20. međunarodni festival „Ars vivendi clavicembalum – Čembalo, živa umetnost“

29.10.2023., 20:00

20. Međunarodni festival Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum
29. oktobar – 17. novembar 2023.

Kulturni centar Beograda je 2003. godine pokrenuo festival posvećen promociji klavijaturnog instrumenta delikatne zvučne boje – čembala, kao solističkog i kamernog instrumenta epoha od šesnaestog veka do savremenog doba.
Specifičnost čembalskog zvuka dobija se okidanjem žica percima koje proizvode prepoznatljiv zvuk, a ne udaranjem u žice, kao što je to slučaj u instrumentu koji ga je nasledio – klaviru.
Iako je čembalo barokni instrument, zbog spleta istorijskih okolnosti i turske kolonizacije Srbije, kod nas je došao tek nakon Prvog svetskog rata. Tako ovaj instrument ulazi stidljivo u muzički život Srbije, takoreći neopterećeno tradicijom, nalazeći svoje mesto jednako i u savremenoj i baroknoj muzici.
Tokom devetnaest izdanja ovog jedinstvenog festivala u organizaciji Muzičke redakcije Kulturnog centra Beograda, bogatu literaturu pisanu za čembalo predstavljali su renomirani muzičari iz Evrope i Srbije. Najveći broj koncerata izveden je na instrumentima naših graditelja Marija i Kristijana Bjelanovića, koji su velikodušno instrumente stavili na raspolaganje Festivalu i prižili tako potporu za njegov razvoj.
Jubilarno DVADESETO IZDANJE FESTIVALA Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum održaće se od 29. oktobra do 17. novembra 2023. godine u različitim beogradskim koncertnim prostorima. Festival se sastoji od nekoliko programskih celina: resitala stranih i domaćih muzičara posvećenih klasičnim i savremenim kompozicijama, izvođačkoj interpretaciji u kombinaciji sa gudačkim ansamblom, pijano-fortem, i flautom, obeležavanje četiri decenije posvećene čembalu Smiljke Isaković, ali i 20 godina rada ansambla Beogradski barok koji će spektakularnim izvođenjem zatvoriti festival u prostoru Bitef teatra. Ciklus razgovora O čembalu… koji je bio važan deo festivalskog programa prvih godina, povodom jubileja vraćamo u fokus u specifičnoj formi – razgovori sa našim renomiranim čembalistima biće dostupni na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda. Poseban akcenat stavljen je na majstorske kurseve gostujućih čembalista koji će pripremiti mlade čembaliste, učenike i studente za nastup u okviru festivalskog koncertnog programa.
Čast da otvori festival imaće Kjara Katani, čembalistkinja iz Italije koja predaje čembalo na Konzervatorijumu u Kozenci i na Konzervatorijumu u Bolonji. Solistkičke nastupe održaće i Ežen Mikelanđeli iz Austrije, koji će predstaviti program Manuskript ‘Bauyn’ – uvid u francuski repertoar za čembalo 17. veka, francuski čembalista i dugogodišnji prijatelj festivala Stefan Beši koji će izvesti koncert Francusko zlatno doba muzike za čembalo, kao i domaća čembalistkinja Sofija Perović koja će koncertom pod nazivom Jeste li za ples? predstaviti pojedine delove svita baroknih kompozitora i Miloša Petrovića.
Deo festivala posvećen je ljubiteljima kamerne muzike. Čembalistkinja Svetlana Stojanović Kutlača okupila je svoje nekadašnje učenice, među kojima su Anastasija Marković-Todorić, Emilija Miodrag, Tina Nojcer i Marijana Hrašovec, koje će zajedno sa gudačkim ansamblom u sastavu Jelena Rokvić, Vera Ilić, Jovana Kovačević, Filip Milinković i Magdalena Rančić izvesti koncerte za dva čembala Johana Sebastijana Baha.
Koncert pod nazivom Muzika za čembalo i pijano-forte izvešće čembalistkinja Bojana Dimković zajedno sa Dušanom Toromanom koji će ovoga puta svirati pijano-forte. Na programu su Tri dua pisana za ovaj sastav Rigela, kao i Koncertantna simfonija Taprea.
Na 20. festivalu proslavljamo još jedan jubilej zajedno sa Smiljkom Isaković – 40 godina sa čembalom. Ovom prilikom će nastupiti zajedno sa perkusionistom Andrijom Sagićem i izvešće program pod nazivom Evropa igra.
Mlada čembalistkinja Mej Mansouri koja studira u Gracu predstaviće program Brisé zajedno sa flautistkinjom Alenkom Klobučar iz Slovenije.
Profesor čembala na Fakultetu muzičke umetnosti Milan Popović predstaviće Opus za čembalo Bohuslava Martinua. U realizaciji će mu pomoći Umetnički ansambl MO Stanislav Binički pod dirigentskom palicom Dijane Cvetković.
Završnicu festivala čini koncert Dela Johana Sebastijana Baha kojim se obeležva jubilej 20 godina ansambla Beogradski barok – koji čine Karolina Beter, Katarina Aleksić, Katarina Popović, Rastko Popović, Srđan Stanić, Jovana Topalov. Ovom prilikom će im se pridružiti i solisti Ana Cvetković-Stojnić, Milan Obradović i Marko Živković kako bi izveli čuvenu Bahovu Kantatu o kafi, i druga dela ovog kompozitora.
Značajan segment festivala čine i majstorski kursevi gostujućih čembalista. Na ovaj način, mladi čembalisti, učenici i studenti, imaće priliku da usavrše svoje veštine što će publika moći da čuje na Koncertu polaznika majstorskog kursa.
Urednica Muzičkog programa KCB je Ljubica Solunac, a saradnica muzičkog programa je Damjana Njegić.

