21. Међународни фестивал „ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM“

29.08.2021-16.09.2021, 20:00

„Дани оргуља“ овим издањем улазе у трећу деценију постојања као значајна и релевантна музичка манифестација код нас и шире. Богатство звука и могућности овог великог инструмента пружају нам прилику да сваке године публици представимо динамичан програм из неисцрпног блага музичког наслеђа eпоха барока, романтизма и савременог доба. Осим богате литературе, трудимо се да представимо и различите интерпретацијске приступе оргуљаша и одлике њихових националних школа.

Концерти који нас очекују у периоду од 29. августа до 16. септембра 2021. године у Катедрали Блажене Дјевице Марије, су наступи оргуљаша из Француске, Италије, Аустрије и Немачке, чији програми чине наставак обележавања јубилеја 20 година постојања, а који су због вируса Ковид 19 одложени. Концертни програм 21. издања Фестивала чине и занимљиве програмске концепције домаћих оргуљаша и ансамбала. Концерти за децу, предавања и мајсторске радионице Летње школе оргуља ће, као и до сада, употпунити програм. Фестивал се реализује уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

21. Међународни фестивал Дани оргуља – Dies organorum
29. aвгуст – 16. септембар 2021.
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА
– улаз на све концерте је слободан –

Недеља, 29. август 2021. у 20.00
Отварање фестивала
ИВ РЕХШТАЈНЕР (Француска/Швајцарска), оргуље

Уторак, 31. август 2021. у 20.00
Оргуље у савременим музичким токовимаОргуље и филмска музика
ДАНИЛО ШАЈНОВИЋ, ел. гитара и ЗОЛТАН БОРБЕЉ, оргуље

Петак, 3. септембар 2021. у 20.00
СИМОНЕ ВЕБЕР (Италија), оргуље

Недеља, 5. септембар 2021. у 11.00
Концерти за децу – Oргуље у Артиш лабу
(за узраст од 3 до 6 година)
АRTYSH:LAB тим

Четвртак, 9. септембар 2021. у 20.00
Оргуље у савременим музичким токовима
ФРАНЦ ДАНКСАГМИЛЕР (Аустрија), оргуље

Субота, 11. септембар 2021. у 20.00
ВИШЊА ДИМИТРИЈЕВИЋ, оргуље и Ансамбл КПД

Уторак, 14. септембар 2021. у 20.00
Дела српских композитора за оргуље
МАЈА СМИЉАНИЋ РАДИЋ, оргуље и гошћа JEЛЕНА ДРАГНИЋ, виолина

Четвртак, 16. септембар 2021. у 20.00
Затварање фестивала
Камерни оркестар МУЗИКОН и ЈИРГЕН ЕСЛ (Немачка), оргуље

Детаљније о програму:
Прилику да отвори фестивал имаће француски оргуљаш швајцарског порекла Ив Рехштајнер, који је први пут наступио у Београду 2009. године. Током последњих десет година посебну пажњу посветио је транскрибовању оркестарских дела различитих епоха за оргуље. Овом приликом извешће своје транскрипције дела два композитора који су обележили епоху барока – Жан-Филипа Рамоа и Јохана Себастијана Баха. Представиће избор најлепших арија Рамоових опера које је транскрибовао за оргуље, као и адаптацију Бахове Партите, Сонате и Чаконе за виолину које је радио према манускриптима које је сам Бах започео. Упоредо са концертном праксом Рехштајнер са успехом води Фестивал Toulouse les orgues у Тулузу и са својим малобројним тимом брине о преко 20 оргуља овог града. Такође је професор на Универзитету у Лиону.

Уследиће концерт из програмске линије Оргуље у савременим музичким токовима који је конципирао оргуљаш Золтан Борбељ из Сенте у сарадњи са својим суграђанином, гитаристом Данилом Шаиновићем. Борбељ је обрадио тему оргуље у филмској музици, посматрајући на који начин се звук оргуља користи на филму. О овој теми ће говорити на предавању које ће претходити концерту, а за програм вечерњег концерта овај дуо је одабрао дела коришћена у филмовима Две хиљаде миља под морем, Интерстелар, 2001: Одисеја у свемиру, Црна мачка, Молитва за умируће…у аранжманима З. Борбеља.

