дјевице Марије
Концерт за децуOргуље у Артиш лабу
(за узраст од 3 до 6 година)
ВИШЊА ДИМИТРИЈЕВИЋ, оргуље и BABY ARTISH

Недеља, 18. октобар у 20.00
Катедрала Блажене Дјевице Марије
Камерна музика за оргуље
МИЛАН СТАНЧИЋ, бас-баритон, МАРКО ЂОРЂЕВИЋ, кларинет, АЛЕКСАНДАР СОЛУНАЦ, труба, ДАНИЛО НОВАКОВИЋ, барокна виолина, ЂОРЂЕ МИЛОШЕВИЋ, барокно виолончело
ЛАНА ЈЕЛЕНОВИЋ, оргуље, БРАНКА ЂОРЂЕВИЋ, оргуље, МИЛИЦА САБЉИЋ, оргуље, ЂОРЂЕ ГАВРИЛОВИЋ, оргуље
програм: Бах, Ебен, Хендл, Перт, Пахелбел, Гргин

ONLINE ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:
Уторак, 13. октобар у 20.00
YouTube канал Културног центра Београда
ЗОЛТАН БОРБЕЉ, оргуље
премијерно приказивање снимка концерта на оргуљама у Цркви Пресвето Срце Исусово у Сенти
програм: Дирифле, Бах/Дирифле, Сен-Санс/ Лемар, Вјерн

Среда, 14. октобар у 20.00
YouTube канал Културног центра Београда
НЕБЕСКИ ЗВУЦИ20 година фестивала оргуља у Београду
премијерно приказивање филма поводом двадесетогодишњице фестивала
аутор: Нена Михајловић Влајковић
монтажа: Мило Лекић
тон и синхронизација: Зоран Јерковић
музички сарадник: Бранка Ђорђевић
производња: КЦБ и Артос, 2020

Програм јубиларног 20. међународног фестивала „Дани оргуља“ због специфичних услова које диктира пандемија чиниће наступи најужег круга дугогодишњих сарадника и пријатеља фестивала. Они ће инспирисани великим Заниновим оргуљама у Катедрали Блажене Дјевице Марије, представити богат програм од ренесансе до данас и лепоту звука разноликих регистара београдске краљице инструмената (како их је Доната Премеру назвала говорећи о програму Фестивала 2008. године).

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА у КАТЕДРАЛИ:
На отварању ће наступити Далибор Миклавчич из Словеније изводећи програм посвећен Катедрали Блажене Дјевице Марије, која је већ 20 година централно место збивања програма Дана оргуља. Осврћући се на податак да је ово била француска црква, почетак концерта чине дела композитора позне ренесансе на Богородичине химне у чијем извођењу суделује хор фестивал Vox organalis. На другом делу концерта Далибор Миклавчич ће представити своје познавање француске оргуљашке традиције и умеће импровизације на тему задату на лицу места. У првих десет година Фестивала Далибор је на Данима оргуља био извођач, саветник, селектор програма, а његов рад са полазницима је био окосница Летње школе оргуља. Велико нам је задовољство што је поново са нама поводом прославе двадесетогодишњице.

Чешки оргуљаш Павел Кохоут је до сада наступио шест пута у Београду, сваки пут у оквиру фестивалског програма, представљајући виртуозна оргуљска дела и транскрипције чувених оркестарских композиција. Посебно место на својим концертима чува за дела чешких аутора, промовишући тако чешку оргуљашку школу којој припада. Као страни музичар који је на Данима оргуља најчешће наступао, и на јубиларном издању ће извести занимљив програм са делима Баха, Букстехудеа, Валтера, Кличке, Вјерна и Франка.

Концерт камерне музике је традиција која је започета 2005. године, а дужност конципирања и припреме програма припала је домаћим музичарима (којима су се повремено придруживали и пријатељи из иностранства). Лана Јеленковић, Милица Сабљић и Бранка Ђорђевић одржале су први концерт ове програмске линије 26. јуна 2005. године, што је било отварање 5. издања Фестивала, а од тада својим залагањем, контактима и креативношћу обогатиле су Фестивал. Поново су се окупиле поводом двадесетогодишњице Фестивала и заједно са колегама музичарима одабрале дела у којима се звук оргуља уједињује са гласом, са тубом, кларинетом или гудачким инструментима, представљајући, свака на свој начин, улогу оргуља у камерној музици. Синергија коју носи ова програмска концепција прави је начин да затворимо 20. издање.

Важан део програма фестивала од 2014. године су концерти за децу, на којима су уз разговор, а на крају и непосредан контакт са инструментом, деца била у прилици да се упознају са оргуљама и музиком која се на њима изводи. Тако ћемо и ове године приредити концерт Оргуље у Артиш лабу, намењен деци узраста од 3 до 6 година. Концерт ће извести оргуљашица Вишња Димитријевић и чланице Бејби-Артиш тима.


ОNLINE
ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:
Оnline програм  фестивала чини снимак концерта Золтана Борбеља изведен на оргуљама у Римокатоличкој цркви Срца Исусова у Сенти, које су захваљујући Борбељу стигле у Сенту 2011. године. Након обнове и измене грађе, постале су још један концертни инструмент у Србији. Према речима овог оргуљаша, фестивал Дани оргуља је на један начин изазвао ланчану реакцију да до овога дође, мотивишући Золтана Борбеља да оде на студије у Аустрију и да се у потпуности посвети оргуљама. На програму концерта, који ће бити приказан 13. октобра у 20 сати  на YouTube каналу Културног центра Београда, су дела Дирифлеа, Сен-Санса и Вјерна.

Нена Михајловић, дугогодишња уредница музичког програма Културног центра Београда, покретач фестивала Дани оргуља и уметнички директор неколико издања фестивала, аутор је филма под називом Небески звуци – 20 година фестивала оргуља у Београду који се базира на архивском материјалу Културног центра, и личном сећању о фестивалском програму. Филм ће бити премијерно приказан на YouTube каналу Културног центра Београда у среду, 14. октобра у 20 сати.

Такође, снимци концерата који ће у периоду од 11. до 18. октобра бити изведени у Катедрали, биће делом презентовани на YouTube каналу Културног центра Београда, дан након извођења, а увек у 20 сати.

Део програма који је оригинално планиран за јубиларно 20. издање, и који чине концерти са већим ансамблима, као и са гостима из Италије, Шпаније, Француске и Немачке, одложен је за следећу годину. Верујемо да ћемо тада бити у могућности да угостимо све њих без ограничења.

Са надом да нас најбоље тек очекује, прослављамо 20 година рада на представљању „краљице“  инструмената – оргуља.

Сви културни догађаји у Београду се и даље одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Катедрали Блажене Дјевице Марије смањен на 100.
Због ових ограничења, молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу lidija.maric@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта у 12 сати или док се места не попуне.

Ове године, улаз у Катедралу Блажене Дјевице Марије биће могућ из улице Интернационалних бригада 66.

Фестивал „Дани оргуља“ подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Loading...