Festival se održava uz podršku i u saradnji sa:
Grad Beograd, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, SANU, Etnografski muzej, Bitef Teatar, Umetnički ansambl MO Stanisalv Binički i Medija centar ODBRANA, Fakultet muzičke umetnosti, Muzička škola „Josip Slavenski“, Kristijan Bjelanović – graditelj čembala, Alma Quattro.

Galerija Artget KCB, Trg Republike 5/I
Galerija SANU, Knez Mihailova 35
Etnografski muzej, Studentski trg 13
Dom Vojske, Braće Jugovića 19
Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1


KONCERTNI PROGRAM FESTIVALA:
Nedelja, 29. oktobar
Galerija Artget, Trg Republike 5/I
20.00 – Kjara Katani (Italija)
program: Sarti, Kerubini, K. F. E. Bah

Četvrtak, 2. novembar
Galerija SANU, Knez Mihailova 35
18.00 – Manuskript ‘Bauyn’ – uvid u francuski repertoar za čembalo 17. vek Ežen Mikelanđeli (Austrija)
program: Kupren, Šambonijer, Froberger, Freskobaldi

20.00 – Koncerti za dva čembala Johana Sebastijana Baha – solistkinje: Svetlana Stojanović Kutlača, Anastasija Marković-Todorić, Emilija Miodrag, Tina Nojcer i Marjana Hrašovec i gudački ansambl: Jelena Rokvić, Vera Ilić, Jovana Kovačević, Filip Milinković i Magdalena Rančić

Utorak, 7. novembar
Etnografski muzej, Studentski trg 13
20.00 – Evropa igra – 40 godina sa čembalom Smiljka Isaković, čembalo i Andrija Sagić, perkusije

Četvrtak, 9. novembar
Galerija SANU, Knez Mihailova 35
18.00 – Francusko zlatno doba muzike za čembalo Stefan Beši (Francuska)
program: Danglber, Ramo, Difli

19.30 – ODLOŽENO Muzika za čembalo i pijano-forte Dušan Toroman, pijano-forte i Bojana Dimković, čembalo
program: Rigel, Tapre

Petak, 10. novembar
Dom Vojske, Braće Jugovića 19
19.00 – Opus za čembalo Bohusalva MartinuaMilan Popović, čembalo, Umetnički ansambl MO Stanislav Binički, dirigent: Dijana Cvetković

20.30 – Jeste li za ples? Sofija Perović
program: Ramo, Bah, Skarlati, Hendl, Klerambo, Petrović

Utorak, 14. novembar
Galerija Artget, Trg Republike 5/I
19.00 – Koncert polaznika majstorskog kursa

20.30 – BriséMej Mansouri, čembalo i Alenka Klobučar, flauta

Petak, 17. novembar
Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1
19.00 – Dela Johana Sebastijana Baha – 20 godina Beogradskog barokaBeogradski barok (Karolina Beter, Katarina Aleksić, Katarina Popović, Rastko Popović, Srđan Stanić, Jovana Topalov) i solisti: Jovana Topalov, Ana Cvetković-Stojnić, Milan Obradović i Marko Živković

Ulaz na koncerte je slobodan.

Loading...