Преставник италијанске школе ове године је оргуљаш Симоне Вебер, ученик чувеног Лоренца Гијелмија, оргуљаша Базилике Светог Симплицијана у Милану кога смо на Фестивалу слушали 2006. године. Симоне Вебер је победник најпрестижнијих европских оргуљашких такмичења и професор на Конзерваторијуму Г. Доницети у Бергаму и на Академији за стару музику К. Абадо у Милану. Долазак господина Вебера подржао је Италијански институт за културу у Београду.

Композитор и оргуљаш Франц Данксагмилер познат је београдској публици по одличном реситалу који је одржао 2010. године у Катедрали, али још више по концерту уз филм Носферату, Симфонија ужаса који је 2016. године извео на Коларцу.  Оргуље мађарске градитељске куће PEH су посебно за ту прилику биле инсталиране на Великој сцени Коларца. Данксагмилер је креирао незаборавну звучну слику и уз помоћ електронских инструмената које је сам конструисао за потребе својих наступа. Овога пута изненадиће нашу публику изведбом својих композиција и дела епохе барока на великим Заниновим оргуљама у Катедрали. Овај концерт реализујемо као наставак дугогодишње успешне сарадње са Аустријским културним Форумом у Београду и део је програмске линије Оргуље у савременим музичким токовима.

Програм који је Вишња Димитријевић одабрала за наступ на Фестивалу чине дела аутора 20. века који припадају различитим оргуљским школама и различитог су стилског опредељења, а заједнички именитељ јесте стара црквена музика то јест мотиви грегоријанског и протестантског корала. Оргуљашици Вишњи Димитријевић, као гости, овог пута придружиће се чалнови Ансамбла КПД.

Током протеклих двадесет година имали смо прилику да тек повремено представимо домаће стваралаштво за оргуље. Овог пута, претпоследње вече фестивала је у потпуности посвећено домаћим ауторима. Оргуљашица и професорка оргуља на ФМУ у Београду, Маја Смиљанић Радић представиће српске композиторе коју су писали за овај, за наше прилике, несвакидашњи инструмент. За концерт на Фестивалу Дани оргуља одабрала је дела Соната религиоза Јосипа Славенског, коју ће извести заједно са виолинисткињом Jeленом Драгнић, Епиметеј Властимира Трајковића, Откровење светлости Ивана Јевтића, као и изузетно дело композиторке Вере Миланковић, Корали.

Концерт који је планиран за отварање јубиларног 20. издања, имаћемо прилику да реализујемо као финале 21. фестивала. Немачки оргуљаш Јирген Есл и камерни оркестар Музикон затвориће овогодишњи Фестивал Концертом за оргуље у Це-дуру Јозефа Хајдна. Есл, који је у Београду наступао 2003. године, је један од најистакнутијих оргуљаша и композитора на европској музичкој сцени данас. Професор је на Високој школи за музику и извођачке уметности у Штутгарту. Наступао је у најпрестижнијим салама и црквама као што су у Нотрдам у Паризу, Катедрала у Келну, Концертхаус у Бечу и Сала филхармоније у Москви. Уска специјалност маестра Есла је слободна импровизација у којој до изражаја долазе његова изванредна сензибилност и имагинација коју једнако цене и публика и стручна јавност. На београдском концерту придружиће му се Камерни оркестар Музикон који се за само неколико година постојања својим квалитетом и концептом високо позиционирао на домаћој музичкој сцени. Концерт реализујемо уз традиционалну подршку Гете института у Београду и у сарадњи са Камерним оркестром Музикон .

Улаз на концерте је слободан. Добродошли!

Loading...